Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osnovna škola u Polači vratila se na nastavu uživo

12.09.2020. 12:24


Iako se u manje od tjedan dana koronavirus uspio probiti u dvije osnovne škole u Zadarskoj županiji, onu u Privlaci te onu u Polači i to putem zaraženih djelatnika škole, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković istaknuo je kako je za sada sve pod kontrolom, prate se i poštuju epidemiološke mjere HZJZ te se ponaša u skladu s naputcima što trenutačno još uvijek dobro funkcionira. Ističe kako Stožer nema namjeru uvođenja nekih novih ili postrožavanja postojećih mjera s obzirom da situacija, barem što se tiče škola, za sada nije alarmantna.


Nastojimo promptno djelovati
– U Osnovnoj školi »Franka Lisice« u Polači imali smo jednu pozitivnu djelatnicu na covid-19, te je škola u četvrtak samo zbog mjera predstrožnosti prešla na model C, odnosno online održavanja nastave. Sada je sve pod kontrolom. Kao što sam rekao, neizvjesno je što nas i djecu još sve čeka u ovoj sezoni, idemo dan po dan te ćemo u skladu sa situacijom djelovati na terenu i to promptno kako bi što je više moguće izbjegli potpuno pribjegavanje C modelu održavanja nastave, što zaista malo tko priželjkuje, naglasio je Vicković.
Pročelnik županijskog UO obrazovanje, kulturu i šport, Ivan Šimunić izvijestio nas je kako je Osnovna škola »Franko Lisica« iz Polače već u petak normalno nastavila s radom, odnosno s modela C, online nastave, opet se vratila na model A, kompletni povratak učenika u razredna odjeljenja.
– U srijedu, 9. rujna od službe za epidemiologiju HZJZ Zadar telefonskim putem smo obaviješteni kako je djelatnica Osnovne škole »Franka Lisice« iz Polače pozitivna na covid-19. Djelatnica je navela kako je u ponedjeljak, 7. rujna bila u prostorijama škole. Od strane epidemiologa preporučeno je da škola nastavi rad prema C modelu, odnosno online na jedan dan i to u četvrtak, dok se ne utvrde kontakti s djelatnicom. Nakon utvrđivanja kontakata škola je izvijestila Službu za epidemiologiju koja ih je u četvrtak, 10. rujna obavijestila kako nije potrebno nastaviti rad prema modelu C, a sukladno spomenutim uputama. Dakle, oni su analizirali cijelu situaciju te donijeli zaključak kako se od petka, 11. rujna nastava u toj školi može nastaviti realizirati prema modelu A, odnosno odbacili su potencijalni rizik za zdravlje kako učenika, tako i učitelja, odnosno profesora te ostalog nenastavnog osoblja ove škole, istaknuo je Šimunić dodajući kako je ovo bila mjera predstrožnosti i primjer fleksibilnog postupanja koji ćemo vrlo vjerojatno još sretati u ovoj iznimno izazovnoj školskoj godini.


Zaražena u samoizolaciji
Zaražena djelatnica škole sljedećih 14 dana provest će u samoizolaciji, dok testovi Službe za epidemiologiju HZJZ Zadar ne pokažu kako više ne predstavlja potencijalnu ugrozu za zdravlje drugih u svom okruženju.
Šimunić je rekao kako je svima bilo iznenađenje prvi proboj koronavirusa u Osnovnu školu u Privlaci, zbog čega su zaražena djelatnica, šestero djelatnika koji su bili s njom u kontaktu te jedan razred djece još uvijek u samoizolaciji, zbog čega je škola prešla na rad prema C modelu, online nastavu, ali smatra da se u vezi Osnovne škole »Franka Lisice« u Polači brzo reagiralo te se stoga odmah i nastavilo s redovnim školovanjem po A modelu, onom po kojem su djeca tamo gdje im je i mjesto, u razredu sa svojim prijateljima i nastavnicima.




»Prelazak na C model nastave u Osnovnoj školi »Franka Lisice« u Polači tijekom samo jednog nastavnog dana bila je mjera predstrožnosti i primjer fleksibilnog postupanja koji ćemo vrlo vjerojatno još sretati. Školovanjem po A modelu djeca su vraćena tamo gdje im je i mjesto, u razred sa svojim prijateljima i nastavnicima
Ivan Šimunić, županijski pročelnik za školstvo