Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radionica crtanja stripa, kviz, izložba, predstavljanje knjige

12.09.2020. 09:08


Gradska knjižnica Zadar pripremila je zanimljiv program i za nadolazeći tjedan od 14. do 19. rujna 2020.
U ponedjeljak i utorak, 14. i 15. rujna, u vremenu od 15 do 19 sati, održat će se Radionica crtanja stripa.
Dvodnevnu radionicu vodi redatelj i strastveni obožavatelj »devete umjetnosti«, strip guru Erik Lončar, a organizira Zajednica udruga Centar nezavisne kulture.
U petak od 18 do 20 u dvorištu knjižnice planirano je Predstavljanje knjige 25 Relaksovih pirueta autorice Katje Pijaca. Događaj organizira Matica Zadrana, a ujedno se obilježava i četvrt stoljeća Društva za sportsku rekreaciju »Relaks« Zadar.
Iz GKZ podsjećaju kako je sve do 21. rujna moguće pogledati izložbu Nacrtana glazba koja je 24. kolovoza postavljena u Ogranku »Aleksandar Stipčević« Arbanasi.
Organizator izložbe je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, a izloženi radovi su su nastali u toj školi tijekom protekle dvije godine. Autori radova su učenici prvih i drugih razreda koji su imali zadatak nacrtati i naslikati svoje viđenje nekih važnih glazbenih djela pod vodstvom prof. Žana Morovića, koji je sat Glazbene umjetnosti iskoristio kao mjesto susreta likovnosti i glazbe…
– Ovom malom izložbom predstavljamo neka od malih umjetničkih djela za koje je inspiracija učenicima doletjela na vjetru nota Beethovenovih Mjesečeve sonate i Šeste simfonije – Pastoralne, Vedrijevog Rigoletta, Puccinijeve Madame Butterfly, Bizetove Carmen, Bellinijeve Norme, Mozartove Čarobne frule, Gluckovog Orfeja i Euridike i Gotovčevog Ere s onoga svijeta. Sretna su ona djeca kojima su vrata u svijet umjetnosti širom otvorena, poručili su organizatori.
OTP banka je u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, Znanstvenom knjižnicom Zadar i Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar pripremila posebnu pogodnost za studente koji u poslovnicama banke u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Obrovcu i Preku u periodu od 15. rujna do 15. listopada 2020. ugovore paket OTP Indeks. Za njih je Gradska knjižnica Zadar osigurala godišnju člansku iskaznicu u vrijednosti od 80 kuna, Znanstvena knjižnica Zadar godišnju člansku iskaznicu u vrijednosti od 100 kuna, a Hrvatsko narodno kazalište Zadar pretplatu u vrijednosti od 200 kuna koja obuhvaća četiri predstave i jedan koncert.
Iz GKZ podsjećaju kako je još uvijek moguće uključiti se u Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji organiziraju Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom, a koji se provodi u Hrvatskoj putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige 2020. godini i posvećen je planetu Zemlji. Naziv ovogodišnjeg kviza je Istraživači planeta Z. Ove godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen je novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, treba istražiti ponuđene online izvore informacija. Mladim čitateljima, učenicima viših razreda osnovne škole, organizatori nude zanimljive i zabavne, kvalitetne online izvore informacija koje je potrebno proučiti za točno riješiti kviz. Kviz se nalazi na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/ i bit će dostupan za rješavanje od 14. rujna do 23. listopada 2020. godine. Svi točno riješeni upitnici Kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje pobjednika koje će se organizirati krajem listopada 2020. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.


Besplatan upis učenicima prvih razreda osnovnih škola
Gradska knjižnica Zadar i ove godine omogućuje besplatan upis učenicima prvih razreda osnovnih škola Grada Zadra i Zadarske županije, uz podršku osnivača škola. Pravo vrijedi i za učenike područnih škola/odjela, a može se ostvariti predočenjem osobnog dokumenta učenika tijekom rujna i listopada u Središnjoj knjižnici, svim ograncima i bibliobusima.