Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Unatoč sve većem broju zaraženih hotelijeri očekuju dobru posezonu

12.09.2021. 07:40


Hrvatska iz tjedna u tjedan bilježi rast novozaraženih. Zbog toga je cijela zemlja nakon kontinuiranog porasta broja zaraženih koronavirusom od četvrtka označena crvenom bojom na najnovijoj korona karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Epidemiološka karta Europe objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih građana. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera, a dijelom protoka velikog broja stranih turista kroz zemlju, koji su se tijekom odmora mogli zaraziti u našoj zemlji.


Ako se sjetimo prošle godine kada je Hrvatska već sredinom kolovoza proglašena rizičnom zonom za putovanja zbog eksponencijalnog skoka broja zaraženih i kada je veliki broj turista napustio zemlju prije nego što su strožije epidemiološke mjere u njihovim matičnim zemljama stupile na snagu, opravdano je zapitati se može li novonastala situacija pokvariti posezonu.
 


Očekivanja i dalje pozitivna




Stoga smo kontaktirali Mladenku Šturu, direktoricu zadarskih hotela Bastion i Art Kalelarga, te s njom prokomentirali što takva odluka može donijeti u nastavku posezone za hotelijere.
– Naši su kapaciteti zasada dobro popunjeni te se nadamo da zbog uvođenja Hrvatske na crvenu listu Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti neće biti velikih promjena u stanju bukinga i naglih otkazivanja rezervacija. Isto tako ne očekujemo niti nagli porast last minute rezervacija, koje su u zadnju godinu i pol rezultat fluktuirajućih epidemioloških mjera i promjenljivog stanja s brojem zaraženih u Hrvatskoj i svijetu. Ritam bukinga zasada teče prema našim očekivanjima. Uz nastavak ugodnog vremena očekujemo kako će popunjenost u rujnu, pa i do sredine listopada biti na razini predpandemijskih sezona, kazala je Štura, koju smo upitali i za kratki rezime špice sezone.
 


Sezona bolja i od 2019.
– Špica sezone zatekla nas je, kao i uostalom sve turističke djelatnike diljem obale. Mogu reći kako smo prezadovoljni ostvarenim rezultatima i u financijskom i u ugostiteljskom pogledu, koji su čak i bolji od za sve rekordne 2019. godine, rekla je direktorica hotela Bastion i Art Kalelarga, koja je ipak kao jedini minus navela kako ih je velik broj posjetitelja uhvatio nespremnima.


– Budući da nismo očekivali ovako uspješnu sezonu, i mi smo se, kao i veliki broj naših kolega u turističkom sektoru tijekom priprema za sezonu odlučili pomnije razmisliti o potrebnim radnim kapacitetima. Nagli porast broja turista tijekom srpnja i kolovoza malo nas je zatekao, te je zbog toga kvaliteta naše ponude na koju su gosti naših hotela navikli u nekim sektorima patila, jer u vrlo kratkom roku nismo uspjeli angažirati dovoljno kvalitetne radne snage, zaključila je Štura.