Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

3D: dijalog, rasprava i debata

11.10.2010. 22:00
3D: dijalog, rasprava i debata


Susret u Zadru trebao bi unaprijediti i razviti raspravu, debatu i dijalog o isključenosti mladih na lokalnoj i europskoj razini, kao i razumijevanje među njima, bez obzira na etničko, kulturno, gospodarsko i socijalno podrijetlo, navodi Sedlić


U okviru EU Programa – Mladi na djelu i uz potporu Agencije za mobilnost, Europski dom Slavonski Brod organizirao je trening “3D model mladih: dijalog, rasprava i debata”. Trening je namijenjen mladim voditeljima koji žele poboljšati svoj rad s mladima koji su socijalno isključeni. U vremenu od 2. do 11. listopada trening se održavao u hotelu Donat uz podršku Agencije za mobilnost i sredstava EU.
 Predsjednica Europskog doma Slavonski Brod Božica Sedlić kazala je da je ideja ovog treninga uspostaviti dijalog, debatu i raspravu u svakodnevnom životu mladih u lokalnim zajednicama putem učinkovitijeg rada mladih voditelja te tako povećati njihovo aktivno sudjelovanje. Inače, mladi se svakodnevno suočavaju s raznim vidovima socijalne isključenosti.
– Teme kojima se sudionici bave tijekom osmodnevnog treninga su politika prema mladima i proeuropska svijest/identitet. Tijekom treninga 30 mladih voditelja, predstavnika partnerskih organizacija iz osam zemalja članica EU te Hrvatske i Turske raspravljaju o razvoju i implementaciji nacionalnih i lokalnih politika prema mladima u svojim zemljama, ujedno vodeći računa o specifičnoj skupini kojoj prijeti rizik socijalne isključenosti, kazala je Sedlić, dodavši da sudionici tijekom održavanja treninga imaju priliku razmijeniti svoja iskustva o teškoćama i preprekama, najboljim praksama te viđenja i stajališta o socijalnoj isključenosti i uključenosti.
Konačna svrha njihova zajedničkog rada, istaknula je Sedlić, je osnaživanje uloge mladih voditelja i njihovih organizacija za proces uključivanja mladih, suočenih sa socijalnom isključenošću u život lokalne zajednice.
– Tijekom održavanja osmodnevnog treninga raspravljamo o poziciji mladih u njihovim zemljama odakle dolaze te razmatramo kako je bilo prije, a kako sada. Susret u Zadru trebao bi unaprijediti i razviti raspravu, debatu i dijalog o isključenosti mladih na lokalnoj i europskoj razini, kao i razumijevanje među njima, bez obzira na etničko, kulturno, gospodarsko i socijalno podrijetlo, navodi Sedlić. Također, pred sudionicima treninga je da istraže različite oblike i faze isključenosti, individualne i strukturalne razloge koji dovode do nje te načine njezina suzbijanja.
– Pred sudionicima je da pronađu načine kako poboljšati aktivno sudjelovanje mladih, učiniti ih akterima promjena u društvu, povećati njihov utjecaj u procesu donošenja odluka, pružiti mladim liderima i voditeljima mladih nova znanja i vještine kako bi olakšali integraciju u društvo onima kojima je to onemogućeno zbog različitih oblika socijalne isključenosti te istaknuti ulogu Youth in Action Programme-alata za uključivanje mladih isključenih na različite načine iz društvenih procesa svojih zemalja i EU, kazala je Sedlić.