Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ni Mladić neće živ dočekati presudu?

11.10.2011. 22:00
Ni Mladić neće živ dočekati presudu?


U strahu od nove blamaže Tužiteljstvo želi ubrzati postupak Mladiću, a sve su češće i kalkulacije da ga je Srbija izručila onoga časa kada je znala da neće preživjeti suđenje
Drugi put otkako se nalazi u haškom pritvoru u Scheveningenu, ratni zločinac Ratko Mladić završio je u bolnici, ovoga puta zbog upale pluća. Krvnik iz Srebrenice prvi put zbrinut je u bolnici u Nizozemskoj u kolovozu zbog operacije kile.
Da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba ozbiljno bolestan, izvijestio je sarajevski Dnevni Avaz, sumnjajući da će Mladić živ dočekati hašku presudu. Prema haškim izvorima tog lista, Mladić je najprije kolabirao u svojoj ćeliji pa su ga morali oživljavati, a onda je navodno i halucinirao.
Iako je glasnogovornica Haškoga suda Nerma Jelačić zanijekala tvrdnje da je Mladić kolabirao, rekavši kako su takve informacije u “potpunosti neistinite”, potvrdila je da se dojučerašnji haški bjegunac nalazi “pod medicinskim tretmanom”, ne želeći otkriti narav tog tretmana niti potvrditi točnost izvještaja da Mladić ima upalu pluća.
Odlična skrb
Haški sud, naime, pridržava se svojih strogih pravila kada se radi o zdravstvenom stanju haških pritvorenika, koje čuva daleko od očiju javnosti. Zna se kako Haški sud svojim pritvorenicima osigurava odličnu zdravstvenu skrb – najbolju u Nizozemskoj – te kako se nekim pritvorenicima zdravlje u Haagu popravilo po dolasku u Scheveningen. No da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba opet u bolnici, i to zbog upale pluća, potvrdio je Mladićev beogradski odvjetnik Miloš Šaljić.
Iako to nije povezao s Mladićevim zdravstvenim stanjem, glavni haški tužitelj Serge Brammertz najavio je jučer da će postupak protiv Mladića biti maksimalno ubrzan. Pritom valja imati na umu da je tužiteljstvo već zatražilo da se Mladiću sudi u dva odvojena postupka, što je prvi takav slučaj u povijesti Haškoga suda. Prema tom prijedlogu, Mladić bi najprije odgovarao za genocid u Srebrenici, a tek onda i za zločine u Sarajevu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.
Zbog skorog zatvaranja Haaga i činjenice da je Mladić uhićen potkraj mandata, u Haagu žele da suđenje Mladiću počne što prije. Međutim, glavni razlog za razdvajanje postupka na dva odvojena suđenja je Mladićevo zdravstveno stanje, jer tužiteljstvo želi po svaku cijenu izbjeći blamažu koja se dogodila u slučaju Slobodana Miloševića, koji je umro u pritvoru prije izricanja presude.
Pripremna ročišta
No Mladićevo zdravlje već sada se odražava na njegova pripremna ročišta, koja se u dobroj mjeri bave Mladićevim zdravljem. Stoga je posve neizvjesno hoće li Mladić izdržati i onaj jedan haški proces, makar on bio maksimalno ubrzan i prepolovljen. Ta situacija baca novo svjetlo i na činjenicu da je Mladić nakon punih 16 godina bijega odjednom pronađen i izručen Haškome sudu, u 69. godini, i to nakon što je u vrijeme bijega pretrpio najmanje jedan moždani udar. Je li to još jedan dokaz da je Beograd kalkulirao s Mladićevim uhićenjem i da je Srbija pronašla i izručila “najtraženijeg haškog bjegunca” kada je znala da Mladić vjerojatno neće živ dočekati kraj dugog i napornog haškog procesa? Mnoge će biti teško uvjeriti u suprotno, naročito one među Mladićevim žrtvama i njihovim bližnjima.