Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

POLA STOLJEĆA LJUBAVI Zajedno prošli lijepe trenutke te prebrodili i teška vremena

12.10.2020. 10:05


Točno pedeset godina nakon vjenčanja mojeg djeda i bake, okupili smo se kako bismo proslavili s njima taj svečani zlatni pir. Djed Marijan Viduka (72), rođen u Pridragi, upoznao je svoju ljubav Jasnu (tada Meštrović) u Zadru kada su se sasvim slučajno spojili te od tada počinje njihova ljubavna priča. Priča baka da je djed došao s prstenom u njenu obitelj i obećao joj vjernost. Ona mu je zauzvrat obećala da će ga čekati dok se ne vrati iz vojske. Moja baka Jasna (68) je živjela na Bokanjcu i tada je imala 17 godina i kaže djed da je bila najljepša cura na svijetu te da je i ostala najljepša i najdivnija žena. Znao je on da takvu iznimnu djevojku treba osvojiti i čuvati te kada se vratio, vjenčali su se upravo na datum 10. listopada 1970. godine u crkvi Svetog Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu s dragim kumovima Špirom Čulinom i Stankom Zubčićem (pok.). Slavilo se toga dana do zore i slavilo bi se zasigurno još i više da su samo tada znali da će upravo sada, pedeset godina nakon, slaviti ponovno svoje zavjete i svoju neizmjernu ljubav.
 


Sve što su sanjali


Početak braka i zajedničkog života je jedan od najposebnijih načina za proslaviti ljubav i u radosti iščekivati budući zajednički život, avanture i uspomene koje se tek trebaju dogoditi. No slaviti zlatni pir, toliko godina nakon, stvara jedan drugačiji i poseban osjećaj koji je zasigurno jedinstven. Kada su se vjenčali, bili su samo Marijan i Jasna Viduka, spremni sagraditi život pun ljubavi i radosti. A sada kada pogledaju oko sebe na ovom njihovom slavlju zlatnog pira, mogu zasigurno reći da imaju sve što su sanjali. Dobili su dvije kćeri, Marijanu i Lindu, koje su odrasle u domu u kojem su osjećale toplinu i sigurnost. Marijana, moja mama, udala se u Rogoznici za mojeg tatu Nikicu te dobila također dvije kćeri, moju sestru Doris i mene, Antoniju. Linda i njezin muž Željko vjenčali su se u Zadru i imaju troje djece, Lauru, Leonarda i Margaretu.
Proslavili smo njihov zlatni pir u krugu uže obitelji pridržavajući se propisanih mjera. Baka Jasna ima tri sestre-Veru, koja je u Kanadi sa svojim mužem Kenom te zbog novonastale situacije nije mogla prisustvovati slavlju, ali zato su s nama slavile sestra Jadranka s mužem Gvidom i Sandra s mužem Elvisom. Djedu Marijanu je stigla sestra Biserka, a sestra Marija je poslala svoje čestitke iz Njemačke.
 




S pravom se hvale


Baka i djed se uvijek hvale svojim unucima i kako kažu oni, s pravom se hvale. Najstarija unuka Doris, profesorica je engleskog i talijanskog jezika i radi u srednjoj školi u Zadru. Druga po redu sam ja, Antonija, i studentica sam diplomskog studija psihologije pri Sveučilištu u Zadru. Laura studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Leonardo je školarac i ima šesnaest godina, a Margareta, naša najmlađa i najmilija, ima dvanaest godina i ide u šesti razred.
Na proslavi je bio i bakin vjenčani kum Špiro Čulina i njegova supruga Marija, zatim Nada, supruga djedovog pokojnog brata Šime, dobri prijatelji Marija i Marin Nimac, Milorad i Zora Žuža te baka Anka, Željkova majka.
Tu je naravno bio i Boris, zaručnik naše Doris i moj dečko Toni. Baki je bilo srce na mjestu kad nas je vidjela sve okupljene i sretne. Najupečatljiviji trenutak ove proslave je bio bakin i djedov govor. Jasna je kroz svoje riječi zahvalila Bogu što nas sve može vidjeti na okupu i obratila se svojim kćerima, Marijani i Lindi i rekla kako je u životu najviše ponosna na njih, na osobe kakve su postale i na živote koje su izgradile. Spomenula je i svojih "pet bisera", odnosno svoje unuke i svoje prijatelje i obitelj koja je bila uz njih čitav život. U bakinim i djedovim očima isijava radost i ponos dok pričaju o nama. A mi ne možemo biti zahvalniji na ovakvoj baki i djedu.
 


Ljubav za primjer


Nakon zahvala, pričala je o onom najbitnijem. A to je ljubav između nje i djeda. Rekla je da za ovako dugovječan brak je potrebno međusobno razumijevanje, poštivanje i puno ljubavi. Oni su zajedno prošli lijepe trenutke i uspomene, a ujedno su zajedno prebrodili i teška vremena. Djed je nakon ovih riječi nadodao da je uistinu sretan što ovakav trenutak može podijeliti sa svima nama i u svom stilu se naravno i našalio te rekao kako je najbitnije slušati svoju suprugu i da je to dio recepta za dug i sretan brak.
Ja mogu reći da su moji baka i djed, Jasna i Marijan, primjer jedne iskrene dugovječne ljubavi kakvu svatko od nas treba tražiti i težiti prema njoj. Velika je stvar imati njih za uzor. U današnje vrijeme, kada je sve prolazno i kada se sve brzo mijenja i nestaje, imati baku i djeda koji se kao stup obitelji nadvijaju nad nama i štite nas i paze je uistinu dragocjeno. Oni su nam pokazali što znači živjeti jedan za drugog, posvetiti se ljubavi i obitelji i cijeli život graditi ruku pod ruku zajedno iz temelja. Baka Jasna nas je svojim životom naučila kako da budemo odvažni i neustrašivi, a istovremeno dovoljno hrabri da pokažemo našu osjećajnu i dobrostivu stranu. Uistinu se hrabrost i iskazuje putem davanja cijelog sebe drugima i iskazivanjem emocija. A djed nas je svojim primjerom naučio kako da u svemu nađemo nešto dobro, kako da budemo blagi jedni prema drugima i kako da svakom čovjeku pružimo priliku i pomoć bez trunke osuđivanja i zavisti.
 


Djed i baka


Gledajući njih kako nesebično daju svoje vrijeme i pomoć drugima, shvaćam koliko sam blagoslovljena što takve ljude mogu nazivati svojim djedom i svojom bakom.
Jasna i Marijan su dokaz da nekad kada ljudi kažu zauvijek, uistinu i misle tako, te ona izjava "u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti" u potpunosti je ispoštovana. I na kraju, oni zbilja mogu reći da posjeduju veliko bogatstvo, jer ono se mjeri u ljubavi koje imaju u izobilju. Jer gdje blago tvoje leži, tu bit će ti i srce. U ime cijele obitelji, zahvaljujem im što su nam dali svoju ljubav, pažnju i brigu i pokazali kako izgleda voljeti nekoga cijeli život. Antonija ERCEGOVIĆ (unuka)