Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

I gradonačelnik kušao zdravi školski doručak

12.10.2021. 08:49


Gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa suradnicima jučer je u povodu početka »Tjedna školskog doručka« posjetio Osnovnu škole Krune Krstića u Arbanasima, gdje je djeci kazao ponešto o zdravoj prehrani te s djecom probao zdravi doručak, koji su pripremili školski kuhari.
– Kao prvo, želim vam da u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja steknete što više dobrih prijatelja i znanja, koje će vas pratiti u cijelom životu. Svi znamo kako je dobar doručak najvažniji obrok u danu te kako je dobar početak svakog uspješnog školskog dana. Stoga želim da cijeli tjedan uživate u zdravom povrtnom doručku, koji će vam pomoći s koncentracijom i dati puno energije za nastavni dan, rekao je gradonačelnik Dukić.


Škola mentor
Uključenje osnovnih škola Grada Zadra u nacionalnu inicijativu »Tjedna školskog doručka« odvijat će se na način da se zdravi, povrtni doručak priprema u Osnovnoj školi Krune Krstića te potom distribuira dostavnim vozilom u osnovnu školu u kojoj će se toga dana prezentirati. Plan je kroz cijeli tjedan obuhvatiti osam osnovnih škola kojima je Grad Zadar osnivač i KOŠ Ivo Mašina.
Osnovna škola Krune Krstića prošle godine postala je školom mentorom. OŠ Krune Krstića ima najbolje opremljenu školsku kuhinju, dugogodišnje iskustvo u pripremi obroka, te je organizacijski i stručno opremljena za pripremu većeg broja obroka.
Jelovnici koji će se posluživati u školama, a na temu povrtnog doručka, raznoliki su pa će tako biti posluženi namazi od slanutka, mrkve i patlidžana, uz prilog zdravijih vrsta kruha, povrtni muffini, više vrsta povrtnih smoothieja i drugo.
– Djeca u našoj školi svakodnevno dobivaju zdravi doručak. Na repertoaru je između ostalog namaz od slanutka, smoothie od naranče, jabuke i mrkve te muffini od mrkve. Nastojimo da se djeca u školi zdravo hrane. Svaki dan za izbor imaju par vrsta voća, jogurte, kakao, čaj bez šećera, rekla nam je školska kuharica Marica Zorić i dodala kako djeca bez ustezanja svakodnevno probaju zdrave specijalitete.
– Ja i kolega smo zadovoljni što djeci možemo ponuditi zdrave alternative. Ponekad se žale, no mi ionako ne možemo svima ugoditi. Svakodnevno se pronađe nekoliko pojedinaca koji nisu oduševljeni menijem, no nikad ne odbijaju hranu. Ukoliko baš ne žele nešto pojesti, mi im uvijek ponudimo obrok po njihovom guštu, objasnila je Zorić.


Važna uloga školskih kuhara
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta »Živjeti zdravo« započeo s obilježavanjem nacionalnog »Tjedna školskog doručka« u 2020. godini, kako bi podignuo svijest o važnosti doručka za svako školsko dijete, s posebnim naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara u očuvanju zdravlja naše djece.
– Ove smo se godine odlučili uključiti sa svim osnovnim školama, kako bismo pokazali i dokazali da školska prehrana u zadarskim školama postoji. Imamo opremljene školske kuhinje, no u ovom trenutku sve još uvijek nisu kapacitirane za pripremu toplih obroka. Osnovna škola Krune Krstića ove će godine, kao škola mentor dobiti dostavno vozilo, kako bi se topli obroci mogli razvoziti u druge osnovne škole, istaknula je Ivana Guglielmini, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra i dodala kako će se cijeli ovaj tjedan povrtni doručci pripremati u kuhinji oš Krune Krstića te svaki dan voziti u druge škole, čije kuhinje nisu opremljene za pripremu toplih obroka.
– Kuhari iz drugih zadarskih škola također će gostovati kod kuhara u OŠ Krune Krstića, kako bi zajedno pripremali povrtni doručak te isti potom podijelili djeci u njihovim školama. U svakoj će školi ovakav doručak biti prezentiran za oko 50 djece nižih razreda. Poučeni iskustvima iz ove škole, koja već dugi niz godina ima pozitivna iskustva sa zdravim obrocima, nadamo se pozitivnim reakcijama diljem grada, zaključila je Guglielmini.