Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iz Zadra u Sisak nose milijun lijepih doživljaja

12.10.2021. 11:54


Učenici, profesori i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole iz Siska, njih 60-ak, boravili su ovih dana u Zadru u okviru projekta »Tisuću učenika, milijun doživljaja« kojim je za više od tisuću učenika iz ukupno 13 škola s potresom pogođenog područja Sisačko- moslavačke županije, omogućen posjet jadranskoj obali do polovice listopada. Projektom je za njih osiguran besplatan smještaj, a u Zadru su ovi učenici odsjeli u Falkensteiner Resortu Borik.
Projekt »Tisuću učenika, milijun doživljaja« je, uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Središnjeg državni ureda za demografiju i mlade, pokrenula Hrvatska udruga turizma.


Povezivanje učenika
– Hotel Funimation jedan je od najboljih hotela u kojima sam boravio, a bio sam u puno njih zbog raznih natjecanja na kojima sam sudjelovao. Toliko je sve bolje nego u drugim hotelima, osim što je smješten malo dalje od centra grada pa nismo mogli ići u neke kafiće, govori Karlo Perić, učenik trećeg razreda Industrijsko-obrtničke škole iz Siska dodajući kako misli da je ova akcija dobra za njihove škole, općenito da se nastavnici malo bolje upoznaju s učenicima i da se provedu učenici kao razredna cjelina.
– Terenska nastava je sve isključenija iz škola, u osnovnoj školi smo išli na izlete, no u srednjoj školi nam je ovo bio prvi izlet izvan grada, a da nije Zagreb, otkriva Karlo, a njegov školski kolega Dorijan Štimac rekao je kako su unajmili bicikle pa su se provozali kroz cijeli Zadar.
– S obzirom da je listopad nismo se stigli okupati u moru, ali kupali smo se u unutarnjem bazenu hotela. Najviše mi se u Zadru svidio pogled s tornja, sa zvonika katedrale sv. Stošije. Pogled je bio predivan, osobito stoga što smo se na toranj popeli predvečer pa smo mogli gledati zalazak sunca, još pun dojmova prepričava Dorijan.
Za razliku od ovog maturanta njegovom kolegi Ivanu Mitru u Zadru se nije ništa posebno svidjelo jer nije osoba koja voli obilaziti znamenitosti, ali mu je zato važno, kako kaže, da je na odmoru bila cijela ekipa iz njihovog razreda nego sam odlazak izvan Siska u neki drugi grad.


Oduševljeni posjetom MAS-u
– Bio sam već više puta u Zadru i svidio mi se. U Muzeju antičkog stakla (MAS) nam je bilo super, jedan čovjek (staklopuhač, op.a.) je izrađivao staklene boce, priča Ivan, a da su učenici bili skeptični oko posjeta MAS-u potvrdila nam je i Marija Kosić, nastavnica elektro skupine predmeta u toj školi.
– Učenici su uoči posjeta tom muzeju govorili u smislu što će oni tamo, ali su na kraju bili oduševljeni Muzejem antičkog stakla. Drago nam je da smo bili uključeni u projekt »Tisuću učenika, milijun doživljaja«. Učenici su bili oduševljeni samim pojmom putovanja dugog četiri dana. Njima je to kao maturalac, iako je to više projekt upoznavanja vlastite domovine, znamenitosti i slično, govori prof. Kosić dodajući kako su se njihovi učenici zbog ovog putovanja više povezali družeći se i unutar razreda i s drugim razredima te s profesorima.
– Više smo bili kao nekakva mala zajednica, obitelj. Nije bilo ocjene i slično, nego smo zajedno išli na bazen, na doručak, ručak i večeru. Mislim da im je to jako puno značilo. Vjerujem da će im do kraja školske godine i do završetka školovanja ostati u lijepom sjećanju i da će imati više poštovanja prema nastavnicima, školi i obrazovanju, ističe ova profesorica, a s tom ocjenom slaže se i ravnatelj škole Ivan Vrbik ističući kako odlaze iz Zadra puni dojmova, lijepih sjećanja i uspomena.
– Mislim da će im ovo putovanje ostati u sjećanju cijelog života. Zadnje dvije godine zbog epidemije nije bilo putovanja, ovo im je bilo prvo putovanje koje su imali u svojem srednjoškolskom školovanju, zaključuje ravnatelj Vrbik koji je na sudjelovanju u ovoj akciji zahvalio svima koji su ga omogućili uime svih učenika ove sisačke škole.
Posjetili »Vlatkovića«
Učenici, profesori i ravnatelj ove škole iz Siska bili su u posjetu kolegama iz Strukovne škole Vice Vlatkovića.
– Pokazali su nam što rade, slična zanimanja imaju, razmijenili smo iskustva dobre prakse. Ova zadarska škola je opremljena najmodernijim stvarima, ali ne samo što je opremljena, već je i sama provedba nastave ono što se traži na tržištu rada i oni prate sve što se događa, a učenici kada izađu iz te škole su definitivno spremni za posao, za zanimanje za koje su se školovali, ističe ravnatelj Vrbik.
Neznatno stradali u potresu
Industrijsko-obrtnička škola iz Siska, kako smo doznali, pretrpjela je samo neznatna oštećenja u potresu
– Malo je štete bilo u knjižnici, na radijatorima i slično, ali to se vrlo brzo uspjelo sanirati. Mi smo čak prihvatili i učenike dviju drugih škola jer su njihove zgrade stradale. Ovo putovanje je našim učenicima bilo i dobro za odmaknuti se od potresa i cijele te naše situacije, malo poštivati tuđi prostor, tuđi grad, ispričala je prof. Kosić.
U Zadru je za sisačke učenike održana i jedna radionica vezana uz potres na Banovini.