Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanacija lučice na Premudi 1,4 milijuna kuna

12.10.2021. 08:11


Županijska lučka uprava Zadar od svog osnutka 1988. godine aktivno radi na ulaganju, razvoju i održavanju lučke infrastrukture. Usprkos koronavirusu u više su projekta sanacije, rekonstrukcije i izgradnje lučke infrastrukture.
– Završena je sanacija gatova i uvale u luci Krijal na Premudi. Gatovi, odnosno lukobrani su u funkciji prihvata i priveza manjih brodica i brodova te zaštite same luke, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.


Financiranje
Vrijednost izvedenih radova iznosi 1.098.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 1.373.540,63 kuna s PDV-om.
– Provedba projekta financirana je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 400.000,00 kuna, Grad Zadar s 200.000,00 kuna, a ostatak iznosa snosi Zadarska županija te Županijska lučka uprava Zadar, istaknuo je Škibola.
Izvođač radova je bila tvrtka SUN Adria d.o.o. Rijeka. Stručni nadzor je vršio Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak.
– Sanacijom su se ispunili temeljni zahtjevi za građevinu što je bilo nužno s obzirom na zatečeno stanje, kazao je Škibola.
Radovi su izvedeni sukladno Glavnom projektu »Sanacija lučice Krijal u Premudi« izrađenom od Ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak.


Stari gat postao novi
– U zatečenom stanju stabilnost i nosivost je bila umanjena pa dijelom i narušena iz razloga što su s vremenom nastala razna oštećenja, objašnjava Škibola.
Ona su se odnosila, kaže on, na podmorski dio u smislu izlokavanja podmorskog zida tako i podlokavanja po cijeloj dužini glave starog gata na istočnoj strani uvale, također, u nadmorskom dijelu gdje je riječ o oštećenjima kamene obloge djelomično neadekvatno sanirane kroz vrijeme korištenja na način da su se uništeni elementi mijenjali betonskom oblogom.
– Na novom betonskom gatu u središtu uvale došlo je do lokalnih otpadanja zaštitnog sloja betona i izravnoj izloženosti armature vanjskim utjecajima uslijed čega je sama armatura korodirala, pojasnio je Škibola.




Višestruki učinak na život i turizam
Na zapadnom gatu, na kontaktu krune zida i plohe nastao je zijev, uslijed vlačnih opterećenja, djelovanja na zid od brodova priveznaih za krunu zida.
– Cijelim ovim zahvatom sanacije u prvom redu se osigurala stabilnosti i nosivost konstrukcije. Osigurano je nesmetano i sigurno korištenje obale te bazena unutar luke, istaknuo je Škibola dodajući kako su investiranjem u lučicu Krijal zadovoljene potrebe lokalnog stanovništva na otoku Premudi.
– Osim što će im olakšati život, poboljšanje lučke infrastrukture ima višestruki učinak i na razvoj turizma, zaključio je Škibola.


Otok kristalno modrog i čistog mora
Premuda je mali otok površine od oko 9 četvornih kilometara i pripada sjeverno-dalmatinskim otocima koji se nalaze sjeverozapadno od županijskog središta Zadra. Nalazi se jugozapadno od Silbe i sjeverozapadno od Škarde i posljednji je otok prije talijanske obale.
Premuda ima 60-ak stanovnika, ali broj stanovnika jako varira tijekom ljetne sezone kad otok živi punim plućima. Popularno je odredište među nautičkim i ronilačkim turistima.
Otok Premuda nakon prošlogodišnjeg rješenja opskrbe električnom energijom, moglo bi se reći, otok je sreće i radosti. A zbog kristalno modrog i čistog mora uz mirise borova u zraku obali na Premudi bi trebalo utisnuti naziv smaragdni. Naime, ovaj otočni raj sa svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim i kad jednom dođete, uvijek se iznova vraćate ovom otoku.