Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prvo Zagreb, a onda promjena ritma

Autor: Roman Morović

11.11.2008. 23:00
Prvo Zagreb, a onda promjena ritma

Foto: Filip BRALA



Utakmica s Krkom za košarkaše Zadra je prošlost. Pobijedili ili izgubili, Zadrani moraju svaku utakmicu što prije arhivirati i okrenuti se novim ispitima. Jedino čemu prošla utakmica može poslužiti jest tome da igrači i trener uvide gdje su pogriješili i nastoje ispraviti te pogreške.
– Manje-više smo dobro kontrolirali utakmicu, a možda smo je u nekim segmentima mogli i malo ranije prelomiti. Bili smo malo dekoncentrirani u obrani, a kasnije smo promašili i neke otvorene šutove i zato nismo ovu utakmicu dobili s više razlike. Ali ne bi ni valjalo da smo sada u nekoj top formi. Imamo još prostora za napredak i vjerujem da ćemo ukloniti nedostatke koje imamo u igri. Sve u svemu zadovoljni smo s dva nova boda i sada se moramo koncentrirati na iduću utakmicu sa Zagrebom – kratko je prokomentirao pobjedu nad Krkom Hrvoje Perić, jedan od najboljih pojedinaca na toj utakmici.
Gdje to Zadar još ima prostora za napredak?
– Prvo poluvrijeme smo odigrali napadački sjajno tako da smo imali vrlo visok postotak šuta iz igre. U obrani smo malo štekali, ali to je često tako jer je teško igrati konstantno dobro u oba pravca. Svakako moramo raditi na igri u obrani da se oslanjamo samo na napad jer u tom slučaju, kada bi nam stao šut, imali bismo velikih problema – mišljenja je Perić koji je protiv Krke konačno dobio pravu minutažu i iskoristio je vrlo dobro, izuzev nešto lošijeg šuta za tricu.
Iskorištena minutaža
– S obzirom da su izostali Juby i Rančić, Jere i ja smo dobili malo veću minutažu i mislim da smo je dobro iskoristili. Zadovoljan sam svojom igrom iako naravno ima još segmenata na kojima moram raditi. Nadam se da sam imao samo lošu večer što se tiče šuta za tricu, jer kada bih vam rekao koliko dnevno radim na šutu ne bi mi nitko vjerovao. Ipak nije toliko bitno kako odigraju pojedinici, najvažnije je da smo mi pobijedili.
Ako ćemo pogledati stanje na tablici, iako je u ovom trenutku ono posve nebitno, Zadar drži treće mjesto na tablici iza Partizana i Zvezde koji u idućem kolu igraju gradski derbi.
– Liga je vrlo izjednačena i teško je sada davati bilo kakve prognoze. Sigurno je da se već polako naziru favoriti za Final four i tu će se vjerojatno boriti nekih šest-sedam momčadi. Mi moramo stalno držati priključak s vrhom, a za to je osim domaćih pobjeda potrebna i pokoja gostujuća.
Dubrovčanin je pet sezona regionalne lige proveo u redovima Splita. Njegov bivši klub dobro je startao u novu sezonu. Protekle subote su u Vojvodini došli i do prve gostujuće pobjede ove sezone.
– Split je promijenio gotovo cijelu momčad, mislim da su od lani ostali samo Batina i Stipanović. Oni su sasvim sigurno najugodnije iznenađenje lige do sada i pokazali su da će Gripe svima biti teško osvojiva utvrda. Čujem se često s Andrijom (Stipanović, op.a.) i on je zadovoljan s dosadašnjim tijekom sezone, naročito nakon ove posljednje pobjede u gostima kod Vojvodine. Siguran sam da će oni ove sezone postići dosta dobar rezultat.
Oprez protiv Zagreba
Vratimo se na Zadar. Utakmica s Krkom je arhivirana, a pred košarkašima Zadra stoji susret s posljednjeplasiranom momčadi lige, Zagrebom. “Mravi” su do sada ostvarili samo jednu pobjedu, na gostovanju kod Bosne, a premda su bili vrlo blizu iznenađenjima protiv Cibone (poraz sa zvukom sirene) i Partizana (poraz od pola koša u produžetku) upisali su čak šest poraza i uz to imaju najgoru koš razliku.
– Zagreb je dobra momčad koja, međutim, na početku sezone ima puno problema, što s neuigranosti, što s ozljedama i zato imaju samo jednu pobjedu u sedam kola. Znamo da tamo igra dosta Zadrana i njima će sigurno biti dodatni motiv da se dokažu u našoj dvorani. Mi jesmo favoriti, ali moramo biti maksimalno koncentrirani i spremni za tu utakmicu.
Iako nikada nije dobro gledati previše u budućnost, Zadrane nakon utakmice sa Zagrebom očekuje tjedan dana odmora, a onda ritam od dvije utakmice tjedno. Kako će se na to prilagoditi igrači koji do sada nisu imali prilike igrati europska natjecanja.
– Mislim da ću se dobro prilagoditi na taj ritam, jer znam da svake sezone jedva čekam kada će početi Liga za prvaka i taj ritam od dvije utakmice tjedno. Manje ćemo trenirati, ali će treninzi biti kraći i intenzivniji. Dobro je još i to da ako, primjerice, odigramo loše u utorak imamo priliku već u subotu to popraviti, dok ovako moramo čekati sedam dana. No, prije svega se moramo koncentrirati na Zagreb, a onda ćemo razmišljati o Eurokupu – zaključio je Perić.


 GEČEVSKI: TEŠKA SKUPINA EUROBASKETA


Na Europskom prvenstvu, koje će se u rujnu iduće godine održati u Poljskoj, Hrvatska je smještena u skupinu s Grčkom, Makedonijom i Izraelom. Tešku skupinu za svoju momčad prokomentirao je kapetan Zadra, Makedonac Todor Gečevski.
– Grčka je igrački najkvalitetnija i ona je favorit skupine. Hrvatska je druga, a mi i Izrael smo tu negdje po kvaliteti. Imamo negativan skor protiv Izraela. Jednom smo na Europskom prvenstvu izgubili pola koša u posljednjoj sekundi, a jednom su nas dobili dva razlike tako da im imamo što za vratiti. Grčka i Hrvatska su favoriti za prva dva mjesta, a nadam se da mi možemo doći do tog trećeg mjesta. Naša motivacija protiv Grčke će sigurno biti velika, dijelom i zbog tih nekih političkih previranja između dvije zemlje. Ipak, kvaliteta je na njihovoj strani. Hrvatska je odlična momčad, ali ima dosta uspona i padova. Može odigrati odlično i pobijediti Španjolsku, a isto tako može odigrati vrlo loše i izgubiti od Portugala ili Izraela. Svaka pobjeda je bitna jer se bodovi prenose u drugi krug. Mi se moramo pripremiti i pokušati iznenaditi, ali ja bih se na kraju zadovoljio pobjedom protiv Izraela.