Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bašić o polju križeva na Kornatima

11.11.2010. 23:00
Bašić o polju križeva na Kornatima


U Arheološkom muzeju u srijedu je u sklopu manifestacije Zadar more trebao biti prikazan film “Polje križeva na otoku Kornatu” redateljice Matee Šarić, ali zbog zahtjeva Šibensko-kninske županije da taj film bude premijerno prikazan u Šibeniku, zadarska projekcija istog je odgođena. Zadarski arhitekt Nikola Bašić tom prilikom trebao je održati predavanje na istu temu. Arhitekt Bašić je autor idejnog rješenja spomen-obilježja poginulim vatrogascima i ujedno je bio koordinator akcije. Na mjestu gdje je prije tri godine poginulo dvanaest vatrogasaca podignuto je isto toliko križeva od suhozida. To spomen-obilježje jedinstveno je po uklopljenosti u krajolik, a kako su građeni veliki križevi dokumentira 21-minutni film.
U gradnji suhozida sudjelovalo je oko tri tisuće ljudi, među kojima su bili pripadnici intervencijskih postrojba iz Dubrovnika, Zadra, Splita i Šibenika pod vodstvom pomoćnika glavnoga vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Tomislava Vuke i šibensko-kninskog županijskog zapovjednika Darka Dukića.
– Ovaj projekt afirmira lokalnu kulturu u jednom umjetničkom prosedeu koji sadrži dvije komponente – transpoziciju i participaciju. Transpozicija se ostvaruje prenošenjem elemenata koji imaju određenu svrhu i oblik u novom kontekstualnom odnosu čime se ostvaruju sasvim nova značenja. Participacija izvoditelja spomenika predstavlja kolektivnu kreativnost i poistovjećenje ju sa zavičajnim identitetom, rekao nam je arhitekt Bašić.
Film “Polje križeva na otoku Kornatu” pretpremijeru je imao u Zagrebu na desetim jubilarnim danima ORISA – susretu arhitekata koji je organizirao časopis za arhitekturu i kulturu ORIS. Manifestacija se zbivala u Zagrebu 23. i 24. listopada u KD Vatroslav Lisinski.
– Svake godine bude prisutno oko 2.500 arhitekata iz Hrvatske i šire regije, s eminentnim imenima – zvijezdama suvremene arhitekture, predvođenih Peterom Zumthorom, švicarskim arhitektom koji je dobio nagradu ORIS – NEXE 2010. za izuzetan doprinos arhitekturi, rekao nam je Nikola Bašić.
Za posjetitelje u Arheološkom muzeju kao najava dokumentarnom filmu prikazan je videospot za pjesmu “Križi”, tekstopisaca Branka Slivara dok je autor glazbe Toni Eterović, a izvođač je klapa Kampanel.