Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobjeda ili ostanak u opasnoj zoni?

11.11.2010. 23:00
Pobjeda ili ostanak u opasnoj zoni?


Na zgusnutoj tablici Jadranske lige, tri su momčadi na diobi pretposljednjeg mjesta, s omjerom 2-4. Dvije, Igokea i Zadar, sutra će u Laktašima odmjeriti snage, te pokušati malo pobjeći iz opasne zone. U boljoj situaciji je svakako domaća momčad, koja je u posljednja tri kola ostvarila dvije pobjede (Zvezda kod kuće, Radnički u gostima), dok protiv Budućnosti u Podgorici prošle subote i nije imala velike šanse. S druge strane i Zadar je od posljednje tri, dobio dvije utakmice (Nymburk kod kuće, Zvezda u gostima), ali je prošli tjedan u svojoj dvorani teško poražen od Radničkog, što se itekako odrazilo na moral momčadi. Uz to, Igokea ima i prednost domaćeg terena, a u prve dvije utakmice, u prosjeku ju je bodrilo oko 3000 gledatelja. Na koncu, što je i najvažnije, viceprvak BiH ima i kvalitetniju momčad, te ga se s pravom smatra favoritom u večerašnjem dvoboju. Jasno, Zadrani se neće predati. Očekuje ih velika borba svih četrdeset minuta za dva boda, koja bi im strahovito mnogo značila.
Pobjeći s dna
– Situacija se mijenja iz kola u kolo. Prošlo kolo to nije izgledalo toliko tmurno, kao sada. Činjenica je da je Zadar, što se tiče rostera, vrlo neiskusan. Imamo mnogo mladića, koji stvarno daju sve od sebe, ali su jednostavno mladi i neiskusni. Kako će oni reagirati u određenim situacijama, to nitko ne može pretpostaviti, jer se prvi put nalaze u opasnoj zoni. Svi zajedno moramo živjeti s time i boriti se – kaže Danijel Jusup, trener Zadra, svjestan da bi ga poraz ostavio na pretposljednjem mjestu lige, s tim da se posljednja Crvena Zvezda ovaj tjedan pojačala još jednim strancem i želi čim prije uhvatiti priključak.
Beograđani će u Pioniru pokušati iskoristiti loš trenutak Cibone (domaći porazi od Nymburka pa od Choleta u Euroligi) i doći do prve ovosezonske pobjede, dok će Radnički (2-4), osokoljen pobjedom u Zadru, u Kragujevcu dočekati Krku. Naravno, Zadrani se ne smiju i neće zamarati onim što se događa na drugim terenima, već su isključivo koncentrirani samo na idućeg protivnika.
– Dosta dobro poznajem igrače Igokee i mogu reći da je riječ o vrlo iskusnoj momčadi sa dva Amerikanca, od kojih je jedan, playmaker, dominantan. Dobro su popunjeni na svim pozicijama i njihov trener često rotira, te tako drži dosta visok intenzitet igre. Imaju deset podjednako kvalitetnih igrača, koji su već igrali NLB ligu, uz Chasea, koji je jedna razina više.
Iskusna Igokea
Brian Chase, 29-godišnji američki playmaker, predvodio je momčad u prvih šest kola. Za 30 minuta, u prosjeku je postizao 16,3 poena, uz 3,4 skoka i 3,2 asistencije, te valorizaciju 12,8. Pritom valja istaknuti utakmicu protiv Radničkog u Kragujevcu, gdje je zabio 27, uz odličan postotak šuta, 5 asistencija i valorizaciju 36. Drugi Amerikanac u momčadi je Lance Harris, koji igra na krilnoj poziciji. On je na prosjecima od 10,3 poena i 3,5 skokova (val.7) za 28 minuta i također ima jednu izvanrednu utakmicu iza sebe, protiv Crvene Zvezde, kada je zabio 20 poena, uz valorizaciju 24. Dakle, riječ je o igračima koje se može zaustaviti, ali ako se razigraju mogu biti jako, jako opasni. Uz njih, tu je plejada iskusnih srpskih igrača, dobro poznatih na ovim prostorima. U vrlo dobroj formi je krilni centar Čedomir Vitkovac (30min, 9,8p, 5sk, val.12,5), a na centarskoj liniji su i Žarko Rakočević, Stevan Nađfeji i Mladen Pantić, dok je Vuk Ivanović do sada igrao malo, zbog problema s ozljedom. U vanjskoj liniji su još krilo Marko Đerasimović, zatim bekovi Branko Mirković i Milan Dozet, te razigravač Nebojša Joksimović, koji se momčadi priključio uoči četvrtog kola. O iskustvu momčadi Slobodana Klipe najbolje govori podatak da je namlađi igrač, koji je do sada nastupio, Amerikanac Harris, koji će u nedjelju napuniti 26 godina. Dakle, što se kaže, prava natjecateljska momčad, formirana isključivo za lov na rezultat. Prvenstveno ostanak u ligi, ali ambiciozna uprava kluba je prije početka sezone sigurno imala više planove.
Obrana je ključ
Igokea je do sada u prosjeku postizala 68,5 poena, a primala 70,7, dok je Zadar u posljednjih par kola povećao prosjek postignutih, 73,8, ali i primljenih koševa, 73,2. Posebno se to odnosi na utakmicu protiv Radničkog, kada je primio čak 96 poena, a trener Jusup je nakon toga istaknuo da njegova momčad jednostavno ne može igrati i nadati se pobjedi u utakmici s tolikim brojem poena.
– Teško, jako teško. Trebamo se vratiti obrani i malo boljoj kontroli lopte. Ne smijemo gubiti lopte, onako kako smo ih gubili protiv Radničkog. Zbog toga smo izgubili tu utakmicu. U početku smo igrali dobro, a nismo imali veliku prednost, iz razloga što smo izgubili tri lopte, koje su završile u čistoj kontri. To je šest poena i zabili su još onu tricu preko ruke, što je devet poena u jednoj četvrtini. Odmah mi je bilo jasno da bi to moglo loše završiti. Oni su tada dobili sigurnost i počeli pogađati sve – ponovno upozorava Jusup na ono što si Zadar ne smije dopustiti na večerašnjoj utakmici.
Da bi njegova momčad uspjela ponoviti obranu iz prvih nekoliko utakmica, mora pod svaku cijenu zaboraviti ovu posljednju protiv Radničkog, što je bio jedan od glavnih Jusupovih zadataka, uoči puta u Laktaše.
– Koliko vidim, to se još osjeća na njima. Jednostavno smo očekivali da ćemo tu utakmicu dobiti, međutim, izgubili smo i mislim da je to ostavilo traga. Baš zato smo išli na put malo ranije, da se što prije okrenemo sljedećoj utakmici, a što manje razgovaramo o onome što je bilo. Trudimo se da u svakoj utakmici budemo konkurentni. Pripremali smo se, unatoč turbulentnoj situaciji, ali i u takvim uvjetima skupili smo se i radili – zaključio je trener Zadra.
 


 DUNDOVIĆ NA PUT BEZ TRENINGA


Kakvo je zdravstveno stanje u momčadi?
– Dundović nije trenirao, ali je išao na put, a Batura je opet nešto zabolila noga. Vidjet ćemo što će biti s time. Ni prošli tjedan nije trenirao zbog te ozljede i to se odmah odrazilo na igri. To je ono, kada krene kako ne bi trebalo, onda se problemi nadovezuju jedni na druge – kazao je Jusup i dodao.
– Zato sam osjećao da trebamo nešto napraviti. Otvorila se mogućnost dolaska Tomasa i mislim da je to dobro. Vidjet ćemo kako će on reagirati, vjerojatno će dobiti priliku već protiv Igokee.