Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

45 Zadrana u listopadu odbilo posao!

11.11.2011. 23:00
45 Zadrana u listopadu odbilo posao!


Od ukupnog broja osoba koje su prošli mjesec brisane s evidencije, njih 112 je brisano jer nisu aktivno tražili posao, dok ih je 45 odbilo zaposlenje, iako su se duže od 12 mjeseci vodili na evidenciji, kaže Željko Marić


Broj nezaposlenih opet je porastao. U mjesec dana za čak 10 tisuća, tako da je brojka nezaposlenih u listopadu, u odnosu na rujan, skočila s 283.667 na 293.852. Vijest je to koja ovih dana ponovno potresa hrvatsku javnost, a iako stručnjaci kažu da je taj porast normalan nakon sezone, evidentno je da je upravo visoka nezaposlenost i dalje gorući problem u državi.
Više od 10.000 nezaposlenih
Radno mjesto sukladno kompetencijama, odnosno radnom stažu i razini obrazovanja baš svakom je teško pronaći, ali većina će se složiti da ipak najviše zabrinjava činjenica da je u Hrvatskoj sve više mladih visokoobrazovanih ljudi koji godinama bezuspješno pregledavaju liste HZZ-a.
Drugačije nije ni u Zadarskoj županiji, a što je potvrdio Željko Marić, pročelnik zadarske podružnice HZZ-a, koji navodi kako je nezaposlenost u listopadu u Zadarskoj županiji u odnosu na rujan porasla za gotovo 13 posto.
– Na evidenciji Zavoda krajem listopada je zabilježeno 10.018 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na rujan porast od 12,82 posto. Ovakvo je stanje sasvim normalno i očekivano imajući na umu završetak ljetne turističke sezone, kao i veliki broj novoprijavljenih koji je došao iz redovitog školovanja, kazao je Marić, naglasivši kako je u odnosu na stanje krajem rujna, na kraju listopada porast nezaposlenosti zabilježen u svim ispostavama.
U listopadu zaposleno 365 osoba
– No, u odnosu na prošlu godinu porast nezaposlenosti zabilježen je u Obrovcu i to za 12,2 posto, u Gračacu za 6,6 posto, u Pagu je nezaposlenost na prošlogodišnjoj razini, dok je u ostalim ispostavama zabilježen pad nezaposlenosti i to u Benkovcu za 1,68 posto, u Biogradu za 9,58 posto i u Zadru za 6,78 posto, istaknuo je Marić, dodavši da je najbitniji pad nezaposlenosti upravo u Zadru, jer činjenica je da Zadar čini 72,56 posto ukupne nezaposlenosti u županiji.
Također je naglasio da su s evidencije Zavoda prošlog mjeseca brisane 963 osobe, od čega ih se 365 zaposlilo, dvije osobe su registrirale obrt, 45 ih je uključeno u školovanje, 21 osoba je ostvarila pravo na naknadu, a šest ih je brisano s evidencije jer je ostvarilo mjesečni primitak veći od najniže osnovice.
– Od ukupnog broja osoba koje su prošli mjesec brisane s evidencije njih 112 je brisano jer nisu aktivno tražili posao, dok ih je 45 odbilo zaposlenje, iako su se duže od 12 mjeseci vodili na evidenciji, kazao je Marić, napomenuvši kako je u listopadu prijavljeno 366 slobodnih radnih mjesta, što je za 63,39 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je u prvih deset mjeseci ove godine prijavljeno 11,75 posto više potreba za radnicima nego u istom razdoblju prošle godine.


U Zadarskoj županiji nezaposlenost u padu?




Željko Marić je naglasio kako je važna i činjenica da je broj nezaposlenih na kraju listopada ove godine za 4,88 posto manji u odnosu na listopad prošle godine te za 5,62 posto manji u odnosu na listopad 2009. godine. Sve to, kako je istaknuo Marić, ukazuje na činjenicu da je posljednje dvije godine nezaposlenost u Zadarskoj županiji u padu


Prošlog mjeseca novoprijavljeno 2.100 osoba


Kako je kazao Željko Marić, u listopadu ove godine na evidenciju zadarske podružnice HZZ-a novoprijavljeno je 2.100 osoba, od čega je 1.630 osoba došlo iz radnog odnosa, i to njih više od 670 iz ugostiteljskih djelatnosti i 363 iz trgovine. Ostali novoprijavljeni stigli su iz neaktivnosti, njih 300, a 169 osoba stiglo je iz školovanja.