Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Munjevita epidemija zatvorila školu u Popovači

11.11.2011. 23:00
Munjevita epidemija zatvorila školu u Popovači


Zasad nepoznat virus navjerojatniji je uzročnik zaraze koja je jučer pogodila Osnovnu školu u Popovači, gdje je 143 učenika oboljelo, a 20-tak ih je tijekom dana zbog intenzivnog povraćanja i proljeva hospitalizirano u Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku i zagrebačkoj Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Postoje naznake da se radi o relativno bezopasnom noro virusu.
Simptomi zaraze kod svih su zaraženih učenika bili povraćanje i proljev, s nešto povišenom ili normalnom tjelesnom temperaturom, doznaje se od epidemiologa, koji su zbog ovakve kliničke slike zaraze posumnjali da se ne radi o bakterijskoj zarazi, već da bi se prije moglo raditi o virozi.
Većina djece, čak i one zadržane u bolnici, na sreću nije imala teže simptome i svi su uglavnom u kratkom roku otpušteni kućama.
– Prostor škole je dezinficiran, uzeti su svi uzorci od oboljelih te uzroci hrane i vode na pregled, a o čemu se točno radi znat će se tek kad budu obavljene sve mikrobiološke analize – kazao nam je Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
Sanitarna je inspekcija privremeno zatvorila školu koju pohađa gotovo 900 učenika, a zabranjeno je i okupljanje djece, kako se zaraza ne bi širila. Po mišljenju epidemiologa, blagi simptomi i veliki broj istodobno zaražene djece upućuju na virusnu zarazu, no još uvijek se ne isključuje ni mogućnost da se radi o drugim uzročnicima.
Neka su djeca u bolnici zadržana radi rehidracije, jer su povraćanjem i proljevom izgubila mnogo tekućine. Nitko od njih, međutim, nije bio u težem stanju. Čak i dvoje djece koji su primljeni u zagrebačku Kliniku “Dr. Fran Mihaljević” otpušteni su kući nakon svega par sati, s lakšom kliničkom slikom koja je upućivala na virusnu infekciju. Nakon prvog “vala” zaraze nije bilo novooboljelih, što znači da je uzročnik bio prisutan jedino unutar škole. U Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije kažu kako je ovakvih zaraza bilo, no svakako je među masovnijim zarazama u posljednjih desetak godina.