Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HT PREMIJER LIGA Dva lica Zadrana dovoljna za tijesnu pobjedu

12.11.2018. 21:56
HT PREMIJER LIGA  Dva lica Zadrana  dovoljna za  tijesnu pobjedu


Na napete završnice već su nas ove sezone navikli košarkaši Zadra, a  tako je bilo i na Gripama gdje su strepili do posljednje sekunde za pobjedu u dalmatinskom derbiju. Na kraju su upisana dva boda, no većinu  toga iz Splita bi Zadrani trebali što prije zaboraviti i zahvaliti se ovaj put i  naklonosti sreće što nisu ostali 'kratkih rukava' po treći put ove sezone u  domaćem prvenstvu.


Brza minuta odmora
Plan da se uđe u dalmatinski derbi žestoko i s pravim pristupom Nazoru se razbio već nakon jedne minute i pet sekundi. Bio je primoran već  tada zvati svoju prvu minutu odmora, jer je na semaforu stajalo 7:1 za  Splićane. Furiozno su domaći košarkaši otvorili utakmicu, no zasluga za  to je umnogome pripala i igračima Zadra koji su s bezvoljnim gardom  više izgledali kao stolice na treningu nego renomirani ABA ligaši. Uspio  je bar nakratko pokrenuti svoju momčad Nazor nakon početnog naleta  Splita i rezultat je na polovici prve četvrtine bio poravnat (10:10). 
Međutim, Zadrani ponovno upadaju u crnu rupu koja je donijela mnogo  dalekosežnije posljedice. Split se odlijepio do kraja prve dionice na velikih 12 poena prednosti (22:10), a sve veći je očaj bio u očima zadarskog  trenera. Na klupi nije mogao pronaći nikog tko bi okrenuo vodu na zadarski mlin. Donekle je tek uspio  s kapetanom Špraljom te Magarityjem i  Brzojom koji su uspjeli kroz drugu četvrtinu koliko-toliko održati zaostatak ispod 10 poena.   Bašić je također uspio s nekoliko asistencija  bar malo osvjetlati općenito katastrofalan dojam u prvih 20 minuta dok je najgori na terenu ponovno bio američki dvojac Grant-Little. Prvi je nakon  nekoliko besmislenih grešaka povučen na klupu u prvoj četvrtini dok je  ovaj drugi igrao praktički cijeli prvo poluvrijeme, ali s tek 5 poena i  šutom 2-9. Na kraju je  ispalo  da su puno zadovoljniji put svlačionica  otišli Zadrani. Imali su neloših minus sedam (44:37) što je bila najniža  razlika od 5. minute.


Magarity započeo seriju
Nazor je imao štošta objasniti svojim igračima i očito je pedagoška  lekcija imala uspjeha jer su Zadrani u drugi dio krenuli na pravi način.  Posebno se to odnosilo na obranu koja je pet minuta izdržala bez primljenog poena, a na drugoj strani Magarity je  simultankom preokrenuo  rezultat i ritam utakmice na stranu Zadra. Serija od 14-0 u koju je  Šveđanin ugradio čak devet poena (44:51) umirila je u potpunosti uzavrele Gripe. Tamo gdje je stao Magarity nastavio je potom Little preko  kojeg se došlo do čak 12 viška (46:58). Ipak do kraja treće četvrtine uspjeli  su i grogirani Splićani doći malo do zraka. Pogodili su trice Marčinković i  Kovačević te je razlika spuštena na tek šest poena (54:60). Isto odstojanje  održalo se i u početnim minutama posljednje četvrtine, a djelovalo je da   su na pragu pobjede Zadrani nakon Bašićeve trice za 58:70.
No, bez drame kad je Zadar u pitanju ipak se nije moglo. Splićani su ekspresno uzvratili preko raspucanih Kovačevića i Kedže te četiri minute do kraja  poravnali rezultat (70:70). Little je preuzeo odgovornost u završnim minutama i njegovim angažmanom Zadar je došao do prednosti od tri poena  (73:76) pred ulazak u posljednju minutu. Splićani su smanjili na 75:76  preko Cobbinsa. Ostalo je 38 sekundi, no Zadrani nisu uspjeli preko  Božića zabiti koš. Srećom po njih u posljednjih 18 sekundi nisu uspjeli ni  domaći košarkaši, iako je Kedžin šut sa sirenom se zavrtio po obruču. Junak pobjede je bio William Magarity sa 17 poena dok je ravnopravan s  njim bio i Mislav Brzoja s 16 koliko je ubacio i razbuđeni Little u drugom  dijelu utakmice.          
SPLIT 75
ZADAR 76
(22:10, 22:27, 10:25, 21:14)
SPLIT – Mala dvorana na Gripama. Gledatelja: 2000. Suci: Tomislav  Vovk, Alfred Jovović, Bojan Kruljac.
SPLIT: Gizdavčić 2, Kalajžić 9 (2-2), Veljačić 5 (1-2), Kedžo 18 (1-3),  Gabrić 4, Runjić, Marčinković 15 (2-4), Jukić, Kovačević 10 (2-2), Vrgoč,  Cobbins 12 (0-1). Trener: Vladimir Anzulović.
ZADAR: Grant, Bašić 3, Marić, Magarity 17 85-5), Brzoja 16 (5-6), Krajina 3 (1-2), Vuković 11, Špralja 7 (1-1), Tomas, Little 16 (4-4), Božić 3  (1-1), Planinić. Trener: Ante Nazor.