Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

LOKALNI IZBORI SDP s Markom Vučetićem pregovara o kandidaturi za gradonačelnika Zadra

12.11.2020. 09:26


Bivši saborski zastupnik Mosta, sveučilišni profesor Marko Vučetić, najizgledniji je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zadra. Potvrdili su nam to u zadarskom SDP-u, ali i sam Vučetić izražavajući svoju »zainteresiranost za lokalnu politiku«.
Ukoliko najnoviji pregovori rezultiraju i službenim dogovorom bit će ovo zasigurno najintrigantnija Vučetićeva politička avantura, s obzirom da bi mu ovo bila već četvrta politička opcija u kojoj se okušao, iako kao nestranački kandidat. Status nezavisnog kandidata očito je detalj na kojega je ovaj filozof-političar pomno pazio, uspijevajući tako na listama s kojima je izlazio na lokalne ili parlamentarne izbore zadržati svoju neovisnost.


Od HSP-a do SDP-a
Naime, iako je na nacionalnoj političkoj sceni percipiran kao saborski zastupnik, malo tko zna da je Vučetić, iako kao nezavisni, dosad bio kandidatom čak triju stranačkih opcija: koalicije HSP-HNS-HSU, Mosta te Nezavisne liste Rena Sinovčića. A ne zaboravimo da je pripremao i novu političku opciju s bivšom predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalijijom Orešković, kao i to da je uoči zadnjih predsjedničkih izbora čak najavio i »uvjetnu kandidaturu za predsjednika«.
Za Vučetića bi se stoga moglo reći da je prošao zaista velik politički put, od krajnje desnice s pravašima (2014. kao gost na njegovoj tribini »Vir bez podjela« čak je bila predsjednica HSP AS-a Ruža Tomašić) do lijevog SDP. Naravno, ukoliko s njima postigne konačni dogovor, a evo što nam je o tome jučer izjavio:
– O izlasku na izbore još nisam donio odluku, ali sam iskomunicirao da sam zainteresiran za lokalnu politiku jer mi je to najbliža politika s obzirom da definira kontekst u kojem živimo. Savjetovao sam oporbu i mnoge oporbene političke opcije o tome što je potrebno napraviti na lokalnim izborima da bi se ostvario uspjeh. Međutim, odluku o tome hoću li na pasivan ili aktivan način sudjelovati na lokalnim izborima, odnosno hoću li samo birati ili ću biti biran, još nisam donio, kaže Vučetić, dodajući i s kojim je sve strankama nedavno imao kontakte.


Građani ne sudjeluju u politici
– Razgovarao sam sa svim oporbenim opcijama, od SDP-a, HSS-a, Mosta, Možemo i Radničke fronte, ali sa stručne razine profesora filozofije politike govoreći što bi trebali napraviti da ostvare najbolji rezultat. Nisam situaciju promatrao s razine kandidata, već s razine stručnjaka koji promišlja politiku. Kada sam razgovarao sa SDP-ovcima, ne znam koje su bile njihove namjere te mogu govoriti samo o mojim namjerama. Ne mogu demantirati da ću sudjelovati na izborima jer ne znam što će se događati sljedećih tjedana i mjeseci, budući da smo zbog prekomjerne stvarnosti tišine i građana koju ne sudjeluju u političkim procesima zapali u preddemokratsko stanje u kojemu su nam urušene sve institucije i koji su rezultirali time da ne živimo u poželjnom društvenom, političkom i institucionalnom kontekstu. Postoji mogućnost da sudjelujem na izborima, ali bih htio da na tim izborima sudjeluju mnogi i da se građani probude. Ukoliko ne dođe do buđenja građanske svijesti, iluzorno je uopće nešto pokušavati napraviti, smatra Vučetić, komentirajući i zadarsku oporbu:
– Imamo oporbu koja više nije pozicionirana od centra desno, gdje se nalazi Most u verziji Mladena Maltine, a sve ostalo je desnije od desnice, poput Nezavisnih za Hrvatsku i Domovinskog pokreta. Ukoliko stranke na poziciji od centra nalijevo, a koje dijelom zalaze i u ljevicu protestnog tipa kao što je Akcija mladih, shvate da je potrebno u politici pokazati da ona ne isključuje nikoga, sadašnja oporba ima izvjesnost prekinuti oporbeni status i polučiti rezultat koji će ih dovesti do pobjede na lokalnim izborima, zaključuje Vučetić
Predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, zadovoljan je zbog pregovora s ovim sveučilišnim profesorom, izražavajući zadovoljstvo zbog okupljanja nezavisnih kandidata.




Greške Zadarskog bloka
– Još uvijek smo u fazi pregovora. Razgovarali smo s Markom Vučetićem kao poznatim političkim faktorom na zadarskoj sceni i za našu listu okupljamo nezavisne kandidate s obzirom da nam je cilj imati i nezavisna imena. Još smo uvijek u fazi pregovora i ništa nije službeno, ali situacija se prilično dobro razvija jer je mnogo ljudi zainteresirano za suradnju s nama, što je meni kao predsjedniku Gradskog odbora jako važno. Trenutačno okupljamo mlade, visokoobrazovane ljude i sve relevantne političke faktore u Zadru pripremajući se za izbore, najavljuje čelnik Gradskog odbora SDP-a.
No, može li se zadarska oporba ovoga puta uopće kvalitetno okupiti s obzirom da se i Zadarski blok raspao, pitamo Radetu:
– U tom okupljanju Zadarskog bloka bilo je jako puno grešaka i tada ga nismo htjeli prihvatiti, ali on se za ove lokalne izbore može okupiti ako se postavi određeni cilj, odnosno ukoliko se odredi kvalitetna strategija i nađu neki kompromisi. No, pitanje Zadarskog bloka ili zajedničkog izlaska oporbe, nije samo pitanje mene, Marka Vučetića, Akcije mladih, HSS-a i ostalih oporbenih stranaka, već svih nas kao kolektiva. To znači da, uz dogovorene ciljeve, kompromis mora biti na prvom mjestu, zaključuje Radeta.
Bit će će zanimljivo pratiti rasplet situacije vezan za pregovore s Markom Vučetićem, osobito stoga što je zadnji SDP-ov kandidat na lokalnim izborima, bankar Ivo Bilić, od HDZ-ova kandidata Božidara Kalmete doživio poraz u drugom krugu. SDP stoga ovoga puta treba doista jakog kandidata, a pristane li Vučetić na izborni okršaj, ovo će biti najveći test njegove stvarne političke težine.