Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRIJATELJSKA UTAKMICA Budimir, Pašalić i Brekalo »vatrenima« donijeli remi u Istanbulu

12.11.2020. 09:01


Hrvatska nogometna reprezentacija je na Vodafon Areni u Istanbulu u prijateljskoj utakmici s Turskom odigrala neriješeno, 3:3. Izabranici Zlatka Dalića odigrali su solidnu utakmicu u kojoj su ostavili bolji dojam od domanćina, ali isto tako su više griješili od njih što su Turci na drugoj strani znali iskoristiti. Hrvatska je dvaput u prvom poluvremenu bila u rezultatskom zaostatku nakon velikih pogrešaka u obrani. Tosun je u 23. minuti doveo Tursku u vodstvo iz jedanaesterca, a u 32. poravnao je Budimir. Igrala se 41. minuta kada je Turuc ponovno domaćina doveo u vodstvo s kojim su otišli na odmor. U nastavku Hrvatska s dva brza gola, najprije Pašalića u 52., pa nakon toga i Brekala u 56., prelazi u vodstvo, koje je trajalo samo dvije minute kada je za konačnih 3:3 pogodio Under. Oba izbornika oko 60. minute napravila su više izmjena pa se igra malo razvodnila, ali ukupno gledano bila je ovo vrlo gledljiva partija ove dvije reprezentacije.


Greške u obrani
Vatreni su odlično krenuli u utakmicu i prvi priprijetili Turcima. Oršić je u šesnaestercu domaćina pokušao pronaći Budimira, ali stoperi Turske nakratko čiste situaciju u svom šesnaestercu. Odbijenu loptu prihvaća Melnjak i tuče preko gola sa 17 metara. U 11. minuti nova opasna situacija pred vratima domaćina, Budimir je glavom pucao pored gola. Igrala se 16. minuta kada je Hrvatska ponovno priprijetila. Slobodni udarac s desne strane izveo je Oršić, a Pongračić zamalo bio prekratak u petercu Turske. U 23. minuti domaćin je došao do vodstva. Iskusni Badelj radi dvije pogreške zaredom u svom šesnaestercu, a Vida u pokušaju da otkloni opasnost ruši Tosuna Slovenski sudac Vinčić pokazuje na bijelu točku, a siguran izvođač s kreča je sam Tosun. Tri minute kasnije vatreni su mogli izjednačiti. Badelj je loptom s očima u šesnaestercu domaćina pronašao Budimira koji malo kasni s udarcem što je dovoljno da lopta završi u bloku. U 32. minuti Hrvatska je izjednačila. Melnjak je sa svoje polovice poslao dugu lopu prema vratima Turske, Budimir se uz malu pomoć lakta dočepao lopte, prešao tuskog stopera i lobom prevario vratara Cakira – 1:1. Nažalost, vodstvo Hrvatske nije dugo trajalo. Turuc je u 41. minuti pobjegao Vidi i Juranoviću te s desetak metara iskosa pogodio malu mrežicu nemoćnog Sluge – 2:1. Do kraja prvog poluvremena bilježimo opasan pokušaj Budimira u 44. minuti kada je tukao s desetak metara, ali lopta je nažalost prohujala pored vratnice. S minimalnom prednošću Turske otišlo se na odmor.


Siloviti preokret
Na početku drugog dijela izbornik Dalić umjesto Vide na travnjak šalje Uremovića. Hrvatska se vrlo brzo vratila rezultatski u utakmicu. Brekalo je ubacio nisku loptu u šesnaesterac domaćina, Budimir nije uspio stići na nju, ali zato je Pašalić na drugoj vratnici s pet, šest metara pogodio mrežu Turske – 2:2. A u 56. minuti vatreni su prešli u vodstvo. Ovoga puta Brekalo se iz uloge asistenta, prebacio na onu strijelca i glavom s pet metara nakon ubacivanja Roga s lijeve strane »probušio« Cakira – 2:3. Ali nije dugo trajalo vodstvo Hrvatske. Turska je izvela odličnu akciju u 58. minuti, Tosun je preskočio loptu, a Under sa 18 metara odlično pogodio Sluginu mrežu – 3:3. Nakon toga oko 60. minute oba izbornika odlučila su se na niz zamjena pa su kod Hrvatske ušli Bašić, Perišić i Ćaleta-Car, a nešto kasnije i Čolak. U 65. minuti Rog je odlično tukao s 15 metara, ali turski vratar je na visini zadatka. U 77. minuti s 20 metara okušao je svoj udarac Unal, ali nije bio dovoljno precizan. U 77. minuti Dalić na travnjak umjesto Pašalića šalje hrvatskog kapetana Luku Modrića. Do kraja utakmice igra se razvodnila i nije bilo izrazitih prilika niti na jednoj, niti na drugoj strani. Na kraju su oba suparnika morala zadovoljiti remijem u Istanbulu.
 




TURSKA 3
HRVATSKA 3


ISTANBUL – Vodafon Arena. Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija). Strijelci: 1:0 Tosun (23’-11m), 1:1 Budimir (32’), 2:1 Turuc (41’), 2:2 Pašalić (52’), 2:3 Brekalo (56’), 3:3 Under (58’). Žuti kartoni: Kabak (Turska), Perišić (Hrvatska). Crveni: -.
TURSKA: Cakir, Erkin, Kabak, Cetin (od 46’ Yoruzi), Sangare, Kokcu, Yokuslu, Tokoz (od 77’ Karaca), Under, Turuc (od 53’ Demiral), Tosun (od 63’ Unal). Izbornik: Senol Gunes.
HRVATSKA: Sluga, Vida (od 46’ Uremović), Pongračić (od 61’ Ćaleta-Car), Juranović, Melnjak, Badelj (od 60’ Bašić), Rog, Pašalić (od 77’ Modrić), Oršić, Brekalo (od 60’ Perišić), Budimir (od 66’ Čolak). Izbornik: Zlatko Dalić.
 


Aukcija dresova »Vatrenih« za Zakladu vatreno srce


ZAGREB – Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija prošle godine postala prva na svijetu koja je nošene dresove s jedne natjecateljske utakmice ustupila online aukciji u humanitarne svrhe, »Vatreni« su isti primjer slijedili i sinoć poslije prijateljske utakmice s Turskom. Hrvatski reprezentativci su prošle godine dresove s utakmice protiv Mađarske ustupili online aukciji u humanitarne svrhe i pritom prikupili više od 30 tisuća eura, Isto su učiniti i nakon prijateljske utakmice s Turskom. Dakle, svi hrvatski reprezentativci koji su bili u zapisniku utakmice s Turskom dali su svoje dresove za aukciju od koje će prihod ići u Zakladu vatreno srce. Zakladu su osnovali i vode hrvatski reprezentativci i izbornici, putem koje već godinama pomažu djeci i mladima, poput donacija sredstava Klinici za dječje bolesti i akciji Korak u život. Dresovi su bili dostupni za ponude na online aukciji na stranici https://matchwornshirt.com/club/croatia. Ponude će se primati od početka utakmice, a aukcija će završiti deset dana poslije susreta. Početna cijena svih dresova je 89 eura, s uključenim troškom dostave bilo gdje na svijetu.
Svaki dres imat će oznaku utakmice Turska – Hrvatska te će ga potpisati reprezentativac koji ga je nosio. (h)
 


Švedski izbornik pozitivan na koronavirus


STOCKHOLM – Janne Andersson, izbornik nogometne reprzentacije Švedske, s kojom Hrvatska igra u subotu u Ligi nacija, pozitivan je na koronavirus, objavio je u srijedu Švedski nogometni savez.
– Janne se osjeća dobro s obzirom na okolnosti i ostat će u izolaciji kod kuće – kazao je liječnik švedske reprezentacije Anders Valentin.
Švedski nogometni savez je dodao da je Andersson u samoizolaciji od kraja prošlog tjedna nakon što je jedan član njegove obitelji obolio od COVIDa-19.
Švedska je sinoć igrala prijateljsku utakmicu protiv Danske