Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Krstičević: Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva slavit ćemo 25. listopada!

13.12.2019. 08:15


Prigodnom svečanošću u vojarni Mirko Vukušić u Zemuniku jučer je obilježen Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. No ako se usvoji prijedlog ministra obrane Damira Krstičevića, bit će to posljednji put da se taj dana obilježava u spomen na trenutak kad je prije 28 godina, predsjednik RH Franjo Tuđman potpisao ukaz o osnivanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Naime, u svom obraćanju ministar obrane Damir Krstičević najavio je novi datum obilježavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 25. listopada, koji označava dan povijesnog preleta legendarnog pilota Rudolfa Perešina u Hrvatsku, koji je bio velika prekretnica u razvoju HRZ-a i koji se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod.


Postignut veliki pomak
– Zbog Rudijevog povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na 25. listopada, čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali. Želja nam je Dan zrakoplovstva vezati s istinskim vrijednostima Domovinskog rata. S Rudijevim »Letom za Hrvatsku!«. Trebamo povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svom narodu i domovini, naglasio je ministar Krstičević dodajući kako je u 28 godina postignut veliki pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a
Nije propustio istaknuti kako su u mandatu ove Vlade u sastav HRZ-a ušli helikopteri Kiowa Warrior koji su dostigli punu operativnu sposobnost. Remontirani su helikopteri Mi-171Sh, a uskoro dolaze i moćni američki helikopteri »Crni Jastreb«. Upravo je prekjučer Vlada RH donijela odluku kojom se prihvaća donacija dva helikoptera »Crni Jastreb« te kojom se kupuju dodatna dva helikoptera, uz svu potrebnu obuku i logističku potporu


Nove ponude za avione
– Osim nabave helikoptera, ovih dana očekujemo slanje ponude za višenamjenski borbeni avion. Tako je prije dva dana i Vijeće za nacionalnu sigurnost dalo čvrstu potporu nabavi aviona kojom ćemo značajno osnažiti borbenu komponentu našeg zrakoplovstva i osigurati sigurnost hrvatskog neba i sigurnost Hrvatske u vremenima koja su pred nama. Već sam rekao mnogo puta, ali ponovit ću kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska vojska i Republika Hrvatska nisu isti s ili bez svih ovih sposobnosti, rekao je Krstičević.
U svom obraćanju izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener kazao je kako je u ovih 28 godina HRZ prošao dugi put do suvremenog ratnog zrakoplovstva.
– U prvim danima pripadnici HRZ-a bili su nošeni domoljubljem i hrabrošću. Neki od njih nažalost danas nisu s nama jer, položili su svoje živote u borbi za hrvatsku slobodu. Zbog njih danas možemo razgovarati o budućnosti našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, naše Hrvatske vojske, poruka je Petenera.




»Junaštvo može izblijediti, to mi svi znamo. No, ako čovjek posjeduje vrlinu poniznosti, kao što ju je imao moj Rudi, onda njegov lik i djelo nikada neće biti zaboravljeni
Ljerka Perešin


Načelnik Glavnog stožera HV-a general zbora Mirko Šundov, podsjetio je kako je stvaranje HRZ-a bilo puno izazova.
– Naše zrakoplovstvo smo stvarali ni iz čega. Na sportske, poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružne sustave. Improvizirali smo i herojskim djelovanjima te odvažnim preletima naših pilota heroja iz zrakoplovnih baza bivše JNA, čime je značajno podizan moral naših branitelja i vjera u konačnu pobjedu, istaknuo je general Šundov i prisjetio se značaja pomoći prvog borbenog aviona u deblokadi grada Dubrovnika i naglasio kako će se i dalje ulagati svi napori i znanja u razvoj HRZ-a i njegovih sposobnosti.


Trebamo biti ponizni
Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec rekao je da HRZ ima obavezu služiti našem narodu i domovini.
– Imamo obavezu biti ponosni, a ne oholi, imamo obvezu biti ponizni i misliti na druge. Moramo promišljati o tome kakve su zrakoplovce i zrakoplovstvo zamišljati naši piloti heroji iz Domovinskog rata. Danas svakodnevno svjedočimo požrtvovnosti, odricanju, radu i djelima vrijednim divljenja naših pilota, zrakoplovnih tehničara i ostalih zrakoplovaca, poručio je Križanec.
»Povratak pobjednika – Rudolf Perešin – život i djelo« naziv je izložbe kojom je jučer i započelo obilježavanje 28. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Obilježavanje je započelo u Središtu za obuku »Rudolf Perešin« u vojarni u Zemuniku. Uz izložbu o čovjeku koji je Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata doveo prvi borbeni avion, nova internetska stranica vojni pilot.hr posvećena je zvanju vojnog pilota.
Zapovjednik Središta za obuku »Rudolf Perešin« brigadir Goran Huljev pojasnio je kako izložba prikazuje put povratka Perešinovog MiG-a 21 iz Austrije u Hrvatsku, pa sve do velikog interesa građana koji su obišli avion izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu.
– Avion je obišlo preko 50 tisuća ljudi. Kao što vidite, interes su imali i oni stariji, ali i oni najmlađi, posebno nam je drago bilo vidjeti djecu vrtićke dobi ispred aviona našeg Rudija, istaknuo je Huljev.
Otvarajući izložbu supruga Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin, rekla da piloti nikada neće biti zaboravljeni. Biti pilot, kazivala je, znači imati jednu posebnu čast. Piloti su, kazala je Ljerka Perešin, stup inteligencije Hrvatske vojske i moraju zauvijek biti primjer ostalima i moralna vertikala u svim izazovima ma kakvi oni bili.


Nova internetska stranica
– Junaštvo može izblijediti, to mi svi znamo. No, ako čovjek posjeduje vrlinu poniznosti, kao što ju je imao moj Rudi, onda njegov lik i djelo nikada neće biti zaboravljeni. Hvala na svemu što je učinjeno za povratak njegovog aviona u Hrvatsku, time smo još jednom pokazali kako smo zajedno uistinu jači, rekla je Ljerka Perišin.
Web stranica vojnipilot.hr je predstavljena kao mjesto na kojem će svi zainteresirani moći pronaći detalje o načinima ostvarivanja karijere u HRZ-u. Web stranica vojnipilot.hr služit će kao platforma za objavu specifičnih i za javnost bitnih i dostupnih informacija iz ovog područja, u cilju proaktivnog predstavljanja HRZ-a i poziva vojni pilot, odnosno približavanja javnosti ove grane Hrvatske vojske i časnog poziva vojnog pilota. Novu web stranicu u internetski prostor pustio je kadet-vojni pilot Goran Crnički koji je pozvao mlade da se priključe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, prihvate izazov i postanu vojni piloti.
Nazočnima je priređen i atraktivan program helikoptera Kiowa Warrior i Krila Oluje, a program je uveličao i Orkestar Hrvatske ratne mornarice.


Dukić: Vraćeno je dostojanstvo hrvatskom vojniku
Pred svečanim postrojem na stajanci se okupljenima obratio i zadarski gradonačelnik. Branko Dukić je podsjetio da se danas sjećamo s dubokim pijetetom svih poginulih i preminulih pripadnika HRZ-a, tih hrabrih junaka hrvatskog neba, u vrijeme Domovinskog rata, njihovih herojskih djela u kojima su imali na raspolaganju tek sportske i poljoprivredne avione.
– A ovdje sada s ponosom gledamo u suvremenu vojnu i letačku opremu i nove naraštaje koji su odgovorili izazovu jednog od najsloženijih i rekao bih, ekskluzivnih zanimanja, i danas služe miru u Hrvatskoj i svijetu. Ponos je tim veći jer ste se vi školovali u Hrvatskoj, tu u Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje nosi časno ime Rudija Perišina. Spremni i obučeni za sve vojne zadaće pripadnici HRZ-a u ovom mirnodopskom razdoblju su u službi svoje zajednice, civilnog stanovništva, bilo da je riječ o prijevozu životno ugroženih i bolesnih, akcijama traganja i spašavanja ili sudjelovanja u najzahtjevnijim operacijama u borbi s elementarnim nepogodama. Posebno me raduje što posljednje tri godine Vlada Republike Hrvatske sustavno ulaže u opremu, u školovani kadar. Za razliku od nekih kojima je vojska bila nepotrebni trošak, ovakva značajna ulaganja i davanje zasluženog statusa Hrvatskoj vojsci vratilo je dostojanstvo hrvatskom vojniku. Bez dobro uređene i opremljene vojske nema ni uređene države, a vidimo to i danas kroz ugled koji Hrvatska vojska ima u čitavom svijetu, rekao je Dukić dodajući kako Zadar živi sa svojim pilotima te je i dom Krilima Oluje. Zadarski gradonačelnik je ponovio kako se s nestrpljenjem očekuje svibanj iduće godine i proslava Dana državnosti koja će obilježiti međunarodnim vojnim aeromitingom CROIMAS na zadarskoj rivi.


Longin: Hrvatski piloti su bili vođeni hrabrošću i odlučnošću
Zadarski župan Božidar Longin spomenuo je kako je u redovima zrakoplovstva vojske bivše države bio i određeni broj pripadnika hrvatskog naroda.
– Mnogi od njih bez razmišljanja su napustili JNA i svoje vještine i znanja stavili u službu obrane Domovine. Bili su to izuzetno kvalitetno školovani piloti koji su kao jezgra novog zrakoplovstva svoje znanje mogli i željeli prenijeti na mlade kolege. U ovoj prigodi spomenut ću tek jednog od njih, a kome je u čast danas otvorena izložba, Rudolfa Perešina koji je 25. listopada 1991. godine u MIG-u 21 sletio u Klagenfurt izgovorivši onu znanu rečenicu koja je bila stav svih Hrvata pripadnika JNA: Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je, ratnim uvjetima usprkos, uspješno raslo, a naši su piloti bili vođeni prije svega hrabrošću i odlučnošću jer branili su vlastite obitelji i domove, vlastitu domovinu, što je često važnije od snage oružja i kvalitete opreme, rekao je župan Longin.
Dodao je kako vojni piloti u mirnodopskim uvjetima, čuvari hrvatskoga neba, obavljaju mnoge druge zadaće. Posebno je istaknuo njihovu ulogu u pomoći unesrećenima ili žurnim prijevozima bolesnika s udaljenih i teško dostupnih odredišta, poput otoka ili planina, te u situacijama prirodnih katastrofa. Napose se to događa kad u Dalmaciji tijekom ljetne sezone bukte požari.


Ulaganja u bazu Zemunik
U nizu zanimljivosti koje su se jučer mogle čuti u bazi Zemunik, čuo se i podatak o ulaganju u bazu. U nekad infrastrukturno vrlo zapuštenu bazu u prošle je tri godine uloženo 10,9 milijuna eura. U ovu investiciju uključena je izgradnja novog hangara. No ambicija je da se u sljedećih nekoliko godina uloži još 5,4 milijuna eura, čime bi se izgradio poligon za obuku specijalaca, proširenje stajanke, produljenje poletno-sletne staze ili tzv. vojne piste te u konačnici i dodatno izgradila nova infrastruktura.