Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pobjedniku dvije tisuće eura

12.12.2019. 17:14


Međunarodni šahovski turnir Zadar Open održavat će se od 15. do 22 prosinca u hotelu Kolovare. Ove godine očekuje se preko 170 natjecatelja, a za sada su prijavljeni igrači iz 16 zemlja (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kina, Hrvatska, Indija, Mađarska, Malezija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, Slovenija, Turska, Ukrajina). Baš zbog toga je ovaj turnir na glasu kao jedan od najvećih i najvažnijih događaja u šahovskom svijetu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Turnir se dijeli na dvije skupine, A i B. U A skupini su natjecatelji koji imaju rejting viši od 2200 a u B skupini su oni od 2300 bodova na niže. Igrat će se se švicarskim sustavom devet kola, tempo je 90 minuta za 40 poteza + dodatak od 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu počevši od prvog poteza. A turnir je postao značajan u međunarodnim okvirima zbog velikog broja mladih talentiranih šahista koji žele osvojiti normu potrebnu da bi se osvojila međunarodna titula i dosegnuo bolji rejting.
– Na A turniru već sada imamo više od 20 igrača i igračica između 12 i 20 godina, a ukupno 55 igrača. Očekujemo da će taj brojka narasti do 70 budući da se prijave još primaju. Od 55 prijavljenih igrača njih čak 50 je s međunarodnim titulama od kojih deset velemajstora i 15 međunarodnih majstora, a prijavljene su i tri ženske međunarodne majstorice – ističe Veljko Šagi, predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije i direktor turnira čije je prvo izdanje bilo ratne 1994. godine.
– Vrijednost turnira je u međunarodnom ugledu i činjenici da se održava već 26 godina. Sve je započelo prije četvrt stoljeća kada su prvi, u to vrijeme Božićni turnir, pokrenuli istaknuti šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul. Ta ostavština je iznimno vrijedna i omogućuje generacijama Zadrana da imaju vlastiti međunarodni turnir u svom gradu na kojem mogu podizati rejting i normu.


»Od 55 prijavljenih igrača njih čak 50 je s međunarodnim titulama od kojih deset velemajstora i 15 međunarodnih majstora
Veljko Šagi


Na A turniru, koje je lani iznanađujuće osvojio Poljak Marcin Krzyzanovski sa sedam bodova iz devet partija, nastupaju i tri igrača iz hrvatske reprezentacije među kojima je i najbolji zadarski šahist velemajstor Saša Martinović te velemajstor Ante Brkić, izbornik seniorske reprezentacije i bivši prvak Europe Zdenko Kožul. Ukupni broj prijavljenih Hrvata na A turniru do sada je 15 od kojih se četvorica iz Zadarske županije. Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, a nagrada za prvoplasiranog na A turnir je dvije tisuće eura. Uz nagradu za plasman dijelit će se nagrade po dobnim i jakosnim kategorijama.
– Svih ovih godina podršku u u organizaciji turnira imali smo odjela za kulturu i sport Grada Zadra. Sjajna prilika za sve mlade zadarske igrače svih kategorija i dobi jest B turnir na kojem će imati priliku zaigrati protiv starijih i boljih igrača. Na taj dio natjecanja zasad je prijavljeno 85 igrača – zaključio je Šagi.
U sklopu turnira u subotu 21. prosinca i 10 sati održat će se i božićni turnirčić rezerviran je za igrače do 11 godina na kojem će nastupiti između 60 i 70 mladih šahista i šahistica, a nagrađene će biti sve kategorije od 4 do 11 godina. Brzopotezni turnir na rasporedu je u četvrtak 19. prosinca u 17 sati.