Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zelene rozetice bakrenih moći- matovilac

12.12.2020. 10:20


I tako sam se ovih dana s mojom mamom uputila u laganu šetnjicu. S nožem u ruci i mobitelom samo u funkciju fotoaparata u blaženom miru između suhozida i mirisa nedalekog mora, narušenog teg pokojim kliktajem galeba, pažljivo sam vadila rozetu po rozetu matovilca. Gumene čizme su utrostručile težinu,količinom blata, ali je vrijedilo. Na pijatu sam toga dana složila matovilac s tvrdo kuhanim jajima, sve začinjeno s bućinim uljem i pinkicom soli. Ajme koje li rapsodije za nepce, prepune hrskavog blagog, orašastog okusa svježeg zelenila. No, nepce kao i izgled znaju prevariti, pa ono što je vašem nepcu milo može biti posve loše za vaš organizam. S matovilcem niste u tom điru jer još bolje godi organizmu nego nepcu. Iz njegova latinskog prezimena i imena, Valerianella locusta,iščitava se poprilično o njegovoj naravi, prema onoj latinskoj da je u imenu sudbina. Pa, iako nije slavna valerijana(officinalis) koja bi i najnemirniji duh mogla uravnotežiti, ipak ima moć da lagano smiruje. Uz to i snaži, jer uz špinat odmah negdje u vrhu po udjelu željeza, a pun je i vlakana. Dakle, izvrsna je salata za probavu, a posebno za anemične.
Ususret punih blagdanskih stolova na sve strane se vodi okršaj s onih legendarnih par kila više. Matovilac u tom boju može biti iznenađujuće učinkovit. Ova divna i krhka biljčica dijetna je na više načina. Prije svega u 100 grama sadrži samo 20 kalorija. Važna je i činjenica da sadrži inulin koji daje osjećaj sitosti i smanjuje podražaj gladi. A k tome još za jedinstvenu dijetnu sinergiju ima sposobnost ubrzavanja metabolizma, jer je odličan izvor vitamina B6. Inače, ovaj vitamin potiče stvaranje proteina i ključan je za razmnožavanje stanica. Važan je u trudnoći i neophodan imunološkom sustavu. Uza sve,regulira i djelovanje neurotransmitera živčanog sustava,sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca te poboljšava raspoloženje.
Matovilac nam čuva i srce. Na žalost, ne i od ljubavnih razočaranja. Prepun je kalija, bakra i omega-3 masne kiseline. Kalij nam regulira tlak, a bakar održava razine kolesterola. Bakar je neophodan i za pigment melanin u koži. Nužan je za stvaranje kolagena i elastina,što znači da osim lijepe i elastične kože ujedno potiče zdravlje srčanog mišića i krvnih žila kao i tvorbu kostiju. Bez bakra nema metabolizma neurotrasmitera adrenalina, noradrenalina i dopamina. To su oni hormoni koji nam omogućuju da se naljutimo,uplašimo ili smirimo. Bakar podupire stvaranje mijelina, omotač a oko naših živaca i služi kao zaštita i izolator. Mogla bih još o blagotvorima bakra, ali za kraj još samo da je prisutan u faktorima koji reguliraju transkripciju nekih gena. Sve važno treba točno prepisati, a kod gena je to izričita zapovijed.
Matovilac sadrži 14 puta više vitamina A od zelene salate, koji je od izuzetne važnosti za zdravlje mukozne membrane nosa, grla i pluća. Tako da ako smo već i upecali kakvu virozu,bar nam ju je lakše podnijeti… Osim što je naravno važan za dobar vid. A, i C vitamina ima u sasvim pristojnim količinama, a on nas svi to znamo štiti od viroza i gripe.
Kao i kod svih portretiranja i ovaj naš matovilac samo je jedna od mogućih inačica, pa ću u toj vječitoj težnji da slika bude što vjernija originalu, još samo reći da je ova krhka zelena rozetica koja i u zimi osvježava naša polja izuzetan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala. Neugodne radikale povezujemo s pojavom nekih vrsta raka, a i preranim starenjem. Matovilac posve sigurno nije čarobni štapić koji bi nas mogao u potpunosti zaštiti od tih zala, ali redovita konzumacija će svakako dobro činiti naš organizmu da u prihvatljivijem ritmu proživi svoj prirodni tijek.
Zato dragi moji nožić u džep, nekoga ispod ruke, nogu pred nogu i u prvu ovogodišnju berbu. Šetnje našim poljima ljekovite su za duh i tijelo, a o matovilac je to još i više.