Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Još bez naplate participacije

Autor:

12.01.2009. 23:00
Još bez naplate participacije


Do daljnjega sve ostaje po starom – nećemo naplaćivati participaciju našim pacijentima, rekao je jučer liječnik Damir Biloglav, dopredsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu


Zadarski liječnici obiteljske medicine još uvijek ne naplaćuju participacije koje bi prema novoj zdravstvenoj reformi trebali naplaćivati.
 – Do daljnjega sve ostaje po starom, odnosno nećemo naplaćivati participaciju našim pacijentima, rekao je jučer liječnik Damir Biloglav, dopredsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu i nastavio: – Liječnici obiteljske medicine u Zadru su ovih dana dobili anekse ugovora, ali u njima nisu ispunjeni svi uvjeti koje nam je resorni ministar Darko Milinović obećao i mi nećemo pristati na takvu igru, dodaje Biloglav.
On je najavio da će se u srijedu navečer sastati zbor liječnika obiteljske medicine na kojem će odlučiti o daljnjim potezima.
 – Bojim se da ćemo morati radikalizirati naše mjere pritiska na ministra Milinovića, ali moramo se prije svega dogovoriti s našim kolegama iz ostalih dijelova Hrvatske pa ćemo vidjeti, zaključio je Biloglav. Na pitanje može li preciznije reći o kakvim je mjerama riječ, kazao je kako ništa ne može reći prije sastanka u srijedu.
Podsjetimo, od 1. siječnja prema novoj zdravstvenoj reformi participacije neće morati plaćati djeca do 18. godine, trudnice, redovni studenti i školska djeca, onkološki pacijenti i druge kategorije bolesnika oslobođenih plaćanja participacije. Svi ostali sudjelovat će u plaćanju zdravstvenih usluga, počevši od liječnika opće prakse pa do pregleda specijalista i boravka u bolnici, i to u iznosu od 20 posto. Tako će, primjerice, pregled kod liječnika opće prakse stajati 15 kuna, specijalistička pretraga oko 50 kuna, dan u bolnici oko 100 kuna.