Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krenuo na sudsko ročište pa umro

Autor: Suzana Bandić

12.01.2009. 23:00
Krenuo na sudsko ročište pa umro

Foto: Vedran SITNICA



Pedesetdevetogodišnjak se srušio nasred kolnika i preminuo. Navodno je otprije imao srčanih problema, a među dokumentima je imao poziv za sudsko ročište


U svega tri dana u Zadru je hladnoća uzela dva života.
Zadranin u dobi od 59 godina, srušio se jučer ujutro nešto poslije osam sati i na mjestu preminuo samo petnaestak metara dalje od ulaza u ambulantu opće medicine dr. Miljenka Ljoke u Medulićevoj ulici na Poluotoku, a tri dana ranije sličan slučaj dogodio se na parkiralištu kod trgovačkog centra na Relji kada je pozlilo 66-godišnjem Zadraninu. Iako je Hitna medicinska pomoć došla u rekordnom roku, za nesretnog čovjeka nije više bilo pomoći. Mrtvozornik je mogao jedino proglasiti prirodnu smrt. 
Gotovo na identičan način preminuo je i 59-godišnjak u Medulićevoj ulici. Nesretnom je čovjeku pozlilo i on se jednostavno srušio bez svijeti nasred ulice izazvavši šok prolaznika od kojih su neki odmah pozvali hitnu pomoć, dok su mu drugi priskočili u pomoć. Čovjeka su prenijeli do ulaza u ambulantu doktora Ljoke te ga pozvali u pomoć.  
– Pokušali smo ga reanimirati, međutim, kad smo došli do njega, on je već bio mrtav. Nažalost, nismo mogli više ništa učiniti – rekao je dr. Ljoka, istaknuvši kako nesretni čovjek nije bio njegov pacijent, niti ga je ikad ranije sreo.
– Taj čovjek je bio samo slučajni prolaznik kraj naše ambulante, pa ja stoga ne mogu govoriti o uzrocima smrti ili njegovoj anamnezi. Prema onome što sam mogao vidjeti, pretpostavljam da je riječ o visokom tlaku koji je prouzročio srčani udar – zaključio je dr.Ljoka, dodavši kako je slučaj preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći. No, prema svemu sudeći i njihovi pokušaji reanimacije ostali su, nažalost, bezuspješni jer mu više nije bilo spasa. Dežurnom je mrtvozorniku jedino preostalo potvrditi smrt te izdati dozvolu za ukop.
Prolaznici koji su se zatekli na licu mjesta u trenutku kada se čovjek srušio rekli su kako je navodno riječ o čovjeku koji je od ranije imao problema sa srcem, no čini se kako je osim zdravstvenih problema ovom nesretnom događaju kumovao i stres. Naime, jedan očevidac nam je ispričao da su liječnici Hitne medicinske pomoći među dokumentima pokojnika pronašli i sudski poziv za ročište na Općinskom sudu u Zadru na koje se, prema svemu sudeći, nesretni čovjek uputio.
S obzirom na to da je ovo drugi slučaj prirodne smrti na gradskim ulicam u samo tri dana, zamolili smo doktora Miljenka Ljoku za komentar, a on nam je rekao kako svim svojim pacijentima koji imaju problema s visokim tlakom savjetuje da se pripaze i poduzmu preventivne mjere u ove hladne zimske dane.
– Svim starijim osobama, a posebice onima sa povišenim krvnim tlakom, savjetujemo da ne izlaze iz kuće u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada su temperature jako niske jer se u takvim uvjetima sužavaju krvne žile, a to, pak, dovodi do povišenja krvnog tlaka. Preporuka je, isto tako, da se ne nose teški tereti, a ukoliko osoba već ima određenu terapiju, obavezno savjetujemo da tu terapiju uzmu prije izlaska kako bi spriječili upravo ovakve situacije kakvoj smo svjedočili tu ispred naše ambulante – rekao je dr. Ljoka.
Inače, sličan slučaj dogodio se i 23. studenog prošle godine kada se na pločniku u Zrinsko-frankopanskoj ulici srušio 65-godišnjak. I u ovom slučaju svi pokušaji reanimacije ostali su bezuspješni, a mrtvozornik je proglasio prirodnu smrt.