Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog neobavljene obdukcije, šefu kirurgije novčana kazna

Autor: Suzana Bandić

12.01.2009. 23:00
Zbog neobavljene obdukcije, šefu kirurgije novčana kazna


Tomislav Vanjak, ugledni liječnik i šef Odjela kirurgije u zadarskoj Općoj bolnici, zaradio je prekršajnu prijavu nakon koje mu je izrečena i nepravomoćna kazna u iznosu od pet tisuća kuna.
Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru dr. Vanjaka tereti zbog počinjenog propusta na Odjelu čiji je šef, jer zbog želje obitelji nije obavljena obdukcija nad preminulim 68-godišnjim pacijentom, a kako saznajemo, zahtjev i svu popratnu dokumentaciju o neobavljanju obdukcije u ime obitelji potpisala je pokojnikova nevjesta.
Riječ je o osobi koja je zadobila teške ozljede u prometnoj nesreći u rujnu prošle godine, a zatim je nekoliko dana prije smrti liječena na zadarskoj Kirurgiji. Unatoč naporima liječnika koji su poduzeli sve što je u njihovoj moći, pacijent je, nažalost, nakon dva dana podlegao ozljedama. 
Na ovu nepravomoćnu presudu dr. Tomislav Vanjak uložio je žalbu. Jučer uza sva nastojanja nismo uspjeli doći do dr. Vanjaka kako bismo čuli i njegov komentar jer je cijelo prijepodne bio zauzet operacijama, no zato nam je cijeli slučaj prokomentirao ravnatelj zadarske Opće bolnice, dr. Zvonimir Vrančić.
– Zakonskim rješenjem obitelj ima pravo zatražiti izuzeće obdukcije osim kad je u pitanju nerazriješena nasilna smrt, zatim smrt koja je nastala neposredno nakon medicinskog zahvata, odnosno kada je u pitanju nerazriješena smrt nakon koje bi mogao uslijediti sudski proces. U ovom konkretnom slučaju obitelj je tražila i molila da ne obavljamo obdukciju jer je osoba nastradala u prometnoj nesreći. Liječnici su procijenili kako u smrtnom ishodu kod preminulog pacijenta nema ničega spornog, da je učinjeno sve kako bi se osoba spasila, pa su stoga udovoljili zahtjevima obitelji – pojasnio je dr. Vrančić, dodajući kako sam dr. Vanjak nije liječio spomenutog pacijenta te ne odgovara radi svog osobnog propusta, već je Državno odvjetništvo podnijelo prekršajnu prijavu protiv njega po odgovornoj liniji koju on ima kao šef Kirurgije.
Vrančić je još naglasio kako nema apsolutno nikakvog razloga za izrečenu kaznu te da su stoga uložili žalbu na nepravomoćno rješenje u nadi da će uspjeti objasniti kako se radi o formalnom propustu koji je za cilj imao udovoljiti tugujućoj obitlji.
 – Procijenili smo da je situacija potpuno jasna i “čista” te da neće biti dodatnih sudskih postupaka ili procesa – zaključio je dr. Vrančić.
Marijana Stipić, glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru jučer nam je pojasnila kako je u ovom slučaju počinjen propust te je protiv dr. Tomislava Vanjaka podignut optužni prijedlog zbog povrede Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
– Prema tom zakonu, obdukcija se mora provesti ako se radi o neprirodnoj ili nasilnoj smrti, a u ovom je slučaju riječ o smrti koja je nastala kao posljedica prometne nesreće – rekla je Marijana Stipić.