Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Podgradina čista od mina

12.01.2011. 23:00
Podgradina čista od mina


Do 2019. godine Hrvatska bi trebala biti potpuno očišćena od mina, rekla je Nevenka Marinović, koja je sa stranačkim kolegama iz Sabora obišla razminirana područja


Do kraja veljače očekuje se završetak svih projekata koji su u tijeku, kazao je Tomislav Ban, načelnik odjela za nadzor i kontrolu kvalitete HCR-a koji je s Josipom Čerinom, predstojnikom zadarskog ureda HCR-a saborske zastupnike Hrvatske demokratske zajednice Anu Lovrin, Nevenku Marinović, Ivu Grbića i Branka Kutiju upoznao s realizacijom plana razminiranja i minskim problemom. Saborski zastupnici su danas u okviru praćenja provedbe plana razminiranja Zadarske županije obišli područje Općine Posedarje gdje se trenutno provodi najveći projekt razminiranja u županiji. Uz predstavnike Hrvatskog centra za razminiravanje, obilasku su nazočili i predstavnici Općine Posedarje s načelnikom Ivicom Juričevićem. Više o trenutnoj situaciji i razminiranom području kazao je Josip Čerina, predstojnik zadarskog ureda HCR-a.
Četiri žrtve mina u Podgradini
– Trenutni minski sumnjiv prostor u Općini Posedarje odnosi se na 2,8 kilometara četvornih i obilježen je sa 179 tabli upozorenja. Razminirali smo 2,62 kilometra četvorna što je koštalo oko 40 milijuna kuna. Projekt čijem završetku svjedočimo financiran je iz državnog proračuna i koštao 7,7 milijuna kuna, kazao je Čerina istaknuvši kako je samo na području Podgradine bilo devet minskih incidenata u kojima je stradalo 11 osoba, od čega četiri smrtno.
Na području Podgradine pronađene su mine PROM jedan, protupješačke mine, NUS i protupješačke rasprskavajuće mine.
– Nakon završetka radova, još jednom ćemo izvršiti analizu pronalazaka i vjerojatno ćemo morati provesti još radova kako bismo  odlučili o sigurnosti, kazao je Čerina i dodao kako se osim ovog projekta u Općini Posedarje provode i razminiravanja uz D-8 na Jurjevcu te na poligonu ispred Masleničkog mosta. 
Nevenka Marinović, saborska zastupnica HDZ-a i prije osnivanja HCR-a bila je uključena u poslove razminiranja i koordinacije.
– Više je razloga zašto smo izašli na teren, a jedan je da ukažemo da minski problem još uvijek postoji i da nije toliko mali. U Zadarskoj županiji smo 1995. godine krenuli s 800 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora, a danas smo na 61 kilometru. Na žalost jedna smo od županija koja je imala najveći broj žrtava mina, kazala je Marinović.
Troši li se pravilno državni novac?
Kako je kazala Marinović, saborski zastupnici odlučili su se na obilazak ovog područja kako bi se uvjerili u provedbu nacionalnih, regionalnih i lokalnih planova razminiravanja te njihovu usklađenost koja bi dovela do konačnog cilja postavljenog u nacionalnom strateškom planu razminiravanja.
– Došli smo vidjeti gdje se troši državni novac i koliko ga se troši te je li to u skladu s ciljevima Nacionalnog plana razminiravanja donesenog 2009. godine, a koji bi trebao biti realiziran do 2019. godine. Ciljevi tog plana su uklanjanje minske opasnosti s minski sumnjivih područja, edukacija stanovništva od kojih 800 tisuća živi u blizini minski sumnjivog područja te skrb o žrtvama kojih je preko 1100 u Hrvatskoj, ali želimo i promovirati naš sustava razminiravanja u svijetu, kazala je Marinović i istaknula kako je od 1998. do danas u razminiravanje utrošeno 3,3 milijarde kuna, a do 2019. u planu je utrošiti još 4 milijarde, dok se godišnje izdvaja oko 320 milijuna.
Na kraju govora istaknula je kako su u Zadarskoj županiji ostala minski sumnjiva još 0,3 posto područja u neposrednoj blizini naselja te da su incidenti u blizini naselja i infrastrukturnih objekata gotovo isključeni, a kako je navela, u Zadarskoj županiji vodilo se računa i o razminiravanju poljoprivrednih površina.


 GRBIĆ: BILI SMO OD POČETKA ISPRED DRUGIH




Ivo Grbić, saborski zastupnik i bivši župan kazao je kako je Zadarska  županija prva počela s razminiravanjem i prije formiranja HCR-a te da se  tada radilo preko Policijske uprave.
– Nakon akcije Oluja krenuli smo u postupak pripreme planova  razminiravanja, a jedna od karakteristika bila je da smo isključivo radili na  način da se konzultiramo s jedinicama lokalne samouprave čije je područje  bilo zagađeno i zajednički s njima radili planove koje smo usmjeravali prema  HCR-u, kazao je Grbić i dodao kako je Zadarska županija bila ispred drugih  te zahvalio i donatorima koji su u pojedinim projektima pomogli sa  sredstvima.


 POČELO I RAZMINIRANJE U CRNOM


Tomislav Ban, načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete HCR-a iz  Siska rekao je nešto o projektima razminiranja u Zadarskoj županiji koji su  u tijeku te planiranima.
– Pored dva spomenuta projekta u Zadarskoj županiji radimo na pet  projekata veličine 1,1 kilometar četvorni. Do sada smo realizirali 640.000  metara kvadratnih, a preostalo je još 480 tisuća. Osim projekta u Podgradini  i uz cestu D-8,  danas je počelo razminiranje na djelu pored Poslovne zone  Crno, a sljedeći su projekti razminiranja brda Križ i na području Benkovce  Lišane Tinjske i Nadin. Trenutno je u Hrvatskoj aktivno 18 projekata od kojih  je pet na području Zadarske županije, kazao je Ban, napominjući kako je  trenutno u postupku odluka o javnom nadmetanju za još pet projekata na  području Zadarske županije te se odluke očekuju ovog tjedna, a realizacija  početkom sljedećeg mjeseca.