Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spis o Tihomiru Purdi Srbija će dati Hrvatskoj

12.01.2011. 23:00
Spis o Tihomiru Purdi Srbija će dati Hrvatskoj


Na temelju tog dokumenta DORH može pokrenuti postupak i tražiti od Sarajeva izručenje, ali tek ako ustanovi da tužitelji iz Srbije raspolažu kvalitetnim dokazima. Purda će još neko vrijeme provesti u zatvoru u Zenici, gdje izdržava ekstradicijski pritvor po zahtjevu Srbije


Vukovarski branitelj Tihomir Purda korak je  bliže da se spasi od srbijanskog zatvora. Na  jučerašnjem sastanku  Mješovitog povjerenstva za  pripremu i razmjenu popisa  traženih za ratne zločine Hrvatske i Srbije, dogovoreno je  da će Specijalno tužilaštvo za  ratne zločine Srbije dostaviti  DORH-u kopiju spisa protiv  Purde, na temelju kojeg hrvatski tužitelji mogu pokrenuti kazneni postupak i tražiti  od Sarajeva izručenje vukovarskog branitelja.
Purda će ipak još neko  vrijeme provesti u zatvoru u  Zenici, gdje izdržava ekstradicijski pritvor po zahtjevu  Srbije za izručenjem zbog  ratnog zločina. Naime,  tužitelji iz Srbije nisu spis  donijeli sa sobom, već će  njegovu kopiju službeno dostaviti Hrvatskoj naknadno.  Prema bilateralnom Sporazumu o suradnji u progonu  ratnih zločina, DORH može  na temelju te kopije pokrenuti postupak protiv Purde pred hrvatskim pravosuđem i potom zatražiti njegovo izručenje. Međutim, prije pokretanja postupka  tužitelji trebaju razmotriti sadržava li spis iz Srbije dovoljno dokaza protiv vukovarskog branitelja. U protivnom, Purda bi se mogao  naći u apsurdnoj situaciji – da  bude izručen i suđen u Srbiji,  a da Hrvatska ne traži njegovo izručenje jer spis iz  Srbije ne sadrži kvalitetne  dokaze. Sve do okončanja  ekstradicijskog postupka u  Sarajevu, Hrvatska može pokrenuti istragu ili podići optužnicu protiv Tihomira Purde i tražiti njegovo  izručenje.
Kako je priopćeno iz Ministarstva pravosuđa, na zatvorenom sastanku mješovite  komisije dogovoreno je još da  će Hrvatska u roku od tjedan  dana dobiti od Srbije sistematizirane podatke o hrvatskim državljanima protiv  kojih su nekadašnji vojni sudovi susjedne države vodili  postupke i raspisali tjeralice.  Što se tiče hrvatskih državljana protiv kojih je Srbija vodila postupak zbog oružane  pobune ili rušenja ustavnog  poretka, dogovoreno je da će  biti pokrenuta inicijativa da  ih se amnestira. Tužitelji iz  Srbije i Hrvatske izrazili su  namjeru da intenziviraju suradnju na predmetima  vođenima u odsutnosti okrivljenih, kako bi se pribavili  novi dokazi.
 


Odvjetnik Muselimović posjetio branitelja




 Mostarski odvjetnik Josip Muselimović jučer je nakon susreta s  vukovarskim braniteljem Tihomirom Purdom u pritvoru u Zenici rekao da  će uputiti zahtjev službenim institucijama u Zagrebu kako bi bio izručen  Hrvatskoj da se tamo vodi sudski proces protiv njega.  Dodao je kako  prema Srbiji neće upućivati nikakav zahtjev.  On je naglasio kako Purda  očekuje da bude izručen Hrvatskoj jer ne vjeruje da bi se u Srbiji vodio  pravedan postupak. “On očekuje da bude izručen Hrvatskoj i mislim da je  to jedino ispravno rješenje. Naprosto ne postoje zakonski uvjeti, da se  njegov slučaj izdvoji i da se prema njemu donese presuda. Bez  sudjelovanja ostalih aktera nemoguće je utvrditi materijalnu istinu”, rekao  je Muselimović.
Hina