Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

LJUBAVNA PRIČA Pola stoljeća braka Nedjeljka i Nediljke Kardum iz Škabrnje

13.01.2019. 20:23
LJUBAVNA PRIČA Pola stoljeća braka Nedjeljka i Nediljke Kardum iz Škabrnje


Doživjeti pola stoljeća braka prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to 69-godišnjem škabrnjskom poduzetniku Nedjeljku Kardumu i dvije godina mlađoj Nediljki, rođenoj Butić iz susjednog Prkosa. Prije 50 godina, 11. siječnja1969., u staroj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe u Škabrnji, koju su u Domovinskom ratu srušili srbočetnici, vjenčao ih je don Ratko Zdunić. Kumovi su bili Šime Jurić i Marijan Paleka. Obred obnove vjenčanih zavjeta u novoj crkvi predvodio don Tomislav Končurat, župnik Gorice i Raštana.
– Pola stoljeća kršćanskog bračna para Kardum, Nedjeljka i Nediljke, je primjer svjedočanstva čvrste vjere, remek-djelo u kojemu se odražava beskonačna Božja ljubav. Njihov život u bračnoj zajednici trebao bi biti putokaz mladim bračnim parovima, bili su strpljivi, jednog drugog su podržavali i poštivali zapovjed "Što je Bog združio, neka čovjek ne rastavlja". Međutim, to danas nije tako, svaki četvrti bračni par je razveden, ustvrdio je don Tomislav Končurat koji je za svećenika zaređen u lipnju protekle godine. Kad su se vjenčali mladoženja Nedjeljko imao je 19 i pol godina, a nevjesta Nediljka tek 17 i pol godina, trebalo je sudsko odobrenje za ženidbu.
– Obitelj je najvažnija i bez nje nema ničega. A u braku je najpotrebnije razumijevanje, ponekad malo popuštanja, tolerancija, ali zapravo, najviše ljubavi, iskreno će slavljenica Nediljka. Plod njihove ljubavi su dva sina, Zdenko i Sandro te kćer Sandra udana Marinović u Gorici. Oni su im podarili osam unučadi: Martu, Lucu, Petru, Dina, Stipu, Dominika, Ivana i Luku te sedmomjesečnog praunuka Niku Marinovića.
– Cijeli svoj život smo posvetili svojoj obitelji, radili i stvarali kako bi našoj djeci bilo bolje, ističe slavljenik Nedjeljko. Nedjeljko je do Domovinskog rata radio u ŽTP-u, na željeznici u Zadru. Nakon rata otišao je u poduzetničke vode, do umirovljenja je imao špeditersku tvrtku Škabrnja promet sa šest velikih šlepera za međunarodni prijevoz. Imaju i kafić Dva delfina na zadarskoj tržnici.
– U životu treba biti strpljiv i sretan zbog obitelji i prijatelja koji vas okružuju, poručuju Kardumovi, ponosni na svoje koji su ih ovom prigodom uspjeli iznenaditi darovima koje su dugo pripremali za ovo "vjenčanje". U Škabrinji je kod Kardumovih zaista svečarski. Proteklog ljeta vitalna starica Draginja Kardum proslavljala je 100 godina života, a pedesetak metara istočnije protekle subote u velikoj kamenoj konobi uz živu glazbu Nedjeljko i Nediljka, njihova obitelj i prijatelji imali su bogatu svadbenu gozbu. Nedostajao je tek prvi ples mladenaca – slavljenika.