Brendiranje »ražanačke bure«, jedinstvenog turističkog proizvoda na Mediteranu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Originalni projekt Turističke zajednice i Općine Ražanac
Imamo idejni projekt a projektna dokumentacija je u izradi. Zajedno s općinskim načelnikom Damirom Jordanom putujem u Zagreb u Ministarstvo turizma i sporta po detaljne upute za uspješno apliciranje projekta na EU fondove, kazao je Ante Miletić, direktor TZO Ražanac
Igor GAN
Fenomen ražanačke bure pretvoriti u brend

Orkanska bura koja je počela puhati u ponedjeljak ujutro pokazala je svu moć prirode. Osim što je Dalmaciju ostavila gotovo u potpunoj prometnoj blokadi, nosila je sve pred sobom. Apokalipsa, na kopnu je lomila, kršila i rušila, a na moru zaustavila brodove, trajekte i katamarane.
-Općinsko središte Ražanac, malo primorsko naselje koje je smješteno na južnoj strani Podvelebitskog kanala ponajviše živi od mora i turizma. Poznato je po već legendarnim pričama o ražanačkim ribarima ali i kao mjesto koje je najizloženije nepredvidivoj ćudi orkanske snage velebitske bure, kazao je Ante Miletić, direktor Turističke zajednice Općine Ražanac.
Naime, Ražanac i Vinjerac su jedina dva kopnena naselja u Zadarskoj županiji koja su okrenuta prema sjeveru i smještena neposredno ispred Velebita i podložna orkanskim udarima bure.

Oduševljenje »lovaca na oluju«

- Stvaranje prepoznatljivosti općine Ražanac na turističkom tržištu je jedan od dugoročnih ciljeva. Zato smo još prije četiri godine započeli pionirski projekt brendiranja ovdašnje orkanske bure pod nazivom »Ražanačka bura«, istaknuo je ambiciozni Miletić, koji je na čelo TZO-a s mjesta voditelja LAGUR-a »Tri mora« došao prije četiri godine s vidno uspješnom strategijom - turizam kao čimbenik razvoja.
Usprkos oduševljenja tzv. »lovaca na oluje« reakcije javnosti na prvu uopće najavu projekta »Ražanačka bura« objavljenu u Zadarskom listu bile su pesimistične, kao da je to unaprijed izgubljena borba, borba malog čovjeka Ante protiv ogromnih stvari. Takvu borbu vrlo lijepo i slikovito opisuje Miguel de Cervantes u svom famoznom romanu »Don Quijote«. Međutim, Ante Miletić i Turistička zajednica uz svesrdnu potporu Općine Ražanac su pred samim ciljem.

Novi TIC u starom mlinu

- Općinski načelnik Damir Jordan i ja se spremamo za odlazak u Zagreb u Ministarstvo turizma i sporta na razgovor kako bi dobili detaljne upute za uspješno apliciranje projekta »Ražanačka bura« na EU fondove koje provodi navedeno ministarstvo, najavio je Miletić.
Upravo je ražanačka bura temelj na kojem će se raditi na prepoznatljivosti ovog kraja i produženju turističke sezone, kaže Miletić, uspješno i svrsishodno stvoriti prepoznatljivi, jedinstveni brend na Mediteranu
- Izrađen je idejni projekt. U tijeku je postupak ishođenja projektne dokumentaciju za izgradnju novog Turističkog ureda TZO Ražanac, rekonstrukciju starog mlina kod ražanačke Kule, obznanio je Miletić.
Središnji dio novog Turističkog ureda bit će TIC, odnosno Turistički informativni centar.

Britkost zraka i ljekovitost aerosola

- Uz najmoderniju tehnologiju posjetitelji će u TIC-u tijekom turističke sezone moći vidjeti kakva je to zapravo ražanačka bura. S promidžbenim materijalima i upitnikom pozvat ćemo ih da nam se vrate te se u zimi s promatračnica i mjerilima za jačinu vjetra uživo uvjere u čudnovatu ćud orkanske bure s Velebita u Podvelebitskom kanalu. Kad zapuše bura u Ražancu će moći uživati u gostoprimstvu domaćina te u britkosti zraka i ljekovitosti aerosola, slikovito će 33-godišnji Miletić.
Jedan od osnovnih ciljeva TZO Ražanac su, kaže Miletić, definiranje novih i bogatijih sadržaja kako valorizacijom kulturne baštine tako i povezivanjem sektora turizma s ostalim gospodarskim granama, ribarstvom i poljoprivredom,
- Igre bure, soli, sunca i mora te udari vjetra ponekad veći od 170 kilometara na sat i njezina ljekovita svojstva su fantastične i to se ne može prikazati nikakvom tehnologijom nego se naprosto mora doživjeti na licu mjesta. Ražanačka bura sigurno može biti jedan od motiva dolaska gostiju na ovo područje, uvjeren je Miletić.

Preporod ražanačkog turizma

»Ražanac je poznat i po tvrđavi iz 16. stoljeća i crkvama iz 17. stoljeća. Ali, prije nego što su bile utvrde i crkve na tom tajanstvenom području bilo je ljudskog života prije 65.000 godine«, piše portal Croatia Times u stručnoj reportaži pod naslovom »Where to find cavemen in Croatia« (Gdje pronaći spiljske ljude u Hrvatskoj), koja govori o paleolitskim ljudima i kontinuitetu naseljavanja u Hrvatskoj još od prethistorijskog doba, a među pet istaknutih lokaliteta je, vjerovali ili ne, i područje Ražanca.
- U svakom slučaju, predloženi materijal dokazuje da je područje Ražanca bilo za život (i za posjet) čak i u danima prije pisane povijesti. Vjerojatno se radi o brdu Venac, nasuprot Plemića u Rtini Miočići i povijesnog Ljupča. Što bi taj mogući pronalazak uz aktualni projekt »Ražanačka bura« i valorizaciju kulturne baštine, značio za turizam ovog kraja suvišno je govoriti, velike su mogućnosti, zaključio je Ante Miletić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)