Izgradnja infrastrukture i razvoj gospodarstva ključni za demografsku obnovu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Poličnik s nikad većim proračunom, u iznosu od 35 milijuna kuna
U 2022. godinu ušli smo s najvećim proračunom do sad koji je realan, izvediv, racionalan i socijalan. Kroz nacionalna sredstva i fondove Europske unije planiramo realizirati brojne komunalne projekte, ali nastavljamo i dalje podržavati djecu i mlade kroz razne programe, ističe načelnik Davor Lončar
Velimir BRKIĆ
Centar za razvoj, edukaciju i proizvodnju meda u Poslovnoj zoni Grabi

Stanovnici Općine Poličnik (Briševo, Dračevac Ninski, Lovinac, Murvica, Poličnik, Suhovare, Visočane, Rupalj) u novu godinu ušli su s najvećim proračunom do sad - teškim nešto više od 35 milijuna kuna. Brojni kvalitetni i razvojni projekti planirani su u ovoj godini, a naglasak i dalje ostaje na djeci i mladima, gospodarstvu kao i na demografskoj obnovi tog kraja.

Od 2011. godine u općinu se doselilo oko 1 200 ljudi

- U 2022. godinu ušli smo s najvećim proračunom do sad koji je realan, izvediv, racionalan i socijalan. Kroz nacionalna sredstva i fondove Europske unije planiramo realizirati brojne komunalne projekte, ali nastavljamo i dalje podržavati djecu i mlade kroz razne programe, ističe načelnik Davor Lončar, koji je na toj funkciji od 1996. godine i završetka vojno-redarstvene operacije Oluja.
Općina je tada pretrpjela značajna oštećenja, stanovnici su protjerani iz svojih domova, život je zastao. Na ostacima ruševina, zajedničkim radom i djelovanjem te trudom načelnika Lončara, sva općinska naselja obnovljena su u potpunosti, 99 posto stanovnika vratio se u svoje domove i demografska slika je izvrsna. Od 2011. godine u općinu se doselilo oko 1 200 ljudi.
- Djeca su naše najveće blago, imamo preko tisuću djece i mladih kojima kroz sufinanciranje pomažemo tijekom školovanja. Predvidjeli smo oko pet milijuna kuna za obrazovanje, što je jedan od većih izdataka za mlade na području Zadarske županije, ističe Lončar.
Od 2011. godine, na područje općine doselilo se oko 1 200 ljudi, što je rezultiralo sa sve većim brojem djece. Općina danas ima četiri moderno opremljena dječja vrtića u kojima svakodnevno boravi oko 170 djece, a na doseljavanje novih obitelji utjecala je i gradnja poslovnih zona u Poličniku i Murvici, u kojima danas posluje sedamdeset tvrtki, koje zapošljavaju oko dvije tisuće radnika. Osluškujući potrebe poduzetnika i ulagača, u tijeku je izgradnja nove poduzetničke zone Mazija.

Bez kvalitetne infrastrukture razvoj je nemoguć

- Naša Općina se već godinama bazira na razvoju gospodarstva, trenutačno radimo na opremanju komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Mazija. Razlog gradnje i uređenja nove poduzetničke zone je veliki broj novih, zainteresiranih ulagača na našem području, naglašava načelnik Lončar.
Bez kvalitetne infrastrukture, razvoj je nemoguć, a u općini Poličnik, koja prema posljednjem popisu stanovništva broji oko četiri i pol tisuće stanovnika, svaki dan se radi na novim, komunalnim sadržajima.
- Do sad smo, ravnomjerno u svim naseljima, stanovnicima osigurali 95 posto osnovne infrastrukture. Doseljavanjem novih obitelji i gradnjom novih obiteljskih kuća javlja se potreba za proširenjem komunalne infrastrukture, što ćemo, nadam se, realizirati u ovoj godini. Upravo smo nedavno završili s komunalnim opremanjem pokraj dječjeg vrtića u Briševu, tako da vjerujem kako ćemo i dalje nastaviti istim tempom. Komunalne infrastrukture nikad dosta, kaže nam Lončar, s kojim smo razgovarali prije zakazanog puta u ministarstva u Zagreb.
- Upravo se spremam za put, idem u Zagreb u ministarstva razgovarati o krucijalnim projektima koji će zasigurno podići kvalitetu življenja naših stanovnika, kaže na kraju načelnik Lončar.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)