Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jusup zove navijače

Autor: Roman Morović

12.02.2010. 23:00
Jusup zove navijače

Foto: Zvonko KUCELIN



Iza Zadra su uvijek stajali navijači i jedino što je bilo sigurno je da su navijači uvijek bili tu. Volio bih da tako ostane – kaže Danijel Jusup
Jedan od najzanimljivijih i najvažnijih susreta 21. kola NLB lige večeras na Višnjiku igraju košarkaši Zadra i Hemofarma. Sedmoplasirana momčad (11-9) dočekuje četvrtoplasiranu (12-8) u utakmici koja će uvelike odrediti put jednih i drugih prema glavnom ovosezonskom cilju, završnom turniru regionalne lige. Zadar se nakon dolaska novog trenera Danijela Jusupa i tri uzastopna poraza, ipak malo konsolidirao, a uvjerljiva pobjeda prošlog vikenda u Domžalama osigurala je treneru i igračima dovoljno mira i dobre atmosfere za kvalitetnu pripremu nadolazeće utakmice. Kod Hemofarma je situacija potpuno drugačija. Promjena trenera (otišao Stevan Karadžić, došao Željko Lukajić) je u prvi mah urodila plodom, jer su Vršćani pobijedili na gostovanjima Širokog i Cibonu, dok su kod kuće nes(p)retno izgubili od Partizana (vodili +7 minutu prije kraja) i dobili Zadra u zaostaloj utakmici osmog kola. No, nakon tog susreta, prije nešto više od dva tjedna, stvari su za “farmaceute” krenule nizbrdo. Prvo je momčad iznenada napustio Amerikanac Jarod Stevenson, koji se prijavio na draft za korejsku ligu, a potom je kapetanu Miljanu Pavkoviću dijagnosticirana mononukleoza, zbog čega će morati pauzirati najmanje dva mjeseca. Bez njih dvojice te još od ranije ozlijeđenog Milivoja Božovića, Hemofarm kao da se potpuno pogubio. Prvo je u svojoj dvorani dopustio vjerojatno najveće iznenađenje NLB lige ove sezone, poraz od pretposljednjeg Heliosa, a prošli tjedan je u završnici ispustio devet poena prednosti protiv FMP-a u Beogradu i na kraju izgubio. Da su dobili te dvije utakmice, Vršćani bi bili na korak do Final foura, a ovako, naročito s obzirom na raspored koji ih čeka u posljednjim kolima, taj se cilj čini sve manje realnim. Baš zato je večerašnja utakmica za njih od iznimne važnosti, jer žele li ostati u igri moraju ako ništa drugo, barem ne izgubiti sa više od devet razlike, koliko su pobijedili Zadrane u Vršcu.
Ne podcijeniti Hemofarm
– Riječ je o odlično komponiranoj momčadi, koja ove sezone igra dosta promjenjivo, ali nesumnjivo ima snagu da pobijedi svakoga. Mislim da su najbolje rezultate do sada ostvarili u gostima, gdje su sposobni pobijediti svaku momčad u ligi, što su i dokazali. Izuzetno su agresivni, dobro igraju obranu i dobro trče. Prema tome i kao gostujuća momčad ne zatvaraju se, nego igraju dosta otvoreno i tako im se ukazuju prilike za lake koševe iz tranzicije – kazao je uoči utakmice Danijel Jusup, trener Zadra.
Zadrani se nisu previše zamarali razmišljajući o problemima Hemofarma. Znaju da je izostanak Pavkovića veliki hendikep za momčad iz Vršca, što se dobro osjetilo na posljednjim dvjema utakmicama, ali isto tako vrlo dobro znaju da to nije razlog za podcjenjivanje protivnika. Stefan Marković i Bojan Krstović su vrlo kvalitetni igrači, a na bekovskim pozicijama opasan može biti i Marko Šutalo. Goran Jagodnik je u dobroj formi i bio najbolji igrač svoje momčadi u pobjedi protiv Zadra prije dva tjedna, a na krilnoj poziciji je još i Miloš Borisov, koji od dolaska novog trenera igra sve više i bolje. Na centarskim pozicijama Hemofarm ima jednog od najtalentiranijih mladih europskih igrača, Milana Mačvana, zatim iskusnog Raška Katića, te 222 cm visokog Bobana Marijanovića, a ostatak momčadi popunjavaju mladi igrači, koji međutim, do sada nisu igrali gotovo nikakvu ulogu. Sve u svemu, i u ovako ranjenom stanju Hemofarm ima dovoljno kvalitete da napravi iznenađenje, naročito ako njegovi ključni igrači, prije svih Marković i Mačvan, budu imali svoju večer.
– Dobri su šuteri, naročito s Jagodnikom na poziciji četvorke, koji i drugima otvara prostor i mogućnost prodora. Tu prije svega mislim na Markovića, Krstovića i Borisova. Znamo da imaju i neke probleme s ozljedama, ali to je u svakom slučaju kvalitetna momčad, koja dosta dobro zna odigrati u gostima.
Zadar mora trčati
Pobijedi li i večeras, Zadar bi se u potpunosti vratio u utrku za završni turnir četiri najbolje momčadi i to s najpovoljnijim rasporedom u posljedim kolima, u odnosu na sve ostale konkurente. Osim toga, vrlo je važno i s kolikom bi razlikom, u slučaju da pobijedi, Zadar dobio Hemofarma. Ako bi dobio sa više od devet razlike, to znači da bi, nakon Olimpije, Zadar i od Hemofarma bio bolji u međusobnim susretima, što bi moglo biti presudno u slučaju istog broja bodova na kraju sezone. Uz to, Zadrani još igraju kod kuće i protiv Zagreba, kojeg su već pobijedili na gostovanju i protiv Budućnosti, od koje su u Podgorici izgubili 16 razlike, što je u svakom slučaju dostižna prednost. No, osnovni uvijet da bi se uopće moglo na taj način razmišljati o budućnosti je večerašnja pobjeda protiv Hemofarma.
– Ne smijemo odstupiti od načina igranja kako bih ja htio da igramo. Zadar mora trčati, ali ne bezglavo, da ne bi došlo do velikog broja izgubljenih lopti. Do toga nije lako doći, ali zacrtao sam si cilj da uspostavimo sustav, koji neće patiti kada netko ne igra. Dakle, umjesto njega će doći netko drugi. Taj sustav se u prvom redu bazira na trčanju i brzom rješavanju lopte. To je moja intencija otkada sam došao u Zadar i nadam se da ću uspjeti u tome.
Poziv navijačima
Dakle, to je ono što Zadrani moraju napraviti na terenu da bi večeras pobijedili Hemofarma. To je igra koju, prema Jusupovoj zamisli, moraju igrati ne samo na ovoj, nego i na idućim utakmicama. Ako odrade to na najbolji mogući način, sasvim je svejedno kako će igrati protivnik. Posebno ako atmosfera u dvorani Krešimira Ćosića bude onakva kakvu zaslužuje ovako važna utakmica. Šteta je što se ulaznice za utakmicu nisu počele prodavati koji dan ranije, možda i sa ponekim popustom, jer bi interesa sigurno bilo, no valja se nadati da će i ovako svi ljubitelji košarke u Zadru prepoznati važnost ove utakmice i doći večeras na Višnjik u što većem broju. Podrška navijača zadarskim će košarkašima biti itekako potrebna.
– Sigurno da bi nam bilo mnogo lakše da navijači dođu i podrže nas, jer je puno lakše igrati kada znaš da netko stoji iza tebe. Iza Zadra su uvijek stajali navijači i jedino što je bilo sigurno je da su navijači uvijek bili tu. Volio bih da tako ostane – zaključio je Jusup.


Hemofarm jednom slavio u Zadru


Zadar i Hemofarm do sada su u regionalnoj ligi odigrali 12 utakmica, jedanaest u regularnom dijelu sezone, a jednu na završnom turniru 2008. u Ljubljani. Sedam je puta slavila momčad iz Vršca, a pet puta Zadrani, s tim da su obje momčadi samo jednom osjetile slast pobjede na gostovanju. Hemofarmu je to pošlo za rukom 7. listopada 2006. Samo četvorica igrača koji su igrali tada, istrčat će na parket i večeras, Rok Stipčević kod Zadra te Marković Marjanović i Borisov kod Hemofarma.
2004./2005.
Zadar – Hemofarm 77:59, Hemofarm – Zadar 85:84.
2005./2006. Hemofarm – Zadar 90:72, Zadar – Hemofarm 81:68.
2006./2007.
Zadar – Hemofarm 71:77, Hemofarm – Zadar 91:86.
2007./2008.
Zadar – Hemofarm 78:65, Hemofarm – Zadar 74:83, Zadar – Hemofarm 72:81 (F4 u Ljubljani).
2008./2009.
Hemofarm – Zadar 87:81, Zadar – Hemofarm 89:75.
2009./2010.
Hemofarm – Zadar 67:58.




 


Marković: Pobjedom izbaciti Zadar iz utrke


S dva uzastopna kiksa, protiv Heliosa kod kuće i na gostovanju kod FMP-a, Hemofarm je znatno otežao situaciju kada je u pitanju plasman na završni turnir NLB lige. Ipak, Vrščani vjeruju da će se na kraju naći među četiri momčadi koje će se boriti naslov prvaka. Za ostvarenje tog cilja, pobjeda u Zadru im je prijeko potrebna.
– Sada još ne mogu procijeniti kakve su nam šanse za plasman na završni turnir. U prošlom kolu su gotovo sve momčadi koje konkuriraju za Final four izgubile, tako da su iznenađenja još moguća. Svak svakoga može pobijediti. Mi moramo pokušati napasti Zadrane na njihovom terenu. Ako ih pobijedimo, s njima ćemo imati omjer 2-0 i automatski ih izbaciti iz utrke za završni turnir. Idemo iz utakmice u utakmicu, svaka iduća nam je prioritet – kazao je uoči gostovanja u Zadru Stefan Marković, playmaker Hemofarma, a sličnog je mišljenja i krilni centar Vršćana Milan Mačvan.
– Zadar je snažna momčad, pogotovo na domaćem terenu. Svjesni smo da će biti teško, ali pobjeda nam je prijeko potrebna. Suvišno je govoriti koliko su nam bodovi značajni, pogotovo po pitanju samopouzdanja. Imamo priliku praktički izbaciti Zadar iz konkurencije za završni turnir. Nadam se da ćemo je iskoristiti – kaže Mačvan, koji je probleme s ozljedama svoje momčadi komentirao ovako:
– Na ozljedu Božovića, nadovezao se neočekivani odlazak Stevensona, dok se Pavković razbolio i završio sezonu. Proteklog tjedna se broj odsutnih povećao. Petrović ima problema sa stopalom, Despotović sa tetivama, a Obrenović je dobio visoku temperaturu. Na treningu smo radili četiri na četiri. Vjerojatno će svi biti u sastavu, ali ne znam da li ćemo imati snage da svih četrdeset minuta igramo na visokom nivou.


 


Zadrani spremni


Kakvo je zdravstveno stanje u momčadi Zadra?
– Imali smo nekih sitnih mikrotrauma, ali mislim da smo se konsolidirali i da će svi biti u redu. Boisa je imao problem sa skočnim zglobom, a Plaisted s metatarzalnom kosti, ali nadam se da će svi biti spremni za utakmicu – kazao je Jusup.


 


NLB liga, 21. kolo


Raspored: Zadar – Hemofarm (19), Budućnost – Cibona (18), Radnički – FMP (18), Zagreb – Široki (18), Olimpija – Cedevita (Nedjelja, 19), C. Zvezda – Partizan (nedjelja, 19.30), Bosna – Helios (sinoć).


 


Hemofarm u plusu u gostima


Zadrani su od ukupno jedanaest pobjeda ove sezone, devet ostvarili u svojoj dvorani, gdje su izgubili samo od Cibone te su uz Zagreb i Cibonu najbolja momčad lige na domaćem terenu. S druge strane, Hemofarm je na gostovanjima ubilježio šest pobjeda, uz četiri poraza te je uz Cibonu i Partizan, jedina momčad koja ima pozitivan omjer izvan svoje dvorane. I Zadar i Hemofarm su ove sezone igrali vrlo promjenjivo pa je tako Zadar primjerice kod kuće razbio Olimpiju i Partizana, a na gostovanjima gubio od Radničkog i Širokog, dok je Hemofarm u gostima pobjeđivao Olimpiju i Cibonu, a kod kuće gubio od Radničkog i Heliosa. Prema tome, kada se sastaju takve momčadi zaista je moguće očekivati svašta.