Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odobrena četiri projekta u Zadarskoj županiji

12.02.2011. 23:00
Odobrena četiri projekta u Zadarskoj županiji


Projekte su kandidirali NP Paklenica, PP Vransko jezero i PP Telašćica, te Javna ustanova za brigu o zaštićenim djelovima prirode Zadarske županije za vrelo Une
Svjetska banka odobrila je zajam Hrvatskoj od 20,8 milijuna eura namijenjen pripremama za integraciju u Europsku uniju u sektoru zaštite prirode, priopćeno je iz Washingtona.
Projekt “Integracija u Naturu 2000” pomoći će nizu institucija u tom sektoru, kao što su Ministarstvo kulture, Državni institut za zaštitu prirode, nacionalni parkovi i parkovi prirode, županijske institucije za zaštitu prirode, poljoprivrednici i zemljoposjednici, u uspostavi integrirane ekološke mreže koja će biti u skladu s europskim zakonima za zaštitu prirode i direktivama o pticama i staništima, kaže se u priopćenju Svjetske banke.
Novac je namijenjen financiranju malih centara za posjetitelje, poučnih staza i druge infrastrukture koja promiče ciljeve europske ekološke mreže Natura 2000.
Unaprjeđene zaštite i korištenja prirodnih resursa
Institucije u sektoru naučit će kako pripremiti i provesti projekte očuvanja prirode slične onima za dobivanje novca iz europskih strukturnih fondova, što će ojačati njihove apsorpcijske kapacitete. Osim toga, uz prioritetnu tehničku opremu, financirat će se i kupnja vatrogasne opreme u četiri obalna parka prirode i nacionalna parka. Projekt će podržati i razvoj podatkovnih sustava kako bi se poboljšalo prikupljanje podataka o biljnim i životinjskim vrstama i njihovim staništima. To će olakšati praćenje i zaštitu ugroženih vrsta i staništa te omogućiti Hrvatskoj da ispuni svoje obveze u pogledu podnošenja izvješća Europskoj uniji.
Organizirat će se također informativne kampanje o važnosti zaštite prirode, a lokalne zajednice bit će bolje integrirane u upravljanje ekološkom mrežom promicanjem agroekoloških programa i uvođenjem volonterskih programa, navodi WB.
Mreža NATURA 2000 unutar EU definira gotovo 17 posto teritorija članica na kojima se provodi zaštita prirode od strogih režima tipa nacionalnih prakova do blagih oblika koji idu za održivim razvojem. Posebno se na Hrvatsku kao is v ečalnice kod uslaka u uniju odnose dvije direktive. Sredstva su dakle namijenjena unaprjeđenju skrbi o tim područjima.
 U Zadarskoj županiji već je niz projekata koji su uživali oblike potpore eurpskih fondova, UNDP ili drugih međunarodnih izvora a Mrežom NATURA obuhvaćene su značajne površine ove županije.
Zadarske kandidature
 – Kandidirali smo program pješačke edukativne dječje staze, kazala nam je ravateljica NP Paklenica Josipa Marasović. Paklenica inače ima dobru razinu vatrozaštite koja se inače spominje kao jedan od odobrenih projekata jer su u njoj prvoj i primjenjene suvrmene metode vatrodojave i sl.
– Imamo dva kandidirana projekta i to turističke signalizacije te pješačke staze a involvirani smo u unaprijeđenje vatrozaštite, kazao nam je Božidar Puhov ravnatelj PP Telašćica koja je također u Mreži NATURA.
Ivica Pretenjača ravnatelj PP Vransko jezero, također nam je kazao kako je više projekata parka i do sada prolazilo europske fondove a aktualno je uređenje Lučice Crkvine, jedna višenamjenska promatračnica za ptice kao i ornitološka staza na zapadnom dijelu jezera.
– Nadamo se pa i požurujemo usvajanje PP parka jer se događa da u novim kandidaturama više ne možemo proći bez lokacijskih dozvola.
Mirko Đinđić kazao nam je kako je Javna ustanova kojoj je na čelu uz već realizirane programa s manjim sredstvima kojima su unaprijedili dostupnost Vrela Une sada kandidirala potpunije uređenje staze, što znači oko 800 metara stabilne ograde do izvora a koje je za sad djelomično sređeno, označeno smeđom i informativnom signalizacijom te su načinjene i tri vidilice i odmorište.
Uglavnom, Zadarska županija prema prvim preliminarnim podacima, a o detaljima kojih ćemo naknadno informirati ima među 34 odobrena programa na državnoj razini četiri programa nevedenih ustanova.