Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

I u teškim vremenima adrenalinska ljepota ostaje!

Autor: Damir Maričić

12.02.2013. 23:00
I u teškim vremenima adrenalinska ljepota ostaje!

Foto: PIXELL



Već čuvena Hrvatska rafting regata na Zrmanji održat će se 26. i 27. travnja 2013. godine po ustaljenom programu
– I ove godine, kao i prethodnih sedam, usprkos svim poteškoćama, društvenim i ekonomskim previranjima, kao i evidentnoj eroziji prostora gdje se ova regata odvija, ona, osmi put, žilavo i vjerodostojno, svojim postojanjem želi pokazati kako ovaj predivni prostor, iako zapostavljen nepoštenim povijesnim hipotekama bezuvjetno i bez alternative može i mora prihvatiti ovakav oblik turizma kao relevantan faktor i kao vrlo objektivnu i utemeljenu granu društvenog i ekonomskog razvoja, stoji u najavi 8. Rafting regate Zrmanja 2013. potpisane od direktora Riva rafting centra Đure Župana.
 – Kao i svih prethodnih godina, ovom projektu, odazvala se šira društvena zajednica: hrvatska javnost, institucije Europe i svijeta. Naravno, osim lokalne samouprave koja niz godina ne želi vidjeti, ni prihvatiti sve ono što Hrvatska i svijet već odavno vide, primjedba je organizatora koja govori o odnosu lokalne samouprave spram ovog projekta, a što na žalost nije jedinstveni takav primjer u ovim našim krajevima.
Šaroliko društvo svih društvenih slojeva (turizma, medija, znanstvene zajednice, humanitarnih udruga, sportskih klubova, menadžmenta, politike i diplomacije) će se spustiti niz rijeku Zrmanju 27. travnja 2013. godine u 40-ak raftova i tako osmi put potvrditi sve unaprijed napisano i podsjetiti sve relevantne čimbenike da se ovdje, kao što reče putopisac: „na zalasku svemira otvara novo svjetlo”, koje bezuvjetno pokazuje da se ne želi ugasiti i na sve unaprijed namijenjene statuse ne pristaje i neće nikada pristati!
S obzirom na činjenicu da se ova regata smatra i neformalnim početkom turističke sezone aktivnog odmora i turizma, pozivamo sve građane, prijatelje, partnere i zaljubljenike u prirodu, da nam se pridruže u navijanju 27. travnja 2013. godine.
Rafting je jedan od najpoznatijih adrenalinskih sportova, oblika rekreacije, team buildinga i sadržaja turističke ponude, a Hrvatska danas sa svojim rijekama pogodnim za rafting staje uz bok država u svijetu koje taj proizvod nude. Zadarska županija s ljepoticom Zrmanjom na sreću je u glavnoj struji ovih događanja, a što nam uz niz drugih adrenalinskih sportova (od Paklenice i Starigrada do mora, ronjenja, jedrenja itd. u kojim smo vrh Hrvatske) osigurava jedan iskorak kojem smo težili – uvlačenje turizma 50-ak i više kilometara prema kopnu i zaleđu.
Organizator regate je Riva rafting centar, putnička agencija d.o.o. Suorganizatori su Hrvatski kajakaški savez, Hrvatska turistička zajednica, te tvrtka Terra Tedania, putnička agencija d.o.o.
Kanjon Zrmanje u to vrijeme, upravo u proljeće, je i najljepši kada ga krasi raskošno i endemsko raslinje i obilje vode.
Stoga makar prilično rano, najavimo da nas očekuje 8. Rafting regata Zrmanja.
Naravno već vidimo da će kraj travnja i početak svibnja biti “nabildan” jer uz Zrmanju, imao i najavljen Festival cvijeća u Svetom Filipu i Jakovu, niz događanja u Paklenici i Starigradu, te puno drugih lijepih stvari.


 PROGRAM REGATE


26. travnja 2013. – petak
17.00 sati – predstavljanje kataloga rijeke Zrmanja od izvora do ušća na seoskom gospodarstvu Mićanovi dvori u Kruševu
27. travnja 2013. – subota – regata
preuzimanje brojeva, spuštanje ekipa u dvije grupe, svečano zatvaranje, proglašenje pobjednika i fešta uz izbor Miss regate.