Hren - on je korisno ljut

Slika korisnika isikiric
SINERGIJA 1+1=3
Hren

Jednom davno,sam čula jednu legendu,koja kaže: »Kada Svevišnji stvori novu dušu,u samom trenutku prije nego što će ona krenuti na ovu predivnu avanturu zvanu-život na zemlji,on nas pozove za rastanak, na čašicu čakulice. Osim zadnjih uputa, pravila, odluka i dogovora, mi dobijemo i završnu zagonetku. Naime naš kreator, uzme nježno našu ruku, i sa smiješkom i beskrajnom nježnosti, na dlan nam utisne sjemenku. Blago zatvori našu šaku i baš kao na toboganu odjednom kliznemo u život, prvi bolni udisaj i ostatak onoga što zovemo: »naše vrijeme dosuđeno nam na zemlji«. Naš životni zadatak, legenda kaže, je otkriti za početak, koja smo mi »sjemenka« (kupus, hrast, orhideja..) A nakon toga otkriti način na koji najbolje njegovati to što jesmo, ne bi li ta biljka izrasla na najbolji mogući način,i razvila SVOJ najljepši i najveći potencijal. Niti jedna biljka, nije »bolja« od druge, svaka je prekrasna baš takvom kakva JESTE! Hrast je moćan, daje nam drvnu građu, žirove, hlad. Kupus je hrana, blagotvoran za naš organizam. Orhideje su mirisne, začini (vanilija) a svojom ljepotom nas opčaravaju...Nema boljeg u biljnom svijetu. Svatko ima svoju ulogu i mjesto. Baš kao i svatko od nas.«
Tako je i s hrenom, neuglednim i rijetkim gostom na našim mediteranskim trpezama, ali i u našim priručnim zdravstvenim ormarićima. Njegova životna priča je daleko od glamurozne. Evo, muku mučim kako da ga fotografiram. Ni s jedne strane nije privlačan. Listovi su mu duguljasti u rozeti svijetlozelene boje, s dugim debelim korijenom, smećkastim izvana i bijelim iznutra nalik je bljedunjavoj velikoj mrkvi. Može prepotentno narasti i do jednog metra. Iz obitelji je kojoj pripadaju recimo i vrlo zdrav kupus, gorušica i brokula. Odaziva se na službeno ime Armoracia rusticana iz šire obitelji Brassicacea. Potekao je s balkanskih prostora, a ime hren je slavenskih korijena.
Ali, kako to već na našim putovanjima biva, izgled biljke dobiva smisao tek kad upoznamo njezinu pravu narav. U narav hrena ćemo lako zaviriti ako mu pažljivo ostružemo kožicu korijena, ali ne previše jer je velika količina aktivnih tvari smještena tik uz neuglednu kožicu. Zapuhnut će vas snažni smolasti, s mirisom zemlje pomiješani probadajući miris. Taj miris svjedoči gomilu organskih molekula, sumpornih eteričnih ulja i drugih blagotvornih mirakula.
Dok ga sjeckamo i ribamo, osjetit ćemo ljutu mu ćud a vjerojatno i pustiti koju suzicu, kao kad se obračunavamo s kapulom. Ljut je do bola, ali iz posve prijateljskih pobuda. Njegova ljutina nas zagrijava, ubrzava metabolizam, čisti jetru te zagrijava kostobolju kad ga apliciramo kao oblog. Vitamina C ima više od limuna, a tu su još i vitamini B1, B2 i B6 te željezo, kalcij, silicij, magnezij, fosfor, ali i glukozid, izotiocinat i asparagin.
Izvrstan je protuupalno kod prehlada i upaljenih sinusa. Dobro čini imunološkom sustavu te otvara i dezinficira dišne putove. Naribajte deset grama hrena na dva decilitra prokuhane vode, pustite da odstoji i pijte mlako, za jačanje imuniteta. Za sinuse vam treba pedeset grama naribanog hrena i pola litre vode zagrijane malo ispod vrelišta. Šugaman preko glave, glavu iznad teće te duboko udisati na nos desetak minuta, s obavezno zatvorenim očima (tako vam svega! Da ne bi bilo suza i spominjanja mog imena). Tako nekoliko dana i sinusi će vam se početi čistiti, a bolovi će prestati. Za poteškoće s disanjem i astmom probajte ujutro na prazan želudac redovito tridesetak dana uzimati žličicu svježe izribanog hrena sa žličicom meda.
Hren je čudotvoran i protiv bolova, reumatizma, ukočenih mišića i išijasa. Dovoljno ga je naribati na gazu ili koju drugu pamučnu krpicu i kao oblog staviti na bolno mjesto. Valja biti vrlo oprezan jer kada koža počne žariti odmah oblog treba skinuti, nakon jako kratkog vremena, ovisno vašoj koži no riječ je o desetak minuta okvirno- jer bi moglo doći do stvaranja plikova. Nakon tretmana taj dio kože treba namazati kakvom blagom kremicom. S naribanim hrenom se mogu pripremiti i kupelji za ozebline i slabu cirkulaciju u nogama i rukama. K tome je još i prirodni »antibiotik«. Sprječava razmnožavanje bakterija, a zahvaljujući glukozinolatima znanost istražuje s interesom djelovanje na tumore, tek trebamo dokaze, no zanimljivo je. Ubrzava metabolizam, pomaže kod umora i dijeta te regulira tlak i cirkulaciju. Pojačava apetit te pomaže izlučivanju žučnih sokova i enzima gušterače pa je odličan za dijabetičare. Pomaže izlučivanje mokraće, a koristan je i kod upale debelog crijeva.
Ne znam kako se vama čini, ali za mene je hren ispunio svoju misiju na Zemlji, puno bolje nego mnogi ljudi, zato se podružiti s njime, kao likarijom i spizom. Jedite ga u umacima, s lešadama od mesa i ribe ili recimo sa svježe naribanom ciklom, no nemojte ga kuhati. On zagrijava nas, ali on, sam, ne voli povišenu temperaturu.
P.S. Naribajte hren u jabučni ocat,ostavite 8 dana na tamnom mjestu, pa kao s tonikom čistite kožu. Uklanja mrlje i prištiće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Da! Sve to istina! I ja ga volim! U Polskoj radi se ga sa ciklom (beetroot) i se zove ćwikła :)

Monika