Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Okosnicu čine četiri premijere

13.03.2019. 09:09
Okosnicu čine četiri  premijere


Jučer je u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru  predstavljen novi projekt zadarske Udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus – "Lektira na sceni". Okosnicu projekta čine četiri nove premijere: "Krležijana" (Miroslav Krleža), "Životinjska farma" (George Orwell), "Kabanica" (Nikolaj Vasiljevič Gogolj) i "Djevojčica sa šibicama"  (Hans Christian Andersen), o čemu je okupljene informirao umjetnički  voditelj udruge Vinko Radovčić. Uz njega govorile su i dramaturginja  "Krležijane" Sunčica Sodar, koreografkinja udruge Natali Perić te kostimografkinja Anita Goreta.
Događanje je startalo izvedbom odabranih ulomaka iz spomenutih  predstava koje su izvodili polaznici udruge Laura Filipović, Luka  Nešović i Niko Zekanović.
– Naše su predhodne predstave "Moj sin samo malo sporije hoda",  "Snajper" i "Carevo novo ruho", da izdvojim neke, naišle na odličan  prijem i kod publike, kao i kod kritike, na što smo ponosni. Ostavili  smo traga kao što ćemo, siguran sam, napraviti i s novim programom  koji danas predstavljamo. Riječ je o zahtjevnom programu, o programu  koji u svom fokusu ima snažnu kritiku društva, naglasio je Radovčić i  dodao kako su nastojali uzeti ono najbolje što su mogli, posebice kada  je u pitanju velikan poput Krleže.
I Sodar je govorila o Krleži, istaknuvši kako je Krleža jako dobro znao  svoj narod, dodavši kako nas predstava "Krležijana" ne vodi samo kroz  njegova dijela već i njegov lik.
Perić je, između ostalog, istakla kako u svom radu s polaznicima nastoji naučiti ih kako se izraziti i kroz pokret, bez govora, dok je Goreta  informirala okupljene kako će njeni kostimi za "Djevojčicu sa šibicama" biti jako raskošni, inspirirani rokokoom.
Radovčić je izdvojio i "Kabanicu", kao glasan prosvjed protiv ugnjetavanja malog čovjeka, ne propustivši se zahvaliti Gradu Zadru i Zadarskoj županiji na potpori, najavivši i otvaranje podružnice Drame plus u  Zagrebu, zaključivši konferenciju za novinare pozivom na premijeru  "Krležijane" 19. ožujka u HNK Zadar.
— Slika
Odabrane ulomaka iz predstava su izvodili članovi Udruge Laura  Filipović, Luka Nešović i Niko Zekanović