Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OPREZA NIKAD DOSTA Filipjanci povlače ručnu, nema novih većih investicijskih projekata

14.03.2020. 09:00


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, predsjednika Vijeća, pod posebnim mjerama u borbi protiv koronavirusa u četvrtak navečer nazočilo je 11 od 13 vijećnika. Opravdano su nedostajale Josipa Skazlić i Snježana Raspović, obje vijećnice MODES-a.
– U projektu »Zaželi – program zapošljavanja žena« pet žena starosne dobi preko 50 godina skrbi o 21 korisniku. U svakodnevnom su dodiru s korisnicima te im je u zašiti od zaraze koronavirusom potrebno kupiti zaštitnu opremu. Zdravlje je prioritet broj jedan, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.


Zaštitna oprema za Pomoć u kući
Općina Sv. Filip i Jakov prva jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koja je od prije dvije godine u projektu »Zaželi« za koji su dobili 917.952,42 kuna koji je započeo prije dvije godine. Zaposleno je pet žena koje zahvaljujući općinskim poticajima od 1.100 kuna bruto za plaće u svojevrsnom programu »Pomoć u kući« umjesto 16 krajnjih korisnika skrbe od 21 korisniku.
– Općina također mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćuje do 200 kuna, po potrebi. Projekt »Zaželi« u ovoj Općini nastavit će se i u Fazi 2, objašnjavao je Pelicarić da bi vijećnici odluku o kupnji zaštitne opreme za pet djelatnica prihvatili jednoglasno, kao i svih 28 točaka dnevnog reda.
U Općini je zaposleno 16 djelatnika, u komunalnom pogonu 25, dok je jedna djelatnica na stručnom osposobljavanju, pripravnica Ana Jačan. Od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. uprihođeno je 22.902.489,34 kuna, rashodi su bili 24.110.993,30 kuna. Od poreza na kuće za odmor uprihođeno je 1.162.694,34 kuna, a od poreza na potrošnju 167.779,88 kuna. Prihod od prodaje zemljišta bio je 2.862.066,50 kuna, a od prodaje grobnica 92.375,00 kuna. Od komunalnog doprinosa uprihođeno je 1.720.467,15 kuna, a od komunalne naknade 1.621.839 kuna.


Od parkirališta 600.000 kuna, vrtić jeftiniji
Koncesijska odobrenja u općinsku blagajnu su donijela 299.382,25 kuna, zakup javnih površina 314.3449,60 kuna, naplata parkirališta 600.000 kuna itd.
– Na kraju godine bili smo u manjku od 10 milijuna kuna, sad je ta stavka smanjena na 8,5 milijun kuna. Sad će nam za Krč od EU sredstava stići 1,1 milijun kuna te će se dug smanjiti. U svojevrsnoj igri bez granica puno novaca nam je zarobljeno u agencijama, naglasio je Pelicarić odgovarajući na pitanje vijećnika Tomislava Deme u svezi općinskog duga.
– Neke kredite zatvaramo, realno smo na 5 do 6 milijuna duga. Sad nećemo ulaziti u veće investicijske poslove, povlačimo ručnu, poručio je Pelicarić.
Za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u drugoj povici godine uloženo je 3 plus 7 milijuna kuna, biciklističku stazu od Sv. Petra do Turnja 5 milijuna kuna, oborinske vode u Ulici senjskih uskoka 750.000 kuna, nogostup u Sikovu 100.000 kuna, nastrešnica za općinska vozila 600.000 kuna itd.
– Započela je izgradnja Dječjeg vrtića Cvitić u Turnju u vrijednosti od 9,1 milijun kuna. Velika je vjerojatnost da će prvi put uopće investicija biti manja od ugovorene. Dječji vrtić bi mogao koštati i milijun kuna manje, istaknuo je Pelicarić.




Pohvale i pokude
Vijećnica Jovita Pirović iz Turnja čestitala je Pelicariću na hrabrosti za ovoliki broj projekata, uz jednu opasku.
– Za slijedeće ljeto komunalci se trebaju bolje posložiti. Znam da ima puno ljetnih kulturno-zabavnih i športskih događanja te bi komunalna potpora trebala biti ravnomjernija na zadovoljstvo svih organizatora i sudionika događanja, mišljenja je Pirović.
Prvim rebalansom općinskog proračuna za 2020. godinu zbog financiranja sanacije lučice Kontov mul u naselju Sv. Filip i Jakov umjesto 52.820.364 kuna sad iznosi 53.924.043 kuna.
– Iznos sanacije je 1.103.679 kuna od čega Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinancira sa 400.000 kuna, izvijestila je Vlatka Budanović, šefica općinskih financija.
Jednoglasno su prošle i dvije Odluke o proglašenju statusa javnog dobra u općoj uporabi u naseljima Sv. Filip i Jakov i Turanj te je 30-ak nekretnina u naravi zemljišta te nerazvrstane ceste u ulicama Ivana Gundulića i Ljudevita Gaja odsad u neotuđivom općinskom vlasništvu.
– Hvala vijećnici, ovim odlukama ste nam omogućili naplatu oko 300.000 kuna godišnje, dosad je bilo oko 120.000 kuna, zahvalio je načelnik Zoran Pelicarić Peco.
 


Općinski stožer za koronavirus


U svojevrsnoj borbi protiv zloglasnog koronavirusa osnovan je Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Predsjednica Stožera je vijećnica Renata Batur, djelatnica općinske Turističke zajednice, dok je zamjenica Josipa Mrkić, zamjenica načelnika. Članovi Stožera još su: Stjepan Batur, Kristijan Maešić, Valenin Rukavina, Nikolina Pedisić, Franka Troskot, Miroslav Andrić, Damir Majica, Ante Grbin, Gordana Kurtov, Barbara Čirjak, Mirjana Zalović i Tihomir Crnogorac.
 


Za nula kuna nova cesta Liburnica


Jednoglasno je prihvaćena i Odluka o donošenju Izmjena i dopuna UPU-a zone ugostiteljsko-turističke (T1-hoteli) i mješovite namjene unutar GP naselja Sv. Filip i Jakov.
– Na semaforskom raskrižju u Sv. Filip i Jakovu gradit će se i peta izlazna traka za izlaz u pravcu Biograda na Moru. Traka će biti udubljena za novu autobusnu postaju. Jednosmjerna cesta Liburnica će na Jadransku magistralu izlaziti na lokaciji sadašnje autobusne postaje. Općinu će to koštati nula kuna, istaknuo je Pelicarić.
 
 


Zahvala vijećniku Mateju Mikuliću


Vijećnik Matej Mikulić djelatnik je Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Mikulić je za Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov i Dječji vrtić Biograd održao radionice Mogućnosti financiranja projekata putem FLAG natječaja – Mjera 1.2. »Potrošnja ribe u vrtićima », projekta kojeg provodi LAGUR Lostura sa sjedištem u Biogradu.
– Zahvaljujući Mateju Mikuliću naš vrtić je u mogućnosti dobiti 203.000 kuna s kojima će naša djeca dobiti dvostruko više ribe za obroke. Uime djece, roditelja i djelatnika vrtića, Matej, velika hvala, zahvalila je Mirjana Zalović, ravnateljica DV Cvit. Zahvali se pridružio i načelnik Pelicarić.