Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA LIGA Dvostruka šteta u Krešinom domu

13.03.2021. 08:30


Košarkaši Zadra poraženi su na domaćem parketu u prvom susretu 21. kola ABA lige od FMP-a rezultatom 63:76. Izuzev prvih desetak minuta u kojima su na krilima dobre igre na defenzivnoj strani parketa diktirali tempo, momci u bijelim dresovima sinoć nisu imali lijeka za raspoložene goste koji su u nastavku utakmice preuzeli inicijativu i na koncu mirno stigli do sedme pobjede. Izvrsno su Zadrani krenuli u susret. Dok su se gosti orijentirali većinom na šutove s poludistance i iza linije za tri poena, Perinčićevi momci su smireno krenuli u utakmicu i na krilima pet poena Aleksandra Bursaća i snažnog zakucavanja Onuakua otvorili sa 7:0, natjeravši trenera Vanju Gušu, rođenog Zadranina, na prvu minutu odmora. Nije ona puno pomogla FMP-u koji je u početnim minutama bio u potpunosti »cijepljen« od svake napadačke kreacije (šut 0-6), dobrim dijelom zahvaljujući čvrstoj obrani domaćeg sastava koji je tek na isteku sedme minute dopustio Beograđanima drugi koš iz igre, pa smo u košarkaškom »chi fa menu« u posljednju minutu i pol prve četvrtine ušli s neefikasnih 11:5. Momci u crvenim dresovima rano su iskoristili »bonus« te je većina poena Zadra u završnici prve dionice dolazila s linije slobodnih bacanja gdje su Planinić i Carter bili nepogrešivi pa je prednost hrvatskog sastava nastavila rasti sve do dvocifrenih 20:10 na isteku 12. minute.


Carter vukao Zadrane
Bio je to signal za buđenje Gušinim trupama koje su preko Pecarskog, Lazarevića i Šešlije uzvratile s ekspresnih 0:7 i u manje od 60 sekundi prišle na samo posjed zaostatka. Bez Chinanua Onuakua koji je vrlo rano dobio dvije osobne pogreške napad Zadra u tim je trenucima izgubio je fluidnost i dubinu, a obrana postala ponešto poroznija pa je Ivan Perinčić bio primoran pozvati svoje igrače na »čašicu razgovora«. Na parket se umjesto Planinića vratio Bursać što je ponešto promijenilo napadačke sheme »bijelih« koji su uzvratili sa šest vezanih poena, no prava iskra domaćeg naleta bio je rekonvalescent Justin Carter koji je iskoristio razdoblje dok je Mavra bio na klupi i s osam poena u drugoj dionici držao svoju momčad na pristojnoj razlici.
Povratak FMP-a
S druge se strane, pak, razigrao Nemanja Nenadić koji je vješto iskoristio par propusta zadarske obrane i dobio potrebno samopouzdanje da tricom iz driblinga dođe do svog desetog poena u nešto manje od tri minute i primakne »Pantere« na 36:33. Bila je to prava simultanka mladog košarkaša FMP-a koja je u potpunosti izbezumila do tada stabilnu domaću obranu, a na posljedice nije trebalo dugo čekati. Upravo je Nenadić 30 sekundi prije kraja prvog poluvremena s linije slobodnih bacanja vratio stvari na početak (36:36), zaključivši seriju 5:14 koja je nagovijestila neizvjestan nastavak susreta. Nove probleme za Zadrane nagovijestila je četvrta osobna Aleksandra Bursaća koji je već na otvaranju treće četvrtine bio primoran preseliti na klupu, a za potpunu glavobolju trenera Perinčića pobrinule su se dvije vezane trice Šešlije i Nenadića za prvo vodstvo momaka iz Železnika (42:45).


Bezidejnost u napadu
Trica Justicea i zakucavanje dotad neprimjetnog Vukovića u kontri nakratko su podigli intenzitet u domaćim redovima, no novi »hladan tuš« uslijedio je već koji trenutak kasnije kada je i Onuaku došao na korak od isključujućeg petog faula. Previše je bilo neraspoloženih igrača u redovima Zadra koji je muku mučio za svaki koš što su gosti vješto iskoristili da u odlučujućih deset minuta uđu s vrijedna tri poena viška (53:56). Tek su slobodna bacanja i nekoliko napadačkih skokova Jure Planinića u tim trenucima držali domaćine na priključku, no primjetan je bio nedostatak napadačke kreacije pa je prednost FMP-a nastavila rasti sve do 55:63. Odlučio se trener Perinčić na zonsku obranu ne bi li usporio fokusiranije i čitavo vrijeme živahnije goste, ali deblji kraj tog rizika izvukli su Zadrani koji su nakon trice Handsa upali u dvoznamenkasti zaostatak (57:68). Onuaku se svojski trudio ne bi li održao kakav-takav pritisak na mladićima iz Beograda, ali sve što je visoki Amerikanac uspio bilo je približiti svoju momčad na minus sedam, nakon čega je uslijedila serija pogrešaka koja je išla na ruku gostima koji su bez većih problema održavali prednost. »Točku na i« pobjede FMP-a stavio je Marko Pecarski košem za 61:72 nakon čega je priči bio kraj. Valjalo je tek pokušati sačuvati plus deset s gostujućeg parketa, ali ni za to Zadrani nisu imali snage pa su na koncu upisali – dvostruki poraz. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Nemanja Nenadić i Marko Pecarski s 24, odnosno 17 poena, dok kod domaćina vrijedi istaknuti tek Onuakua koji je s 12 koševa bio najbolji strijelac svoje momčadi.




Večeras u 19 sati Alkar novi gost Krešinog doma
Zgusnuti ritam ponovno »napada« košarkaše Zadra koji će već večeras odmjeriti snage s Alkarom u hrvatskom prvenstvu. Tek nešto više od 21 sata nakon završetka regionalnog okršaja s FMP-om igrači Ivana Perinčića lovit će 20. pobjedu u HT Premijer ligi i povratak na čelo ljestvice.
– Očekuje nas teška utakmica. Alkar u zadnje vrijeme dobro igra, a trener Milačić radi kvalitetan posao i na tome mu čestitam. Potrošnja protiv FMP-a je bila izuzetno velika te će faktor umora biti jedan od ključeva susreta, međutim imamo dovoljno širok igrački kadar da dođemo do nove pobjede. Jednostavno, moramo slaviti mislimo li se vratiti na prvo mjesto. Tko god bude igrao, dat će sve od sebe da se vratimo na čelo domaćeg prvenstva – kazao je pomoćni trener Zadra u najavi današnjeg okršaja koji će se odigrati u Krešinom domu, s početkom u 19 sati.


ZADAR                        63
FMP                             76
(15:10, 22:26, 16:20, 10:20)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Uroš Obrknežević, Luka Kardum i Marko Pecelj.
ZADAR: Carter 11, Jordano 1, Justice 10, Palokaj, Brala, Vuković 8, Bursać 9, Junaković 4, Mavra 1, Onuaku 12, Planinić 7, Kraljević. Trener: Ivan Perinčić.
FMP: Lazarević 8, Čović 9, Hands 3, Simović, Radovanović 3, Pecarski 17, Šešlija 6, Nenadić 24, Popović, Vasić, Đorđević 6. Trener: Vanja Guša.
Šut za dva: Zadar 13-28 (47%); FMP 19-35 (54%).
Šut za tri: Zadar 4-15 (27%); FMP 8-26 (31%).
Slobodna bacanja: Zadar 25-36 (70%); FMP 14-20 (70%).
Skokovi: Zadar 33 (22+11); FMP 26 (19+8).