Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Danas na Trgu pet bunara plesna prezentacija

13.03.2021. 08:30


Pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zaklade Kultura nova, u tijeku je radionica suvremene plesne tehnike koju vodi Kalliopi Siganou. To je druga po redu u nizu edukativnog programa Zadarskog plesnog ansambla. Prva radionica započela je s radom početkom ožujka, a posljednja ovogodišnja održat će se krajem prosinca. U ovaj projekt spada i ljetnja edukativna platforma Stream Zadar u kojoj sudjeluju renomirani inozemni predavači, a strukturu polaznika sačinjavaju profesionalni plesači, pedagozi i koreografi.
Radionicu koja se trenutno odvija u prostoru Zadarskog plesnog ansambla, vodi gostujuća plesna umjetnica Kalliopi Siganou porijeklom iz Grčke. Ona već duže vrijeme živi i radi u Copenhagenu u Danskoj. Školovala se u Proffesional Dance School Anna Petrova te surađivala s brojnim inozemnim koreografijama i kompanijama. Uz Zadar se vezala preko festivala Monoplay i suradnja sa Zadarskim plesnim ansamblom traje do danas.
Njezina trodnevna kreativna radionica ima fokus na artikulaciji tijela, na dijelove i cjelinu, povezanost i svijest o grupi kao organskom tkivu stvaranja. Razrađene vježbe izoštravaju percepciju tijela, uvjetuju kretanje kroz prostor i davanje povratne informacije grupi u kojoj nastaju.
Kalliopi u središte svog rada stavlja koreografske koncepte razrađene kroz plesni materijal nastao u dvorani. Pravi rezultat rada bit će prikazan kao site specific na prostoru Trga pet bunara i pripadajućem mu Parku kraljice Jelene. Navedena lokacija uzeta je u obzir prilikom planiranja i stvaranja ovog zanimljivog kolaža sastavljenog od kratkih sola i zajedničkih plesnih izvedbi. Rad u prostoru izvedbe i prezentacija, javnosti će biti prikazani danas, 13. ožujka od 14 do 15 sati na spomenutoj lokaciji.
Već naredni tjedan započinje nova radionica koju će u redovnim terminima Ansambla voditi Josipa Štulić. Svoje iskustvo bavljenja plesom, koreografijom i pedagoškim radom s plesačima, glumcima i pjevačima, Josipa će podijeliti kroz četiri dana sa svim zainteresiranim polaznicima, ne nužno plesačima, iz Zadra. U svom radu, ona često koristi glas kao sredstvo komunikacije i umjetničkog izražavanja.
Zbog ograničenog broja sudionika potrebno se najaviti. Prijave se mogu vršti preko facebook stranice i e-mail adrese [email protected]