Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Općina Jasenice izgradila novo školsko igralište za djecu u Maslenici

13.03.2021. 10:00


Općina Jasenica dobila je novu lokaciju za rekreaciju i igru. Novo školsko igralište uz Osnovnu školu Petra Zoranića u Maslenici prilagođeno je potrebama djece i mladih kada je u pitanju rekreacija, kao i njihovim afinitetima kada je u pitanju igra i boravak na svježem zraku. Vrijednost projekta je 506.010,00 kuna.
– Projekti poput ovih vitalni su za napredak zajednice i ulaganje u budućnost, kazao je Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice.
S obzirom na to da je sigurnost uvijek prioritet kada su djeca u pitanju, projekt je povjereni ovlaštenom arhitektonskom uredu, koji je napravio rješenje u skladu s Prostornim planom uređenja Općine Jasenice, dok je za radove bila zadužena tvrtka TIM d.o.o. iz Nadina.


Igrališta u Maslenici i Rovanjskoj
– Radi se o obnovi postojećeg igrališta za više sportova. Krajem siječnja 2020. godine aplicirali smo projekt Opremanja školskog športskog igrališta u Maslenici na javni poziv za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2020. godini od strane Središnjeg državnog ureda za šport te smo u studenom 2020. godine potpisali ugovor, rekao je Baričević.
U sklopu mjere 7.4.1. »Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« aplicirali su i projekt Uređenje dječjeg igrališta u Ulici Gojka Šuška na kojem su započeli radovi.
– Sportska infrastuktura jedan je od prioriteta Općine Jasenice i zato smo se prijavili na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini, koje je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta. Tim sredstvima želimo obnoviti školsko športsko igralište u Rovanjskoj pa se nadamo da će projekt biti odobren i da ćemo se i njime ponositi, kao novim igralištem u Maslenici, poručio je Baričević, predsjednik Udruge općina RH.


Tribine za 300 gledatelja
Po projektu, igralište kod OŠ Petar Zoranić je opremljeno novom podlogom iz polipropilena, s pripadajućim oznakama za više sportova (rukomet i mali nogomet (futsal)). Sanirana je postojeća ograda i ugrađene su sjedalice bez naslona na tribinama uz igralište. Tribine su kapaciteta 300 posjetitelja, za koje je predviđen isti broj sjedećih mjesta. Podloga koja je ugrađena na samom igralištu u skladu je sa europskim standardnim sportskih borilišta.
– Neke od prednosti podloge su brzo i jednostavno sastavljanje i rastavljanje bez lijepljenja za vanjsku i unutarnju upotrebu, kao i jednostavna zamjena oštećene pločice na bilo kojem mjestu u prostoru, navodi Baričević.
Trajna ili mobilna podloga prema sastavu je najčvršća sportska podloga na tržištu, te ne zahtjeva hidroizolaciju podloge, kao 90 % ostalih vanjskih sportskih podloga. Odlikuju je vrlo visoka dimenzionalna stabilnost, antibakterijsko i antimikrobno svojstvo te je otporna na sve utjecaje, kemikalije, sol, vlagu, fungicide, te ne blijedi na suncu. Kompletna podloga igrališta učvršćena je rubnjacima koji su ugrađeni oko cijelog igrališta. Na igralištu su postavljena i dva rukometna gola, dok njegov centar krasi grb Općine Jasenice.




Djeca i mladi
– Znanstveno je dokazano da je igra na otvorenom važan čimbenik mentalnog zdravlja te da djeca koja se više igraju vani postižu bolje rezultate u pismenosti, računanju, kritičkom razmišljanju i pažnji. S obzirom na to da na području Jasenice ne postoje sportske dvorane (izgradnja jedne u planu je upravo u osnovnoj školi Petra Zoranića), ovim projektom želi se potaknuti razvoj sportske infrastrukture, vodeći pritom računa o promicanju jednakih mogućnosti bavljenja sportskom aktivnošću svih mještana Općine Jasenice, a u prvom redu djece, poručio je Baričević, te je nastavio ističući brigu za mlade.
– Općina Jasenice uvijek aktivno djeluje kada je u pitanju briga za djecu i mlade te potiče natalitet poduzimanjem različitih mjera. Naime, uz novčane potpore za novorođenčad, s 370.000 kuna sufinancira se smještaj djece u vrtiće, dok se učenicima financira školski radni pribor. Općina Jasenice financijski pomaže i studentima, sufinancira prijevoz učenika, a nedavno je potpisan i ugovor za gradnju Dječjeg vrtića Ljubičica u Maslenici, u vrijednosti od 10.902.508 kuna, sufinanciran putem EU fonda i iz općinskog proračuna, zaključio je Martin Baričević.


Stvaranje uvjeta za kvalitetan život
Zadovoljan sam smo u proteklih godinu dana realizirati dosta projekata koji su od velike važnosti za žitelje Općine Jasenice. Sve ovo govori o jednom kontinuitetu razvoja ovog kraja za koji vjerujem kako ima budućnost. Nadam se da ćemo dovršiti započeto i biti primjer ostalima. Naime, prometna povezanost, izgradnja infrastrukture, turistički i poduzetnički potencijal, kao i blizina grada Zadra glavne su prednosti života na ovom prostoru. Jasnom vizijom i održivim planom stvaramo uvjete za kvalitetan život na području Općine Jasenice, kaže Martin Baričević.