Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poslije sanacije rive u Tribanj Kruščici slijedi višemilijunski projekt uređenja luke Starigrad

13.03.2021. 11:00


Županijska lučka uprava Zadar započela je pomorsko-građevinske radove na sanaciji dijela rive u luci lokalnog značaja Tribanj Kruščici, na zapadnom dijelu starigradske općine. Radove izvodi zadarska tvrtka Stipčević d.o.o. Vrijednost radova je 472.320,14 kuna bez PDV-a.
– Rok izvođenja radova je 60 radnih dana, nakon uvođenja izvođača u posao, a sanacijom će se zaustaviti daljnje ispiranje odnosno izlokavanje materijala nasipa iz trupa rive, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave.
Predmetni dio rive oštećen je i ponegdje skoro potpuno razgrađen zbog destruktivnog djelovanja mora. Sanacija obuhvaća uklanjanje spomenutih nesolidnih dijelova te izvođenje nove zidne obloge i pomorskih zidova.


Privezni elementi u Kruščici
Položaj obalnog zida nakon sanacije ostaje identičan izuzev dijelova platoa koji su u postojećem stanju izvedeni niže od plohe rive. Nova izvedba pratit će vanjsku liniju u jednom pravcu, odnosno bez lomova, rekao je Škibola dodajući kako će se na dijelu rive s većom dubinom, na rubu parapetnog naglavnog sklopa postaviti, na svakih 2,5 metra, privezni element. Također, obnovit će se postojeća betonska stubišta za izlazak iz mora.
Kad je riječ o lukama na području koje pokriva Općina Starigrad u skladu sa Županijskim prostornim planom Općinsko vijeće je usvojilo Urbanistički plan uređenja luke Starigrad otvorene za javni promet od lokalnog značaja do 280 vezova. Za realizaciju ambicioznog projekta izradit će se projektna dokumentacija.
– ŽLU je između ostalih dao suglasnost za izradu novog UPU-a luke Starigrad jer je današnju strukturu luke potrebno reorganizirati kako bi se omogućio kvalitetniji i sigurniji prihvat plovila. Javni prostor u kontaktnom području bilo je potrebno urbanistički definirati, navodi Škibola.


Zaštita od udara valova
Ovaj prostor čini jedino mjesto u naselju i u općini gdje je moguće organizirati javna događanja. Uređenjem ovog prostora, naselje, odnosno Općina Starigrad, dobit će mjesno središte kojeg do sada nije bilo, odnosno koje je bilo neartikulirano.
– UPU predstavlja podlogu po kojoj će se izvršiti urbana preobrazba kopnenog i morskog dijela luke i višenamjenskog javnog kontaktnog prostora, uključujući i zonu uređene morske plaže, istaknuo je starigradski načelnik Krste Ramić.
Osnovna programska načela UPU-a su preoblikovanje postojeće lučke infrastrukture, dok će se postojeći gatovi produžiti i djelomično proširiti radi povećanja sigurnosti priveza plovila unutar ove luke.
– Starigradski gat Riva koji se 2009. rekonstruirao i obnovio produžit će se za gotovo dvije trećine. Također i gat na Bikariji kod tzv. popove kuće produžit će se tako da će luka biti gotovo cijela zaštićena gatovima. I po sredini luke će se znatno produžiti gat. Naime, postojeći gatovi/valobrani ne pružaju dovoljnu zaštitu od udara valova koje prouzroče južni i sjeverozapadni vjetrovi, objašnjava Ramić.




Novi sadržaji i kupališne rekreacije
UPU-om su određena polja za privez plovila i ostale površine za potrebe lučkih djelatnosti (manipulativne površine, privez plovila u tranzitu, privez plovila lokalnog stanovništva i drugo). Kod rekonstrukcije luke bit će potrebno preurediti i pristup državnoj cesti DC-8.
– UPU-om su uvaženi postojeći i planirani novi prateći sadržaji u funkciji luke otvorene za javni promet i kupališne rekreacije. Potrebno je reorganizirati i preurediti postojeće parkirališne površine, odrediti površine u kojima će se moći planirati građevine u funkciji luke otvorne za javni promet i kupališne rekreacije (spremišta, ugostiteljstvo, trgovina, usluge, sanitarni čvor/oprema i slično), planirati javne površine (trgovi, šetnice, javni parkovi, uređena morska plaža i druge zelene površine), opremanje komunalnom infrastrukturom i lučkom opremom (dizalice) i slično, poručio je Ramić.


»ŽLU je između ostalih dao suglasnost za izradu novog UPU-a luke Starigrad jer je današnju strukturu luke potrebno reorganizirati kako bi se omogućio kvalitetniji i sigurniji prihvat plovila. Javni prostor u kontaktnom području bilo je potrebno urbanistički definirati«
Davor ŠKIBOLA


Podiže se razina komunalnog standarda
Nastavkom sanacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području koje pokriva Općina Starigrad u iznosu od 2 milijuna kuna i izgradnjom 4.300 metara nogostupa u pet općinskih naselja u vrijednosti od 6 milijuna kuna, značajno će se podići razina komunalnog standarda za područja, odnosno kvaliteta prometnica koje su obuhvaćene projektom. Projekt će pridonijeti poboljšanju ukupne komunalne opremljenosti Općine Starigrad.
Osim toga tu su i projekti proširenja groblja, vodoopskrbe te sanacije odlagališta.
– Prva faza proširenja groblja u Selinama u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna odnosi se na izgradnju 60 novih grobnica, dodao je načelnik Ramić.
U tijeku je provedba regionalnog vodoopskrbnog sustava Podvelebitski pravac koji se proteže kroz Podgorje podno Velebita, na području Općine Starigrad u Zadarskoj županiji i Općine Karlobag u Ličko – senjskoj županiji. Riječ je o projektu Hrvatskih voda i zadarskog Vodovoda, te Starigrada i Karlobaga u iznosu od oko 110 milijuna kuna.
– Izgradnjom ovog podsustava stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe naselja Starigrad Paklenica. Štoviše, u svim kućanstvima i objektima u svim općinskim naseljima i zaseocima poteći će voda iz vodovodnih slavina, istaknuo je Ramić.
U tijeku je i sanacija komunalnog otpada na odlagalištu Samograd iznad Starigrada koje je okruženo »živim« velebitskim stijenama i unutar je granica Parka prirode Velebit.
– Vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna plus troškovi petogodišnjeg monitoringa, praćenja emisija u okoliš, zaključio je Ramić.