Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar među najtraženijim destinacijama u Hrvatskoj

Autor: Z L

12.04.2009. 22:00
Zadar među najtraženijim destinacijama u Hrvatskoj

Foto: Filip BRALA



Iako je zbog gospodarske krize situacija napeta i svi smo u iščekivanju, mislim da na koncu sezona neće biti loša, a mi ćemo se i dalje truditi da poboljšamo kvalitetu zadarskog turizma, zaključio je Šupe
Korak nadomak nove turističke sezone još se spremaju i najavljuju razni akcijski planovi, snižavanje cijena, ukidanje viza za neke zemlje, ali što je od toga realno moguće i što može pomoći i zadarskom turizmu prokomentirao nam je direktor TZ Zadar Zvonko Šupe.
– TZ Zadar već ima razrađen plan koji se izrađuje godinu dana unaprijed odnosno planira za sljedeću sezonu, a što se ostalih akcija tiče to Turistička zajednica ne može sama organizirati već se možemo pokušati prilagoditi na najbolji mogući način. Mi se priključujemo našim partnerima i hoteljerima te nalazimo najbolje solucije za određene probleme, kazao je Šupe.
Akcijski plan
Prema najavama Vlade akcijski plan sadržavat će tri glavne mjere, jačanje hrvatskog turističkog proizvoda, što podrazumijeva smanjivanje poreznih opterećenja te ostale mjere, marketinške i promocijske aktivnosti kao i poticanje konkurentnosti odnosno potrebu da Hrvatska ponudi bolji proizvod po nižoj cijeni.
– Ne mislimo snižavati cijene već mislimo biti bolji u svim područjima turizma, a ono što se može napraviti su stimulacije touroperaterima koji će se dodatno potruditi i dovesti još više gostiju, naglasio je Šupe.
Premijer Sanader je najavio kako će se morati mijenjati stope PDV-a kako bi se Hrvatska uskladila sa EU, što znaći da će se neke stope smanjiti, a neke možda i ukinuti te kako treba vidjeti kako će se te izmjene uklopiti u turizam. Kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koje imaju tako visok PDV, hrvatska javnost naširoko razglaba o smanjenju PDV-a na hranu i piće sa 22 posto na 10 posto. Međutim većina stručnjaka smatra kako je promjena porezne stope upravo prije sezone u najmanju ruku neuobičajena pa čak i ljudima koji žive od turizma te takav potez do sada nijedna zemlja nije napravila.
– Sniženje PDV-a je nešto što nije moguće odjednom uvesti već je to veoma složen zahvat i situacija koju bez ministra financija ne možemo komentirati. Da bi se tako nešto provelo tada bi i ugostitelji morali sniziti cijene jer inače snižavanje PDV-a ne bi imalo utjecaja već bi predstavljalo zaradu samo za jednu stranu. A ja osobno bih volio da se PDV smanji, ali za to je potrebna složena prilagodba da bi to profunkcioniralo. Ali mislim da se to trenutačno neće dogoditi, prokomentirao je Šupe.
Više smještajnih kapaciteta
Ukidanje viza za turiste iz nekih zemljalja kao što su Ukrajina ili Rusija je još jedna od najavljenih akcija koje bi mogle pridonijeti turističkom napretku. Šupe je kazao kako je ukidanje viza za te zemlje svakako pozitivno za otvaranje tržišta za budućnost.
– Iako je do sada bilo vrlo teško probiti se na tržište tih zemalja upravo zbog viza i kada bi se sada ukinule vize bilo bi malo kasno za ovu sezonu, ali u svakom slučaju dobrodošlo za hrvatski, a tako i zadarski turizam, istaknuo je Šupe.
Svjetska kriza je utjecala i na našu zemlju, a predstavnici Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice su javno izrazili kako bi ih zadovoljilo ponavljanje prošlogodišnih rezultata, jer se već uvelike primjećuje nedostatak likvidnosti, pa čak i kod najuspješnijih tvrtki koje se bave turizmom.
Ipak, kako doznajemo, interes za Hrvatsku je još uvijek veoma velik, a Zadarska županija će dočekati sezonu s 50 posto više smještajnih kapaciteta.
Šupe je naglasio kako je Zadar zbog svojih prirodnih i kulturnih znamenitosti jedna od traženijih destinacija u Hrvatskoj.
– Iako je zbog gospodarske krize situacija napeta i svi smo u iščekivanju, mislim da na koncu sezona neće biti loša, a mi ćemo se i dalje truditi da poboljšamo kvalitetu zadarskog turizma, zaključio je Šupe.