Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jakovčev najavio dominaciju

12.04.2011. 22:00
Jakovčev najavio dominaciju


Proteklog vikenda održane su prve ovosezonske utrke Kupa Hrvatske u cestovnom biciklizmu. Biciklistički klubovi Zadar i Sveti Donat tako su u subotu odvozili 56. Veliku nagradu Varaždinske županije, koja se bodovala za kategorije početnika A, B i C, dok su sutradan kadeti svoje plasmane upisivali na Trećem kriteriju Oroslavlja.
Marin Jakovčev, Zadrov početnik A, nakon prošlotjednog osvajanja Prvenstva Dalmacije nastavio je dominaciju u kategoriji do 15 godina i na nivou cijele Hrvatske. Na subotnjoj utrci osvojio je treće mjesto u ukupnom poretku, plasiravši se iza slovenskih vozača Mateja Škafara (KK Tropovci) i Rogine Nejca (KK Perutnina Ptuj). Utrka je vožena na stazi oko Varaždina dugoj 22 km, s prosječnom brzinom pobjednika od 34,137 km/h. Nastupila su 43 vozača iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Slovenci su utrku riješili u završnom sprintu grupe od 29 vozača. Jakovčev je ovim plasmanom zaradio prvih 50 bodova u poretku za Kup te najavio vrlo uspješnu sezonu. Bodove je uknjižio i njegov suvozač Luka Filajdić, koji se plasirao na 13. mjesto ukupnog poretka, tj. deveti među hrvatskim vozačima.
Dobar nastup upisale su i uzdanice Svetog Donata. Roko Vukić (poč. A) zauzeo je ukupno 15. mjesto u vremenu pobjednika. Ante Tokić ciljem je prošao 32. s minutom i 32 sekunde zaostatka, no osmi među domaćim početnicima B te je uhvatio bodove za Kup Hrvatske. Marijan Kević bio je 29., odnosno treći u kategoriji početnika C. U spomenutom uzrastu za Sv. Donat su još nastupili: Roko Zorović, Bruno Glavaš i Ivan Knežević, osvajači šestog, sedmog i osmog mjesta, odnosno Joško Bačić koji nije uspio završiti utrku.
Kadetska kategorija također je imala svoj premijerni nastup u Varaždinu. Utrka se nije bodovala za Kup, no ipak je okupila 27 vozača iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Zadrov dvojac Dominik Petani i Toni Celent ostvario je zapažen rezultat osvojivši sedmo i deveto mjesto u ukupnom poretku, tj. treće i peto od hrvatskih vozača. U svom, ’96.-om godištu, bili su prvi i drugi među biciklistima iz Lijepe naše. S cilja su krenuli i Donatovi Mario Perović i Ante Tokić, no zbog težeg pada nisu mogli završiti utrku. Kadetska dionica u Varaždinu vozila se na stazi dugoj 65 km koju su biciklisti savladali s prosjekom od 37,32 km/h.
Dan poslije biciklisti su se preselili do Oroslavja gdje su Kadeti imali svoju prvu Kup utrku u sezoni 2011. Petani i Celent su ponovili odličan rezultat iz Varaždina osvojivši ovog puta peto i sedmo mjesto u ukupnom poretku, odnosno prve Kup bodove i primat u svom godištu. Za Sveti Donat vozio je Andrija Tokić, dok Mario Perović zbog ozlijede dan prije nije nastupio. U završnom sprintu Tokić je osvojio 10. mjesto i Kup bodove. Vozilo se ukupno 20 krugova od 1,5 km kroz centar Oroslavja, a pobjedu je odnio Zvonimir Jelinić iz vinkovačkog “Sokol-Cestorada u vremenu 46 min. i 38 sec..
Vozačima do 15 godina Oroslavje nije bila bodovna utrka za Kup, no Marin Jakovčev i nju je odradio maksimalno, osvojivši ponovo treće mjesto u ukupnom poretku, također iza dva slovenska vozača. Utrku koja se vozila na istoj stazi kao i kadetska, samo u dužni od 15 km, tj. 10 krugova, Donatov Roko Vukić završio je s osmim vremenom.
Njegov mlađi suvozač Ante Vukić (poč. B) zbog kvara je morao odustati, no zato su više uspjeha imali Donatovi početnici C, 
koji su odvozili sedam krugova. Marijan Kević odlično se snašao u završnom sprintu te u foto finišu slavio ispred Petra Potočkog iz BK Stubaki, aktualnog prvaka Hrvatske. U grupi iza vodećih stigao je petoplasirani Roko Zorović, dok su Ivan Knežević, Joško Bačić i Bruno Glavaš utrku završili na osmom, 10. i 11. mjestu.
Sv. Donat od ove sezone konkurira i u seniorskoj kategoriji, u kojoj su nastupe u Oroslavlju upisali  Slovenci Simon Zupančić i Domen Verač.
U kategoriji Elite Zupančić je osvojio drugo mjesto i nakon  20 godina prvo seniorsko postolje za klub iz Zadra. Domen Verač zbog defekta na kotaču nije uspio završiti utrku.