Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NOVI ŽIVOT Uskrs bez naroda, liturgijska bogoslužja u praznim crkvama

13.04.2020. 09:09


Uskrsno Sveto trodnevlje mnogima je u Zadarskoj županiji donijelo Božju ljubav i mir, pomirenje s Bogom i ljudima, učvrstilo vjeru u uskrsnuće ali i nadu da će strahovi, neizvjesnost i izoliranost u ovoj izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirisa napokon prestati, da će se ova opaka bolest uspjeti što prije pobijediti.
Uskrs je sasvim drugačiji od svih dosadašnjih. Najvažnije dane u kršćanskoj liturgijskoj godine, od Mise večere Gospodnje na Veliki četvrtak do nedjeljne mise na Uskrs, svećenici slave bez vjernika, crkve su prazne zbog pandemije nove bolesti. Nije bilo procesija s križem na Veliki petak niti tradicionalnog blagoslova uskrsne hrane.


Rijetke župe iskoristile internet
– Kristovo uskrsnuće je temeljni događaj ne samo naše vjere već čitavog čovječanstva. Središnji događaj kršćanstva, Kristovo uskrsnuće poziva nas na uskrsnu radost i poručuje nam da zbilju uskrslog Krista širimo oko sebe pobjeđujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i nadu, kazao je na početku uskrsne propovjedi don Zdenko Milić, župnik Bibinja, online putem Facebook profila Ebibinje.net Bibinje.
Naime, bibinjska Župa sv. Roka omogućila je svojim župljanima i drugima koji prate društvene mreže da sva liturgijska bogoslužja iz prazne crkve Velike Gospe na Cvjetnicu te tijekom Svetog trodnevlja na Veliki četvrtak, Veliki Petak i Veliku subotu te za Uskrs prate putem Facebook profila Ebibinje.net Bibinje, sve zahvaljujući Leu Baniću iz Bibinja, majstoru fotografije, vrijednom elektroničkom kroničaru ovog najmnogoljudnijeg naselja u Zadarskoj županiji.
– Uskrsnuće je obećanje vječnosti, vječnoga života, cjelovitog čovjeka, jedinstvo duše i tijela. A uskrsnuće je već sada novi život, uskrsnuće omogućuje naše postojanje, naš pogled na stvarnost i preobraženost. Stoga dopustite da nam Uskrs oblikuje život i da se otvorite novom životu koje nam je Kristovim uskrsnućem darovano, poručio je don Zdenko.


Događajj koji je usmjerio ljudsku povijest
Zasigurno, kaže on, nijedan povijesni događaj nije usmjerio ljudsku povijest kao što je to učinio događaj Isusove muke, smrti i uskrsnuća.
– Živimo u vremenu koje je opterećeno različitim nedaćama, u posljednje vrijeme nedaćama ovog virusa, ove bolesti koja nas sve opterećuje, koja nas stavlja u neizvjesnost i nesigurnost. I u takvim uvjetima Krist nam dolazi kao što je došao svojim učenicima koji su mislili da je sve gotovo, da je sve propalo nakon što je razapet na križu i pokopan. A Isus dolazi k njima kao pobjednik nad smrću, tješi ih i hrabri, donosi im mir, utjehu, daruje im Duha svoga, naglasio je bibinjski župnik.
Uskrsom se slavi Isusova pobjeda nad smrću i nad grijehom, kaže, kao najočitije svjedočanstvo njegova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječni život.
– Braćo i sestre, ako ostanemo otvoreni Kristu i njegovom Evanđelju onda će nama Krist i u ovim uvjetima dati svoj mir, svoju radost i da će sve ovo što danas proživljavamo jednom proći, da ćemo jednog dana opet živjeti u normalnim uvjetima. Ali sve nas ovo opominje, potiče da više razmišljamo o životu, o zajedništvu i o svemu onome što bi trebali činiti u svom život, zaključio je don Zdenko Milić.




 


 


Mise iz zadarske katedrale, Lišana Ostrovičkih, Ražanca, Bibinja i Kolana


U želji da Božja riječ dopre do vjernika koji su zbog pandemije u svojevrsnoj izolaciji poneke župe u Zadarskoj nadbiskupiji poput župa Bibinje i Ražanac te Župe Lišane Ostrovičke (Šibenska biskupija) liturgijska bogoslužja za Sveto trodnevlje izravno prenose online, elektronički putom. Ražanac i Lišane Ostrovičke putem Facebooka župnih profila, a Bibinje putem Facebook profila Ebibinje.net. Crkveni obredi iz katedrale sv. Stošije u Zadru pratili su se putem YouTube kanala Zadarska nadbiskupija – Veliki tjedan 2020.


 


 


 


Internetski susret s Gospodinom


Liturgijska bogoslužja iz Bibinja se izravno online prenose zahvaljujući inicijativi našeg župnika don Zdenka. Naime, vjernički puk najmnogoljudnijeg naselja u Zadarskoj županiji ne može doći u crkvu da se osobno susretne s Gospodinom i primi svetu pričest, jer su u ovim izvanrednim okolnostima u izolaciji, zabranjeno okupljanje više od pet osoba i treba držati socijalne distance, rekao je Leo Banić, koji je pored župnika don Zvonka, bogoslova Franu Šindiju, sakristana Antonija Sekule i časne sestre jedini tijekom liturgijskih bogoslužja u velikoj i prostranoj crkvi Uznesenja BDM, odnosno Velike Gospe.


 


 


 


Bez procesija s Križem, ali s goledicama – lučima


Nažalost, ovog Velikog petka procesija s Križen, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti nije se održala. Usprkos što nije održana jedna od najpoznatijih procesija s Križen u potpunom mraku s ugašenom vanjskom rasvjetom već tradicionalno se zapalo na tisuće "luča" – hrpica napravljenih miješanjem pepela, piljevine i nafte, onim putem kojim procesija inače prolazi, od uvale Taline, oko Starog sela, obalom prema crkvi sv. Roka tako da su male vatrice.