Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izložba tapiserija Velebitika u Gradskoj straži

13.04.2021. 12:45


Otvorenje izložbe tapiserija Velebitika je u srijedu, 14. travnja, 2021. godine u 12:00 sati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, u Gradskoj straži na Narodnom trgu.


U čast rođendana Zadarske županije
Izložba se organizira u sklopu programa Narodnog muzeja Zadar i u čast rođendana Zadarske županije. Umjetnici Tomljanović Narodnom muzeju Zadar su 2016. godine darovali vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija oformljena u zbirku Tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.
Ovim izložbenim ciklusom od četiriju izložbi vezanih uz četiri cjeline njihova rada u umjetničkoj tapiseriji, u prostoru Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar daje se mogućnost javnosti da se upozna s njihovim izuzetnim umjetničkim opusom koji se sastoji od 38 tapiserija u mediju umjetničke tapiserije.
Prva izložba pod nazivom Velebitika predstavlja prvu tematsku cjelinu koju čine četiri tapiserije inspiriranu velebitskom prirodom. Tijekom godine izmjenjivati će se izložbeni postav i na taj način će sve tapiserije biti dostupne javnosti. Uz izložbe su osmišljene radionice tkanja tapiserija od ideje do realizacije, od pripreme slika, kartona i nacrta do tkanja tapiserije na okvirima. Izložbeni ciklusi će se na ovaj način održavati u kontinuitetu sve do realizacije stalnog izložbenog postava Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.


Radionice tkanja
Dakle, izložba će biti postavljena u Etnološkom odjelu NMZ u Gradskoj straži na prvom katu. Izabrani prostor je komornog karaktera manje kvadrature za izlaganje, prema tome je napravljen koncept predstavljanja tapiserija. Osnovni cilj je približiti umjetnički rad umjetnika Ane i Ivana Tomljanović javnosti. Konceptom izmjenjive izložbe u malom prostoru predstavljati će se određeni broj tapiserija iz pojedinog ciklusa iz cjelovite zbirke od 38 tapiserija. Obratit će se pažnja na po jednu tapiseriju vezano uz njihovu tematiku i moći će se doživjeti i obraditi svako djelo posebno. Isto tako će se svaka tapiserija fotografirati i objediniti u virtualnu izložbu koja će biti dostupna na stranicama Muzeja. Izložba je multimedijskog-edukativnog karaktera na temu umjetničke tapiserije i tkanja. U sklopu izložbe održat će se radionice tkanja. Radionice na području primijenjenih umjetnosti s temom umjetnosti tkanja su osmišljene od kreacije do realizacije, vezane uz inspiraciju i teme, pojedinog ciklusa izložbenog postava donacije tapiserija umjetnika Ivana I Ane Tomljanović, koja predstavlja baštinu Zadarske županije i Grada Zadra.
Tapiserije iz donacije Tomljanović predstavljaju neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos unutar nacionalne baštine.