Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kovačević: Između cijepljenja i uspjeha u turizmu postoji lančana veza

13.04.2021. 10:45


Za sredinu travnja ili najkasnije početak svibnja najavljen je početak cijepljenja turističkih djelatnika. Prioritetno cijepljenje djelatnika u turizmu imalo bi dvostruki efekt – pomaže zaštiti od pandemije koronavirusa i služi kao pozitivna marketinška priča. Jer svi već znaju da će upravo procijepljenost stanovništva utjecati na uspjeh u turizmu. Turistički djelatnici će se cijepiti u trećoj skupini, kada počinje cijepljenje opće populacije.
O cijepljenju djelatnika u turizmu razgovarali smo s Robertom Kovačevićem, iz zadarskog Ceha ugostitelja.


Okvirni plan cijepljenja postoji
Na sastanku između čelnih ljudi Ministarstva turizma i sporta i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je održan početkom travnja donesene su odluke o načinu procjepljivanja turističkih djelatnika.
Nadležno je ministarstvo od strukovnih udruga u turizmu zatražilo da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti, i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine.
Prema odluci Ministarstva u prvu prioritetnu skupinu za cijepljenje spadaju djelatnici koji su u izravnom kontaktu s klijentima, kao recepcioneri, domaćice i kuhinjsko osoblje, koje je u neposrednom kontaktu s hranom i pićem koje se služi gostima. U drugu skupinu spada administrativno osoblje i svi djelatnici koji nisu u svakodnevnom kontaktu s klijentima ili osobljem koje radi s gostima ili hranom.
– Iako su na nacionalnoj razini i u Ministarstvu neke odluke već donesene, mi u lokalnim udruženjima još uvijek nemamo konkretnih saznanja o tome kada i kako će se cijepljenje provoditi. Čekamo potvrdu Nacionalnoga stožera i pripadajuće obavijesti lokalnih stožera. U međuvremenu provodimo aktivnosti anketiranja i informiranja djelatnika u turizmu, kaže Kovačević.


U tijeku je anketiranje djelatnika
Prema do sada prikupljenim podacima Ministarstva turizma i sporta, anketirano je više od 50 tisuća turističkih djelatnika diljem zemlje, od kojih je 70 posto pokazalo interes za cijepljenje. Osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru, u prioritetno cijepljenje bit će uključeni i sezonski radnici.
Također, na sastanku je razmatran model kako bi se čim prije počelo s cijepljenjem privatnih iznajmljivača.
– U tijeku su i dalje dogovori i ankete o cijepljenju djelatnika i vlasnika ugostiteljskih objekata. Upiti o cijepljenju svakodnevno stižu i preko Komore. Važno je shvatiti da ako se radnici ne cijepe, u slučaju lokalnog izbijanja zaraze, u pojedinim objektima neće imati tko raditi. Nitko se preko noći ne može reorganizirati, zaposliti i obučiti nove djelatnike. Važno je napomenuti, da će, iako je poželjno, cijepljenje biti neobavezno i na individualnoj osnovi. Između cijepljenja i uspjeha u turizmu postoji lančana, uzročno-posljedična veza, koja utječe na cjelokupno gospodarstvo. Cijepljenje se preporučuje i radi osobne i poslovne sigurnosti, zaključuje Kovačević.




Cijepljenje je najjača promotivna poruka
Svima u sektoru je jasno da je uspjeh turističke sezone usko vezan uz epidemiološku sliku u zemlji, te percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije, te da je organizirano i učinkovito cijepljenje turističkih djelatnika jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha u turizmu u vremenu pandemije. Cijepljenje je najjača promotivna poruka koju možemo poslati ove godine.