Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odrastanje u digitalnom okruženju izazov za djecu i odrasle

13.04.2021. 10:36


Volonterski centar Zadar je u lipnju 2020. godine započeo s provedbom jednogodišnjeg projekta »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II«. Projekt se provodi u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar. U projekt je uključeno 6 zadarskih srednjih škola, a nastao je kao nastavak projekta »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu« koji se provodio u osnovnim školama. Za cilj ima edukaciju učenika srednje škole, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na internetu s naglaskom na digitalni identitet, pojavne oblike elektroničkog nasilja te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu. U središtu je osvještavanje problema i senzibilizacija javnosti po pitanju prijave cyberbullyinga, jednako od strane mladih kao i odraslih osoba (roditelja, nastavnika, stručne službe).
U sklopu projekta jučer se održalo prvo od niza online predavanja Centra za sigurniji internet koji je dio Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, vodeće organizacije u RH koja djeluje već više od deset godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta.
Jučerašnje je predavanje održala Kristina Krulić Kuzman dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koja je govorila o izazovima odrastanja u digitalnom okruženju, ali ne samo za djecu već i za odrasle.
– Prije nego počnemo djecu učiti o novim načinima ponašanja, moramo prvo znati da se i nama odraslima promijenio cijeli sustav ponašanja. Roditelji često ne mogu pratiti što se sve događa, koga njihova djeca na internetu prate, ali potrebno je s djecom razgovarati, znati postaviti neka pravila kojih se i sami moramo držati, rekla je Krulić Kuzman ističući kako neki roditelji viču na djecu zbog neprimjerenog rječnika, a često i ti roditelji na društvenim mrežama ostavljaju neprimjerene, ružne i uvredljive komentare.
Krulić Kuzman još je naglasila kako je utvrđivanje ovisnosti o internetu vrlo teško, pogotovo u današnje vrijeme kad su učenici zbog škole stalno uz računala.
Zato je potrebno, kako kaže, da roditelji nađu balans te da znaju odrediti jasna pravila, ne treba im stalno zabraniti mobitel i internet, ali odrediti jedan period u tjednu kad nitko u kući ne koristi mobitel. Također, potreno je i da se učitelji i nastavnici prilagodte, trebali bi pokušati smanjiti broj zadataka koji učenike veže samo uz računala.
– Osim toga, trebamo educirati djecu o tome što su naši podaci i tko sve te naše podatke vidi, trebaju biti svjesni ako nešto dijele na internetu da to vidi veliki broj ljudi, a jednom kad je na internetu, više nemaju kontrolu nad time i ne mogu pratiti tko će sve vidjeti, zaključila je Krulić Kuzman.


Hejt SLOVEni
Ovih je dana zanimanje javnosti izazvao i skeč o govoru mržnje u kojem se pojavljuju Severina, Goran Bogdan i Hristina Popović, a koji ukazuje na posljedice govora mržnje na internetu. Svjedoci smo sve učestalijeg govora mržnje, koji postupno osvaja online i offline prostor. Takav diskurs prijeti nam da će postati općeprihvaćenim načinom komunikacije u našem društvu, a opasnosti navikavanja na ovu vrstu govora su višestruke.