Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sanjiva plovidba s odličnom posadom iz Splita, Zadra i Lukorana

13.04.2021. 08:07


Prošlog je tjedna tiskana slikovnica »Jadrane, imamo problem!«, koju potpisuje autorski tim Posada Mediteranskog dana obale 2020, a ilustrator je zadarski umjetnik Marin Franić (Tvornica mašte) koji svakim svojim djelom razbudi maštu ne samo malih, već i onih velikih čitatelja.
Grafičke urednice su Anamarija Ivković i Martina Perić, a u Posadi Mediteranskog dana obale 2020 plove Bruno Ćurko, Daria Povh Škugor, djeca Marko Lovrović, Bartol Periš, Tonka Škugor i Mislav Sekovski, a nakladnik je PAP/RAC.
Slikovnica je nastala kao dio online kreativne radionice koju je osmislio Bruno Ćurko iz Udruge Mala Filozofija, s Dariom Povh Škugor, a sudjelovali su učenici osnovnih škola Marko Lovrović (7. razred, Zadar), Bartol Periš (7. razred, Zadar), Tonka Škugor (6. razred, Split) i Mislav Sekovski (3. razred, Split), no bilo je tu još pomagača, kako ističe Bruno Ćurko.
Kad je priča bila dovršena, pisac Nebojša Lujanović ju je analizirao i dao finalne savjete. Na Ćurkov prijedlog angažirali su Lukoranca Marina Franića iz Tvornice mašte, koji je zaslužan za izvrsne ilustracije. Grafičke dizajnerice su Anamarija Ivković i Martina Perić iz Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra, a Josip Guć s Filozofskog Fakulteta u Splitu lektorirao je knjigu.
– Uglavnom, bio je to dugačak i kompleksan proces, koji je rezultirao simpatičnom i poučnom slikovnicom/knjižicom, ističe Ćurko.
Zadarski kreativac i pokretač Tvornice Mašte ističe kako je presretan ovim projektom, a najavljuje i neke nove.
– Hvala Brunu Ćurku, Dariji Povrh i PAP/RAC na ukazanom povjerenju i pozivu. Hvala svima koji pratite rad i po(R)uku Tvornice mašte, koji ste bili tu, koji ste tu. Hvala mojoj posadi, suradnicima, bilo je lijepo ploviti s vama, napisao je Franić te dodao kako spremaju još dvije slikovnice za tisak, ali o tome će uskoro više moći reći.
– Bila je ovo sanjiva plovidba s odličnom posadom iz Splita, Zadra i Lukorana. O moru, o ljudima, o ranama koje radimo plavoj soli, o dubinama. O očuvanju mora, o djeci. Ne možemo popraviti svijet ako ne popravimo sebe. Ne možemo se sačuvati ako ne očuvamo more, zaključio je Franić lijepom porukom.
Promocija knjige za sada je planirana u Zadru i Splitu, ali čekaju se i povoljniji epidemiološki uvjeti.