Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Većina vlasnika lokala pridržava se mjera zbog straha od kazni i pečaćenja

13.04.2021. 11:30


Zadrani su se polako naviknuli na strože epidemiološke mjere, koje su odlukom Stožera civilne zaštite Zadarske županije nedavno stupile na snagu. Osim privatnih okupljanja, na kojima se ni ne pomišlja na epidemiološka ograničenja i koja su izvorom velikog broja slučajeva zaraze, terase kafića i restorana još su jedno mjesto na kojem se često zaboravi na pridržavanje distance i po novom, na nošenje maske na otvorenom gdje se okuplja velik broj ljudi.
Prema podacima za ožujak, koje je iznijelo Ministarstvo unutarnjih poslova, kod 368 pravnih i fizičkih osoba diljem zemlje je izdano 146 prekršajnih naloga. Izrečeno je 47 novčanih kazni. Ukupan iznos kazni je 386.500 kuna. One pravne osobe koje budu prijavljene za kršenje mjera, vjerojatno će ostati bez naknada iz proračuna.


Kada je terasa otvorena?
Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra govori nam o (ne)pridržavanju epidemioloških mjera.
– Nakon donošenja strožih epidemioloških mjera za duplo smo povećali broj kontrola koje obavimo svaki dan. Ono što smo primijetili jest da se sve više ugostitelja, zbog straha od pečaćenja i kazni pridržava epidemioloških propisa. Manji dio ugostitelja na području grada je zapečaćen zbog nepoštivanja propisa, kaže Lukić.
Ono što se dolaskom ljepšega i toplijega vremena moglo primijetiti je da mnogi objekti rade s poluotvorenim terasama. Ako terase imaju pregrade i zidove od stakla, oni se trebaju ukloniti ili otvoriti. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice staklenih stijena. Najvažnija mjera na terasama kafića i restorana je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima. Stolci moraju biti na minimalno 1,5 metra razmaka, a razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra.
– Ako je terasa objekta koja je ostakljena ili ima pregrade od pleksiglasa otvorena više od pola, tada objekt ne krši mjeru o poslovanju na terasama. Ono što se često događa jest da se hrana i piće poslužuju unutar objekta. Tada Državni inspektorat zapečati samo unutarnji dio objekta, gdje se poslužuje hrana i piće, a terasa, uz poštivanje mjera, ostaje otvorena za poslovanje, objašnjava Lukić.


Alkohol se toči nakon dozvoljenog vremena
Jedna od novouvedenih mjera odnosi se i na zabranu točenja alkoholnih pića nakon 20 sati.
– Nekoliko smo objekata uhvatili u kršenju mjere o zabrani točenja alkoholnih pića u vremenu od 20 sati do 6 sati. Vlasnici tih objekata su sankcionirani prema važećim propisima. Nadamo se da će se zbog lošijega vremena i kiše ljudi u manjem broju okupljati u objektima i tako smanjiti mogućnost kršenja mjera, jer Inspektorat ne kažnjava goste, već vlasnike objekata, kaže Lukić.