Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrišteće dalmatinske tišine uhvaćene u jutarnjim lutanjima obalama

13.04.2021. 08:14


Jučer je u Gradskoj knjižnici Zadar otvorena izložba fotografija »Vrišteće dalmatinske tišine« zadarske umjetnice Tanje Belić. Otvorenje nije bilo klasično, zbog poštivanja epidemioloških mjera, a video izložba fotografija nastalih na jutarnjim lutanjima obalama, pjeskovitim plažama, u mjestima Zadarske županije postavljena je na ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar gdje će je građani moći pogledati do subote, 17. travnja. Ovom prilikom razgovarali smo s fotografkinjom koja veliku pažnju pridaje upravo detaljima, a njene fotografije odišu mirisom mora i soli.
– Rođena sam u Zadru, tu sam cijeli život i moglo bi se reći da sam ljubav prema fotografiji otkrila onog trenutka kad sam shvatila da te ljepote, posebno detalje, želim ovjekovječiti, rekla je Tanja kojoj fotografija nije posao već je koristi kao odmak od svakodnevice.
– Inače se fotografijom ne bavim kao profesijom već mi to dođe kao neki mali odmak od svega, mogla bih reći i kao neka vrsta meditacije, gdje se ja udubim i jednostavno na sve drugo tada zaboravim, kaže Tanja, a njene fotografije odražavaju tu meditativnu tišinu pustih plaža.


Oko za detalje i za mace
Fotografije predstavljene na izložbi nastajale su spontano, na šetnjama plažama zadarske okolice (Nin, Privlaka, Posedarje…) gdje pronalazi zanimljive prizore dotaknute zubom vremena koji joj zapnu za fotooko.
– Fotoaparat nosim sa sobom kad god idem na neke šetnje, izlete, a pošto sam ljubitelj prirode, posebno mora, tako da se sve to opet svodi na područja gdje se kao fotografski ulov uvijek mogu naći zapletene ribarske mreže, oronula stara drvena vrata i škure, galebovi i mace na koje možeš naletjeti iza svakog kantuna, tako sam i otkrila da s macama imam i posebnu povezanost, objašnjava nam autorica te dodaje kako su joj jednako dragi i prizori odraza neba na površini, te posebno drvene brodice kojima se raspala pitura… Tako da detalja ima, posebno tih koje je nagrizao zub vremena, koji su drugima nevidljivi, a meni posebno upadnu u oko.


Druga samostalna izložba
Do suradnje za izložbu u Gradskoj knjižnici došlo je spontano. Belić je ovo druga samostalna izložba, nakon »Mediteranskog bluesa« u Gradskoj knjižnici ogranak Arbanasi, u Zadru, a sudjeluje i na skupnim izložbama i dio je neformalne foto inicijative Adriatic Artists, a izlaganje središnjoj knjižnici za nju je prava prilika.
– Ovaj put je to zbog epidemiološke situacije postavljeno u video formatu, dakle na video ekranu (Helgi), u središnjoj knjižnici koja je zasigurno jedna od oaza grada gdje bi, vjerujem, puno njih poželjeli predstaviti svoje radove. Iako nije izložba klasičnog karaktera, zbog epidemioloških mjera nema klasičnog otvaranja same izložbe, a opet je super što svatko ipak može doći pogledati izložbu kad god poželi, naravno u periodu radnog vremena knjižnice.
Od nekih budućih planova Tanja nam je navela kako će sudjelovati u skupnoj izložbi Otočni fotografi. Njene fotografije, osim na osobnom Facebook profilu, možete pratiti i na njenom Instagramu.