Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

»Za bolje sutra, za sretnija jutra«- projekt za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

13.04.2021. 11:00


Nova ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Liana Brkić prije tri mjeseca izabrana je umjesto dotadašnje ravnateljice Ljiljane Šarić koja se godinu i pol dana pred mirovinu nije natjecala za novi mandat. Kako nam otkriva u razgovoru, Brkić je magistra socijalnog rada te u sustavu socijalne skrbi radi već desetak godina. Radila je u Centru za socijalnu skrb Zadar, Domu za odrasle Zemunik, u tadašnjem Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu te u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar. S mjesta voditelja Odjela timske procjene prihvata i tretmana, Brkić je otišla na porodiljni dopust, a potom se, nakon natječaja, vratila u Dom, na mjesto ravnateljice.


Privremeno u prostoru OŠ Voštarnica
Planira, kako kaže, nastaviti sve projekte koje je započela bivša ravnateljica, s kojom u Domu i dalje odlično surađuje po svim pitanjima.
– Prije svega, u fokusu mi je unaprjeđenje kvalitete usluge za naše korisnike, a to ću imati prilike i postići kroz transformaciju kroz koju naša ustanova prolazi. Poznato je da nas očekuje preseljenje iz ove zgrade Doma na Voštarnici, dijelom u kuću u Crnom, dijelom u prostorije sadašnjeg Centra za socijalnu skrb, a dio usluga imat ćemo u stanovima, što u našem vlasništvu, što u najmu. Samim preseljenjem i na početku gradnje kuće u Crnom, naša ustanova će postati Centar za pružanje usluga u zajednici, što će nam, prije svega, omogućiti povećanje broja i vrsta usluga te veću kvalitetu, govori Liana Brkić.
Jedna posve nova usluga bi samim time, ukoliko projekt prođe sve stepenice do kraja, bio smještaj za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, nešto što u Zadru još uvijek nemamo.
– Od Ministarstva državne imovine smo dobili jedan stan, preuredili smo ga i sad čekamo licenciranje. U tijeku preseljenja iz ove zgrade, a do izgradnje objekta u Crnom, mi ćemo, kao ustanova biti privremeno smješteni u današnjem prostoru Osnovne škole Voštarnica. U tom periodu bismo jednu grupu iz Doma smjestili u novi stan, a drugu grupu u drugi stan koji bismo iznajmili. Kad će to biti, sve ovisi o preseljenju škole Voštarnica u Centar Mocire, tako da je to jedna lančana reakcija, govori Brkić.


Važno dobivanje građevinske dozvole za kuću u Crnom
Nakon što bi proces preseljenja bio završen, u stan koji je Dom dobio od Ministarstva državne imovine, mogli bismo smjestiti djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
– No i to sve čeka daljnju uputu Ministarstva. Usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja podrazumijeva i zapošljavanje dodatnih 10 ljudi (7 odgojitelja i 3 stručna suradnika za mobilni tim), dio je projekta ‘Za bolje sutra, za sretnija jutra’. Taj je projekt aplicirala prošla ravnateljica na poziv Ministarstva za razvoj i unapređenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije. Projekt je sad u trećoj fazi, prošao je procjenu kvalitete te čeka donošenje odluke o financiranju, govori Brkić, dodajući kako će, ukoliko projekt bude odobren, Dom iznajmiti još jedan stan za smještaj korisnika do preseljenja u Crno.
U cijelom procesu, jedno veže drugo, a važna karika u tom lancu je i dobivanje građevinske dozvole za izgradnju kuće za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku u Crnom.
– Završen je projekt, trenutačno je u procesu ishodovanje e-dozvole i kad dobijemo dozvolu, tražit ćemo od Ministarstva suglasnost za izvedbeni projekt s troškovnikom te onda možemo ići u javnu nabavu za izvođača radova. Bit će to jednokatnica s dva stana i velikim dvorištem i okućnicom gdje će korisnici brinuti za vrt. Imat će mogućnost provođenja više vremena u prirodi, a s druge strane, zbog jako dobre prometne povezanosti i autobusnih linija, grad im je lako dostupan. A opet, ne preblizu, govori Brkić.
Cijeli proces preseljenja i deinstitucionalizacije ima svrhu pružanja kvalitetnije usluge smještaja za korisnike, ističe opet Brkić.




Neće se više zvati Dom
– Svaki početak je težak, ali veselimo se preseljenju i novim izazovima. Prvenstveno, korisnici će imati bolji smještaj, s obzirom da je ova zgrada već poprilično stara i neadekvatna. Iako se to više neće zvati dom, što je dobro i zbog same destigmatizacije, mi ćemo nastaviti sa svim domskim aktivnostima, susretima, suradnjom s ostalima u lokalnoj zajednici, govori Brkić, dodajući da su se neki pobunili što u Crnom neće imati igralište kakvo imaju sad.
– Razumijem da će im to možda nedostajati, ali s druge strane, većina njih je uključena u sportske klubove u gradu, što im financiramo, a može se uvijek organizirati i još toga. Očekujemo i od Grada da nam izađe u susret, možda ustupi koji termin u dvoranama. Na Višnjiku sad, barem, nasreću, ima svega, a dio već i koristimo. Pa će korisnici imati organizirane odlaske na sportske aktivnosti, kazuje Brkić.
Također, sadašnja zgrada, iako je velika i na lijepoj poziciji, teška je za održavanje.
Kad je najavljeno preseljenje u Crno, tamošnji Mjesni odbor se pobunio, no, kako kaže Brkić, problem se iskomunicirao na višoj razini, pronašli su zajednički jezik te vjeruje da tu više neće biti problema.
U rošadi socijalnih ustanova u Zadru, u sadašnju zgradu Doma, preselit će Centar za socijalnu skrb, a postojeća kuhinja Doma proširit će se za potrebe vaninstitucionalnih usluga, za obroke koje ljudima trenutačno na kućnu adresu odnose djelatnici i volonteri Doma za odrasle Sv. Frane u Zadru.


Usluge
Kad se završi kuća za organizirano stanovanje u Crnom, Dom za odgoj će iz svog privremenog smještaja današnjih prostora OŠ Voštarnica, preseliti u sadašnji Centar za socijalnu skrb. Osim uprave Doma za odgoj, koji bi u tom trenutku već trebao promijeniti naziv u Centar za pružanje usluga u zajednici, pružat će se i usluga poludnevnog boravka.
– Boravak je preventivna mjera za rizičnu djecu koja nisu smještena u Domu. Uglavnom su to djeca iz osnovnih škola na području Grada Zadra, a imamo ih i iz srednjih škola. U boravku naši odgojitelji s njima rade preventivne programe, radionice, napišu domaći rad, proaktivno provode slobodno vrijeme. Usluge poludnevnog boravka naši odgojitelji provode i u tri škole – Krune Krstića, Šime Budinića i Š.K. Benje, a planiramo to proširiti i na ostale škole. Dom pruža i uslugu savjetovanja i pomaganja za roditelje i maloljetnike u suradnji s drugim centrima u županiji, sudstvom i Državnim odvjetništvom, govori Brkić.
Domu Grad Zadar već dugi niz godina ustupa na korištenje još jedan stan, za organizirano stanovanje s povremenom podrškom.
– Trenutačno nam je u tom stanu jedan korisnik. To je stanovanje za korisnike od navršenih 18 godina koji nemaju mogućnost povratka kući, bilo zbog obiteljskih, socijalnih i/ili ekonomskih razloga. Korisnik mora na procjeni zadovoljavati određene kriterije, važno je da nije rizičan. Pri stanovanju ima povremenu podršku djelatnika Doma, ovisno o potrebi, pojašnjava nova ravnateljica.