Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uloga muzeja u čuvanju sjećanja

12.05.2011. 22:00
Uloga muzeja u čuvanju sjećanja


U povodu nadolazećeg Međunarodnog  dana muzeja (obilježava se  18.svibnja, op.a.) Narodni  muzej Zadar predstavio je na  jučerašnjoj konferenciji za  medije vlstiti višednevni program. Program je medijima  predstavila ravnateljica Muzeja Renata Peroš.
– Tema ovogodišnjeg programa Narodnog muzeja Zadar u povodu obilježavanja  Međunarodnog dana muzeja  bit će „Muzej i sjećanja” što je  za našu instituciju svojevrsni  društveni i kulturni izazov.  Predmetima iz naše bogate  kulturne i prirodne baštine  prikazat ćemo ulogu muzeja u  čuvanju sjećanja. Slično kao  što smo započeli proslavu  Noći muzeja i ovu ćemo  obljetnicu započeti programom u našim dislociranim  zbirkama na Malom i Velom  Ižu. Programi na Ižu realizirani su u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu  i razvitak otoka Grada Zadra.  Tamo će program započeti  nešto ranije nego li u odjelima Muzeja u Zadru, gdje  će program trajati od 16. do  18. svibnja, a središnji će  događaj zaisgurno biti otvorenje izložbe fotografija  na  temu otočkog bataljuna i  odreda naoružanih brodova  112. zadarske brigade. U utorak, 17. svibnja otvorit ćemo  naše nove izložbene prostorije u Kneževoj palači. Riječ  je o prostorijama koje će  služiti kao odgovarajući  izložbeni prostor Galerije  umjetnina koja ga već duže  vremena, osim ne odveć prikladnog prostora Gradske  lože, nema. Nove prostore  otvorit ćemo izložbom „Nagrađena hrvatska arhitektura  90-09″. Zahvaljujući našoj  marljivosti i donacijama brojnih donatora i sponzora prostor smo adaptirali u predviđenom roku, kazala je uvodeći nas u bogati program  Renata Peroš.
 


Program Narodnog muzeja za proslavu Međunarodnog dana muzeja


14. svibnja
– u 17 sati u Kulturno – povijesnoj zbirci Mali  Iž, otvorenje izložbe fotografija  na temu otočkog  bataljuna i odreda naoružanih brodova 112.  zadarske brigade u organizaciji odjela Muzej  grada Zadra koja vodi stručnu skrb o toj područnoj zbirci.
– u 17.30 sati u Kulturno – povijesnoj zbirci  Mali Iž, predavanje kustosice Jasenke Lulić-Štorić na temu otočke tradicijske kulture u suvremenom životu uz prezentaciju etnoloških  filmova.
Od 16. do 18. svibnja u  Etnološkom odjelu –  Gradska straža, od 17 do 21 sati u suorganizaciji  Etnološkog odjela i Muzejsko-pedagoške službe  održati će se radionica izrade veza – četverokuka. U tom periodu dio postava izložbe  Etnološkog odjela u kojem će se održavati  radionica biti će zatvoren za posjetitelje.
17. svibnja  u 12 sati u Gradskoj straži –  Etnološki odjel,  Predavanje ravnateljice NMZ   Renate Peroš u okviru projekta „Biseri Zadarske  županije” na temu „Nanovo oživljavanje milenijskog života na zadarskim otocima s osvrtom  na muzejske zbirke”.
17. svibnja u 19 sati u adaptiranim prostorima  Kneževe palače otvara se izložba „Nagrađena  hrvatska arhitektura 90-09″. Tom prigodom  javnosti će se prezentirati  prenamijenjeni  prostori Kneževe palače koji su arhitektonskom  intervencijom pretvoreni u privremeni izlagački  prostor za potrebe Narodnog muzeja Zadar.  Otvorenje izložbe i izložbenih prostora popratiti  će koncert renesansne glazbe i prigodni domjenak.
18. svibnja od 9 do 21 sat u Gradskoj straži i  ispred Gradske lože održavati će se prigodna  prodaja muzejskog izdavaštva i suvenira Narodnog muzeja Zadar.
18. svibnja od 10 do 12 sati u organizaciji  Prirodoslovnog odjela, održati će se dječja  likovna radionica u postavu izložbe „Flora i fauna  Jadrana” u Prirodoslovnom odjelu. Sudjeluju  djeca dječjeg vrtića „Vrapčić”. U tom periodu  postav izložbe biti će zatvoren za posjetitelje.
18 . svibnja od 10 do 12 sati u Gradskoj straži  – Etnološki odjel, u organizaciji Muzejsko –  pedagoške službe i Etnološkog odjela održavati  će se radionica iške keramike koju će voditi iški  lončar Predrag Petrović – Pepi
Od 18. do 21. svibnja u Gradskoj loži (bez  službenog otvorenja) u organizaciji svih odjela  i  stručnih službi Muzeja održat će se izložba pod  nazivom „Muzejske priče”. Odjeli i službe odabrat će i prezentirati pojedine priče, sjećanja,  predmete i DVD projekcije koji su u korelaciji sa  ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja  „Muzeji i sjećanja/Predmeti pričaju tvoju  priču”. Galerija umjetnina će izložiti djela Emanuela Vidovića iz fundusa Galerije i prikazati DVD  o međunarodnom triennalu fotografije „Čovjek i  more”. Odjel Muzej grada Zadra će izložiti album  fotografija Ćirila Ivekovića s arhitektonskim motivima Zadra s kraja 19. i početka 20. stoljeća.   Etnološki odjel će kroz fotografiju i priču prezentirati sjećanja na susrete s ljudima koji su  svojim stavovima ostavili trag u stručnom djelovanju i životu voditeljice odjela Jasenke Lulić  Štorić, a koje je srela na terenu ili je čula o njima.  Prirodoslovni odjel će pomoću eksponata iz  fundusa i priča o njima ispričati  zanimljive  pojedinosti. Dokumentacijska služba će pomoću  postera prikazati retrospektivu izložbi i izdavaštva muzeja od 1983. do 2011. godine, a  putem DVD-a projekciju fotografija s izložbi od  1954. godine do danas. Muzejsko-pedagoška  služba prezetirati će putem fotografija i legendi  na posteru pedagoške akcije koje su se do sada  organizirale.
18. svibnja u 11 sati ispred kulturno-povijesnog spomenika Fontana u Arbanasima, u   organizaciji Muzejsko-pedagoške službe održati  će se likovna i literarna radionica na temu  „Fontana kao kulturni i povijesni spomenik”.  Sudjeluju učenici OŠ „Kruno Krstić” iz Arbanasa.
18. svibnja u 12 sati u odjelu Muzej grada  Zadra, predavanje kustosice Gorke Božulić iz  Zavičajnog muzeja Biograd na Moru na temu  potopljenog broda iz 16. st. kraj otočića Gnalić,  čija izložba pod nazivom „Gnalić – blago potopljenog broda” gostuje u prostorima odjela  Muzej grada Zadra od 2. svibnja i tijekom ljeta  2011. godine.
Uz sve navedeno, javnosti su otvoreni svi  postavi u odjelima Narodnog muzeja Zadar.