Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pjesmom za Petru 23. svibnja na Višnjiku

12.05.2017. 22:00
Pjesmom za Petru 23. svibnja na Višnjiku


Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić Ićo, Alen Nižetić, Marina Tomašević, Rockatansky band… brojna su imena koja će 23. svibnja u Športskom centru Višnjik nastupiti kako bi pjesmom pomogli teško bolesnoj djevojčici Petri Zrilić.
S ciljem prikupljanja sredstava koja su djevojčici prijeko potrebna za liječenje u Njemačkoj, u dvorani Krešimir Čosić tog utorka s početkom u 20 sati održat će se koncert “Pjesmom za Petru” u organizaciji Emine Šimurine i Marjana Petrice.
Jedanaestogodišnja Petra od šeste godine boluje od neuroblastoma lijeve nadbubrežne žlijezde. U šest godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja te tri puta zračenje cijelog tijela. Nažalost, svaka daljnja kemoterapija za Petru je pogubna. Upravo zbog toga, liječnici su Petrinim roditeljima preporučili liječenje imunoterapijom koje u Hrvatskoj ne postoji. Ono u Njemačkoj roditelji ne mogu financirati, a plaćanje na teret države je odbijeno. Imunoterapija je proces liječenja koji traje oko godinu dana i koji iziskuje velike troškove, od samog putovanja, bolnice i svega ostalog što s tim ide.
– Iscrpili smo sve mogućnosti. Petra je prošla puno kemoterapija, operacija… Međutim, bolest je i dalje prisutna. Doktorica nam je preporučila imunoterapiju, no to moramo riješiti sami. Jednostavno, naša hrvatska država ne liječi djecu sa imunoterapijom, a tretmani su ekstremno skupi, pojasnila je Petrina majka Ljubica Zrilić na jučerašnjoj konferenciji na Višnjiku u povodu koncerta. Najniža cijena liječenja je 125 tisuća eura.
– Iz Koelna su nam odgovorili s pitanjem znamo li koliko to košta? Rekli su nam da pošaljemo snimku, što smo napravili u ova tri dana, čekamo rezultat i tada ćemo imati i pravu cijenu. Petra je sada dobro, odgovorila je na novinarska pitanja njezina majka.
– Do prije Božića je išla u školu. Od zadnje terapije je malo smršavjela, no u zadnjih tjedan dana povratila je težinu. Opće stanje je dobro, pokretna je. Da ima kosicu imala bi volje ići i u školu, kazala je Petrina mama naglasivši kako u Hrvatskoj za Petru više nema lijeka, jer je svaka nova kemoterapija za nju pogubna. Imunoterapija je jedan dug proces, period liječenja traje oko godinu dana, što je za Petrine roditelje financijski neizvedivo.
– Želimo Petri dati još jednu priliku da živi. Prvi ciklus imunoterapije košta oko 10 tisuća eura, plus svi ostali troškovi. Očajni smo i ne znamo kako pomoći našoj djevojčici. Nadamo se da ćete imati sluha za Petru koja je jedna hrabra i vedra djevojčica puna optimizma, kažu roditelji 11-godišnjakinje, Branimir i Ljubica Zrilić.
Svi ljudi koji mogu i žele pomoći donacije mogu uplatiti na račun HR4224070003104807695 ili se javiti mami Ljubici na broj mobitela: 091 626 6089.